Vaņins pēc 100. spēles: Latvijas izlasē noteikti mani vēl redzēsiet

CopyDraugiem X Whatsapp
Andris Vaņins
Andris Vaņins Foto: Sanita Sparāne (Latvijas Futbola federācija)

Zaudētajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē pret Poliju Latvijas izlases kapteini Andri Vaņinu priecējis fakts, ka spēlētāji nebija nobijušies un nesēdēja pie saviem vārtiem, pēc mača sarunā ar žurnālistiem teica 100. spēli valstsvienības kreklā aizvadījušais sportists.

Latvijas vīriešu futbola izlase ceturtdien 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē savā laukumā ar rezultātu 0:3 piekāpās spēcīgajai Polijai.

Viesiem ar "hat-trick" izcēlās Minhenes "Bayern" uzbrukuma līderis Roberts Levandovskis.

Pirms spēles īpaši godināts tika izlases kapteinis Vaņins, kuram šī bija 100.spēle valstsvienībā. Pats spēlētājs gan atzina, ka sajūtas pēc vēsturiskās spēles nav tās pašas labākās.

"Zaudējuma dēļ ir negatīvas atmiņas. Pretinieks bija spēcīgs, tomēr gribējās nospēlēt cienīgi. Mājās vēlējāmies citu rezultātu, bet kā sanāca, tā sanāca," vīlies spēles rezultātā bija 100.spēli aizvadījušais Vaņins. "Jāskatās uz priekšu un jāgatavojas nākamajai spēlei."

"Pirms spēles bija uztraukums, jo tomēr ilgs laiks ir pagājis un arī liels darbs ieguldīts. Man tas, protams, bija liels notikums, bet ar tiesneša svilpi sākās spēle."

Pieredzējušais futbolists atzīmēja savu komandas biedru sniegumu, jo tie rādīja cīņassparu, nevis centās "noturēt" aizsardzību.

"Galvenais, ka nebijām nobijušies un nesēdējām pie saviem vārtiem. Presējām viņus. Domāju, ka nospēlējām cienīgi," atzīmēja Vaņins, norādot, ka spēli nevar vērtēt viennozīmīgi.

"Bija gan plusi, gan mīnusi. Pirmajās 15 minūtēs atkal ielaidām ātrus vārtus, lai arī runājām, ka mača sākumā ir vairāk jākoncentrējas. Bija momenti un dažas standartsituācijas, taču arī tās neglāba."

Lai arī mačā bija gaidāmas biežas izspēles uz smailes uzbrucēju Levandovski, Polijas izlase visus trīs vārtus guva ar labu saspēli Latvijas izlases soda laukumā.

"Varbūt taktiskajā ziņā - tieši pozicionāli - vairāk kļūdījāmies. Otrajos vārtos, man šķiet, viņiem paveicās, jo Ritvars Rugins uzsita virsū pretspēlētājam, kas noslēdzās ar ātro uzbrukumu uz mūsu vārtiem," kļūdas aizsardzībā izcēla pieredzējušais futbolists.

"Arī trešajos vārtos... Sitiens bija garām vārtiem, bet pie tālā staba nepiesegts bija Levandovskis, kurš arī guva vārtus."

Vācijas bundeslīgā spēlējošais uzbrucējs pirmajā puslaikā izcēlās ar diviem precīziem sitieniem, bet spēles turpinājumā nokārtoja sev "hat-trick". Vaņins par spēlētāja sniegumu nebija pārsteigts, jo šādas klases futbolisti protot izmantot savas iespējas.

"Viņš ir pasaules klases uzbrucējs," atzīmēja Vaņins, norādot, ka Levandovskis ar Krištianu Ronaldu ir līdzīgi spēlētāji. "Ja viņiem ir iespējas gūt vārtus, viņi tos gūs. Levandovskim bija divas iespējas, un viņš tās izmantoja."

Vaņinam arī tika vaicāts par nākotni klubā un izlasē, tomēr pieredzējušais futbolists no šiem jautājumiem vēl izvairījās, norādot, ka karjera vēl nav beigusies.

"Izlasē noteikti mani redzēsiet, bet nezinu vai vārtos, vai citā ampluā. Ja treneris sauks, protams, turpināšu braukt uz izlasi," savu gatavību aizstāvēt Latvijas izlases krāsas apliecināja kapteinis.

"Pagaidām vēl esmu spēlētājs, tāpēc nevēlos runāt par nākotni. Spēks un gribēšana vēl ir, arī no futbola neesmu noguris, tāpēc, protams, gribas spēlēt vēl un vēl. Arī klubā šogad netieku pie liela spēles laika, tāpēc šobrīd pat vēlos pacīnīties par vietu vārtos."

Šādas iespējas vārtsargam šogad jau bijušas, jo veselības problēmas uz dažām spēlēm piemeklēja "Zurich" komandas pirmo vārtsargu.

"Vienmēr ir iespējas, tikai jābūt gatavam spēlēt. Viss var notikt - pirmais vārtsargs gūst traumu vai saņem diskvalifikāciju. Varbūt aizvada sliktu spēli. Vienmēr ir jābūt gatavam," uzsvēra Vaņins, kurš neizslēdza iespēju karjeru noslēgt dzimtenē.

"Latvijā man ir 99 "sausās" spēles - varētu atgriezties un aizvadīt vēl vienu "sauso" maču, lai pēc tam noslēgtu karjeru. Taču neviens klubs ar mani par šo vēl nav runājis."

Pieredzējušais futbolists arī nebija aizmirsis par saviem pirmajiem soļiem pieaugušo izlasē un visai ātri spēja atminēties spožākās spēles Latvijas valstsvienības rindās.

"Protams, atceros savu pirmo spēli. Tā bija pret Slovākiju Kiprā, kad piedalījāmies pārbaudes turnīrā. Toreiz zaudējām ar rezultātu 1:3, bet oficiālo spēļu debija man bija pret Ziemeļīriju. Šajā mačā mēs uzvarējām, tāpēc tā bija laba debija. Kopš tā laika viss arī aizgāja," savas pirmās gaitas pieaugušo izlasē atminējās vārtsargs.

"Laba spēle bija izbraukumā pret Izraēlu, kad guvām uzvaru. Arī pret Gruziju izbraukumā izcīnījām uzvaru ar rezultātu 1:0," par spilgtākajām spēlēm Latvijas izlasē stāstīja Vaņins.

"Tāpat cienīgi nospēlējām mājās pret Nīderlandes izlasi un Grieķiju, spēlei noslēdzoties neizšķirti 1:1. Daudzas spēles Latvijas izlasē bijušas labas."

Jau iepriekš izlases kapteinis ir minējis, ka viņu apmierina sadzīves apstākļi Šveicē, tāpēc Vaņins pēc karjeras beigām, visticamāk, dzīvos valstī, kurā pēdējos gados pelnījis sev iztiku.

"Domājot par ģimeni, labāk būtu palikt Šveicē. Mani bērni izglītojas tur, un arī dzīves līmenis ir augstāks nekā Latvijā, tomēr par to vēl ir pāragri runāt."

Vaņins ceturtdien kļuva par astoto Latvijas futbolistu "simtnieka klubiņā": Vitālijs Astafjevs (167), Andrejs Rubīns (117), Juris Laizāns (113), Imants Bleidelis (106), Mihails Zemļinskis (105), Māris Verpakovskis (104) un Igors Stepanovs (102).  

Nākamā spēle Latvijas izlasei paredzēta otrdien, viesos tiekoties ar Izraēlas izlasi, bet novembrī būs jāaizvada atbildes spēles pret Austrijas un Slovēnijas valstsvienībām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu