Levandovskis turpina rakstīt Latvijas futbola izlases bēdu stāstu (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Roberts Levandovskis (no labās)
Roberts Levandovskis (no labās) Foto: Reuters/ScanPix

Septīto zaudējumu septiņās 2020. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra spēlēs ceturtdien piedzīvoja Latvijas futbola valstsvienība, kas ar 0:3 savā laukumā piekāpās G apakšgrupas līderei Polijas izlasei. Visus trīs vārtus vārtsarga Andra Vaņina 100. spēlē nacionālajā komandā guva viens no pasaules labākajiem uzbrucējiem Roberts Levandovskis. Latvijas izlases gūto/zaudēto vārtu attiecība šajā atlases ciklā ir 1:24, turklāt pēdējos sešos mačos nav izdevies iesist vārtus. 

Latvijas futbolisti, ieskaitot pārbaudes spēles, nav uzvarējuši 15 mačos pēc kārtas, šajā neveiksmju joslā piedzīvojot desmit zaudējumus. Iepriekšējo uzvaru latvieši svinēja pērnā gada jūnijā Baltijas kausa mačā, bet starptautiskajos turnīros līdz šīm pēdējais panākums gūts tieši pirms diviem gadiem.

Pirmo sitienu pa vārtiem izdarīja Latvijas futbolisti, taču Vojceha Ščensnija cietoksni nopietni netika apdraudēts. Lai gan poļi nedominēja, tomēr viesiem ātri izdevās atklāt mača rezultātu. Levandovskis devītajā minūtē pēc paša iesākta uzbrukuma nonāca viens pret Vaņinu un raidīja bumbu tīklā. Četras minūtes vēlāk vēlreiz tika sarauta Latvijas izlases aizsardzība un pēc Kamila Grosicka piespēles Levandovskis no apmēram 13 metriem trieca bumbu mērķī - 2:0.

Pēc viesu ātrajiem diviem vārtiem spēle norimās. Lai gan neliels pārsvars bija poļiem, tomēr puslaika beigās Latvijai pāris reizes izdevās nedaudz apdraudēt pretinieku vārtus, 40.minūtē ar tālu sitienu Denisam Rakelam raidot bumbu gar labo vārtu stabu. Mājiniekiem izdevās vairākas reizes nogādāt bumbu soda laukumā, taču tur droši saimniekoja Polijas futbolisti.

Jau otrā puslaika pirmajās minūtēs Vaņins neitralizēja bīstamu Grosicka sitienu, bet otrajā desmitminūtē Polija centās izdarīt arvien lielāku spiedienu uz Latvijas vārtiem. Otrā puslaika vidū Denisa Rakela un Oļega Laizāna vietā laukumā devās Artūrs Karašausks un Kristers Tobers. Ar svaigiem spēkiem Latvijai izdevās saasināt uzbrukumu un pāris reizes pietuvoties viesu soda laukumam.

Spēles 76.minūtē Polija izspēlēja līdz tukšiem vārtiem un Levandovskis nokārtoja sev "hat-trick", gūdams savus 60.vārtus valstsvienībā. Arī šajos vārtos viņam piespēlēja Grosickis. Spēles atlikušās 20 minūtes aizritēja mierīgi, nevienai komandai neveidojot bīstamus uzbrukumus.

Latvija - Polija 0:3 (0:2)

Vārti: 1:0 Roberts Levandovskis (9'), 2:0 Roberts Levandovskis (13'), 3:0 Roberts Levandovskis (76'). 

Tikmēr Latvijas nākamā pretiniece Izraēla viesos ar 1:3 (1:1) piekāpās Austrijai. Viesus 34.minūtē vadībā izvirzīja Erans Zahavi, bet turpmākajā mačā gaitā mājiniekiem ar gūtiem vārtiem atbildēja Valentīno Lacāro, Martins Hinteregers un Marsels Sabicers.

Vēl šajā apakšgrupā Ziemeļmaķedonija mājās ar 2:1 (0:0) uzveica Slovēniju. Mājiniekiem divus vārtus guva Elifs Elmass, bet viesiem izcēlās Josips Iličičs. 

 

Par "vienpadsmit vilkiem" dēvētā komanda kvalifikācijas ciklu iesākusi ar septiņiem zaudējumiem septiņās spēlēs. Martā Latvija viesos ar 1:3 piekāpās Ziemeļmaķedonijai, bet pēc tam cienījamā mačā ar 0:2 atzina Polijas pārākumu. Nākamās divas spēles notika savā laukumā, kur tika parādīts blāvs sniegums, kā rezultātā piedzīvoti zaudējumi 0:3 pret Izraēlu un 0:5 pret Slovēniju. Septembrī viesos ar 0:6 tika piedzīvota sagrāve pret Austriju un savās mājās ar 0:2 zaudēts Ziemeļmaķedonijai.

Tikmēr Polija pēc uzvaras ar 1:0 viesos pār Austriju un 2:0 mača ar Latviju jūnijā viesos nospēlēja 1:0 ar Ziemeļmaķedoniju  un savās mājās ar 4:0 sagrāva Izraēlu, bet septembrī viesos ar 0:2 zaudēja Slovēnijai un savā laukumā spēlēja 0:0 ar Austriju.

Latvija ar Poliju jau pirms Otrā pasaules kara tikās vairākkārt. Abu komandu pirmajā tikšanās reizē 1930.gadā Varšavā tika ciesta sakāve ar 0:6, bet deviņās spēlēs izdevās uzvarēt vien reizi un divreiz spēlēt neizšķirti. Pēc neatkarības atjaunošanas komandas tikušās septiņreiz, pie tam četrreiz Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Uzvarēts vien reizi - 2002.gadā viesos svinot panākumu ar 1:0 un vēlāk kvalificējoties finālturnīram.

Oktobrī Latvija pēc spēles savā laukumā ar Poliju viesosies Izraēlā, bet novembrī izbraukumā tiksies ar Slovēniju un mājās duelēsies ar Austriju.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas necilajā 139.vietā, Polija ir 22.pozīcijā, bet Izraēla - 86.pozīcijā.

Martā par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts serbu speciālists Slaviša Stojanovičs. Decembra sākumā no izlases galvenā trenera amata nolēma atkāpties somu speciālists Miksu Pātelainens, kurš komandu vadīja vien kopš maija jeb mazāk nekā astoņus mēnešus.

Latvijas futbola izlases sastāvs spēlēs ar Poliju: Andris Vaņins, Kaspars Dubra, Vitālijs Maksimenko, Mārcis Ošs, Ritvars Rugins, Vitālijs Jagodinskis, Oļegs Laizāns (Kristers Tobers, 67.min.), Mārtiņš Ķigurs (Andrejs Cigaņiks, 86.min.), Jānis Ikaunieks, Deniss Rakels (Artūrs Karašausks, 67.min.), Vladislavs Gutkovskis.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu