Andris Staģis - vieglatlētikā līdz kaulu smadzenēm

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Rubrikas "Ģenerāļa stūrmaņi" šīs sezonas 18. epizodē Valdis Valters uz sarunu aicinājis vieglatlētikas statistiķi Andri Staģi.

Pieredzes bagātais vieglatlētikas statistiķis un grāmatu autors pauž prieku, ka jaunībā sācis nodarboties ar šo sporta veidu.

"Es biju maza auguma, fiziski vājš, ļoti slimīgs. Paldies Dievam, ka sāku nodarboties ar vieglatlētiku, jā tā ir vispārēja fiziskā attīstība svaigā gaisā," teica Staģis.

"Pirmkārt, es izaugu - sasniedzu 1,89 metri. Arī veselība krietni uzlabojās. Tā kā biju šausmīgs vieglatlētikas entuziasts, es trenējos kā nezvērs."

Pagājušajā nedēļā Kataras galvaspilsētā Dohā noslēdzās pasaules čempionāts vieglatlētikā. Neviens no Latvijas sportistiem neiekļuva labāko desmitniekā.

Staģis kritiski vērtē Latvijas sportistu sniegumu aizvadītajā pasaules čempionātā.

"Skatoties pasaules čempionātu, man sažņaudzās sirds. Kā tā var nolaisties? Pareizi (Anatolijs) Kreipāns teica pēc šķēpmešanas sievietēm - izgāšanās!"

Visaugstāko vietu no Latvijas vieglatlētiem šogad pasaules čempionātā ieguva šķēpmetējs Rolands Štrobinders, kurš ierindojās 17. pozīcijā. Kā norāda Staģis, tas ir jauns antirekords, jo līdz šim viszemākā augstākā vieta Latvijai bija 11. pozīcija.

"Kāpēc agrāk bija labāk, bet tagad nav tik labi? Es to saistu ar trim svarīgām lietām. Pirmkārt, nav bāzes, bet tas nav svarīgākais. Otrkārt, Latvijas sporta sabiedrības, it sevišķi vieglatlētikas sabiedrības attieksme pret šo sporta veidu. Treškārt, sportistu un treneru attieksme."

Staģis uzskata, ka Latvijas vieglatlētikā netiek strādāts pietiekami pie sportistu vispārējās sagatavotības. Viņaprāt, vajadzīga daudzpusība un līdz pat 18 gadu vecumam sportistiem nevajadzētu specializēties tikai vienā disciplīnā.

Pieredzējušais statistiķis pauž sašutumu, ka daži Latvijas rekordi nav laboti vairāk nekā 40 gadus. Turklāt vairākās vieglatlētikas disciplīnās šīs paaudzes sportisti nespēj pat pietuvoties valsts rekordiem.

"Vieglatlētika pasaulē attīstās. Katrā mazā valstī ir kāds labs vieglatlēts.  Kādai vajadzētu būt ideālajai situācijai Latvijas vieglatlētikā? Jābūt 2-3 visaugstākās klases vieglatlētiem, kuri jāatbalsta visos līmeņos, lai var pacīnīties par medaļām pasaules un Eiropas čempionātos," sacīja Staģis.

TVNET vaicāja, kuri ir Latvijas visu laiku labākie vieglatlēti. Pieredzējušais statistiķis uzskata, ka tie ir šķēpmetējs Jānis Lūsis un garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu