Itālijas futbolisti pievienojas Beļģijai Eiropas čempionāta finālturnīrā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Itālijas valstsvienība sestdien pēc uzvaras pār Grieķiju nodrošināja vietu 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, Spānijai to pašu paveikt liedza kompensācijas laikā zaudētie vārti, bet Bosnijas un Hercegovinas futbola izlase negaidīti pārliecinoši uzvarēja Somijas izlasi.

Bosnija un Hercegovina mājās J apakšgrupas spēlē ar rezultātu 4:1 (2:0) uzvarēja Somiju, kas abu komandu iepriekšējā tikšanās reizē guva "sauso" uzvaru.

Mājinieku rindās divus vārtus guva Miralems Pjaničs, bet pa reizei precīzi sita Izets Hajrovics un Armins Hodzičs.

Spēles rezultāts tika 29.minūtē, kad soda laukumā piespēli saņēma uz maiņu nākušais Hajrovics, kurš bija nekļūdīgs no tuvas distances. Nepilnas desmit minūtes vēlāk soda laukumā ar roku nospēlēja Somijas aizsargs, tādējādi pie "pendeles" tika mājinieki, Pjaničam dubultojot rezultātu. Somijas izlase pretinieku vārtus pirmajā puslaikā nespēja atslēgt.

Otrā puslaika 13.minūtē vismaz piecus raidījumus vārtu virzienā izdarīja Bosnijas un Hercegovinas futbolisti, bet tie visi atdūrās pret Somijas aizsargiem. Tomēr pēc neskaitāmām pūlēm pie bumbas tika Pjaničs, kurš ar spēcīgu sitienu, bumbu "iedzina" augšējā vārtu stūrī. Mača 73.minūtē 4:0 panāca Hodzičs, bet viesiem goda vārtus 79.minūtē guva Joels Pohjanpalo.

Divas spēles apakšgrupā norisinājās vēlāk. Vienā no tām Itālija savā laukumā ilgi neko nevarēja izdarīt pret Grieķiju, kura šajā ciklā ir viena no grupas pastarītēm. Uzvaras vārtus mača 63.minūtē ar 11 metru soda sitienu guva Žoržinju, bet pārsvaru 15 minūtes vēlāk nostiprināja uz maiņu laukumā nākušais Federiko Bernardeski, vārtos sitot vārtsarga atvairīto bumbu - 2:0 (0:0).

Panākums palīdzēja Itālijai iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur divas dienas iepriekš kā pirmā no kvalifikācijas turnīra nokļuva Beļģija. Pirmoreiz valstsvienības vēsturē tas izdodas jau trīs kārtas pirms atlases sacensību beigām.

Otrā mačā Armēnija, kura aizvada tai ļoti labu turnīru, viesos nespēja pieveikt Lihtenšteinu, spēlējot 1:1 (1:0). Mača 19.minūtē viesus vadībā izvirzīja Tigrans Barsegjans, bet izlīdzinājumu Lihtenšteinai panāca 67.minūtē laukumā uz maiņu nākušais Janiks Friks, kurš piecas minūtes vēlāk raidīja vārtos pēc Denisa Salanoviča sitiena pie Frika atlēkušo bumbu. Armēnija neizmantoja iespēju izvirzīties otrajā vietā grupā, bet Lihtenšteina zaudēja izredzes kvalificēties finālturnīram.

J apakšgrupā pēc septiņām kārām 21 punkts  ir Itālijai, tālāk ar 12 seko Somija, kas teorētiski vēl var apsteigt Itāliju, bet Bosnija un Hercegovina un Armēnija iekrājusi desmit punktus. Grieķija tikusi pie pieciem, bet Lihtenšteina - diviem punktiem.

Citā spēlē Īrija D apakšgrupas mačā viesos spēlēja neizšķirti 0:0 (0:0) pret Gruziju, tādējādi zaudējot svarīgus punktus.

Otrā šīs grupas spēlē Dānija savā laukumā ar rezultātu 1:0 (0:0) izrāva panākumu pret spēcīgo Šveici.

Vienīgie vārti mačā tika gūti 84.minūtē, Jusufam Pulsenam pēc tāla skrējiena sitot precīzi no aptuveni deviņiem metriem. 

Iepriekšējā tikšanās reizē abas komanda spēlēja neizšķirti 3:3.

D apakšgrupā pēc sešām spēlēm pirmās divas vietas ar 12 punktiem dala attiecīgi Īrija un Dānija, tālāk ar astoņiem punktiem seko Šveice, kas nospēlējusi piecus mačus, bet Gruzija, aizvadot par vienu cīņu vairāk, tikusi pie pieciem punktiem. Pēdējo, piekto vietu ieņem Gibraltārs.

Savukārt F apakšgrupā Rumānija viesos ar rezultātu 3:0 (0:0) droši pārspēja Fēru salas.

Vārtus rumāņiem guva Džordžs Puskass, Aleksandru Mitrita un Klaudijs Keseru.

Pirmos vārtus spēlē izdevās gūt vien 74.minūtē, taču nākamajās 20 minūtēs viesi izcēlās vēl divas reizes, pēdējos vārtus gūstot kompensācijas laika ceturtajā minūtē.

Divas vēlās spēles notika arī šajā grupā. Vienā no tām svarīgus punktus zaudēja Spānija, bet tikpat svarīgu punktu izcīnīja Norvēģija 1:1 (0:0). Oslo viesus 47.minūtē vadībā izvirzīja Sauls Nigess, bet norvēģi atspēlējās kompensācijas laika ceturtajā minūtē ar 11 metru soda sitienu. Precīzs bija Džošua Kings, saglabājot izredzes uz finālturnīru Norvēģijai un neļaujot Spānijai kļūt par trešo valsti no kvalifikācijas sacensībām, kas jau nodrošinājusi vietu finālturnīrā.

Trešajā grupas mačā Zviedrija viesos viegli ar 4:0 (1:0) pieveica Maltu, kaut gan uz lielāku pārsvaru bija jāgaida līdz otrā puslaika vidum. 

Rezultātu 11.minūtē atklāja aizsargs Markuss Danielsons, bet rezultātu fiksēja divi Sebastiana Lāšona realizētie 11 metru soda sitieni mača 58. un 71.minūtē, kā arī bumba, ko 66.minūtē savos vārtos raidīja mājinieku kapteinis Andrejs Agiuss.

Vadībā F apakšgrupā pēc septiņām kārtām ar 19 punktiem ir Spānija. 14 punkti ir Zviedrijai, 13 - Rumānijai, bet Norvēģija tikusi pie desmit punktiem. Cerības iekļūt finālturnīrā jau zaudējusi Malta ar trim punktiem un Fēru salas, kas pie punktiem pagaidām nav tikušas.

Čehijas vīriešu futbola izlase piektdien A apakšgrupas duelī mājās izcīnīja sensacionālu uzvaru ar 2:1 pār vienu no planētas vadošajām izlasēm Angliju.

Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies katras apakšgrupas divas labākās izlases.

Nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks 12 pilsētās 12 dažādās kontinenta valstīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu