LTRK pozitīvi vērtē Saeimā iesniegto 2020. gada budžetu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kopumā pozitīvi vērtē valdības sagatavoto un Saeimā iesniegto valsts budžetu 2020.gadam, taču politiķiem vairāk jādomā par to, kā palielināt budžeta ieņēmumus, attīstot eksportu un piesaistot investīcijas.

Kā norāda LTRK pārstāvji, politiķi ir spējuši turēt solījumu - necelt pamata nodokļus, veidojot valsts budžetu 2020. gadam. Šī pieeja vērtējama pozitīvi, jo uzņēmējdarbībā viens no būtiskākajiem priekšnosacījumiem ir stabila un paredzama biznesa vide, neveicot nozīmīgas izmaiņas nodokļu un citos regulējumos katru gadu.

Tomēr diskusijās ar saviem biedriem LTRK secina, ka atsevišķos nodokļos, piemēram, dabas resursu nodokļa regulējumā un azartspēļu nodoklī, izmaiņas tiek plānotas. Izprotot politikas veidotāju motivāciju šādas izmaiņas veikt vienlaikus vēršam uzmanību, ka diskusijai ar iesaistītajām pusēm būtu bijis jānotiek savlaicīgi un daudz aptverošākā mērogā. Saredzam ka diskusijas par izmaiņām šajos nodokļos turpināsies Saeimā.

Lai arī galvenais solījums ir izpildīts, vairākas iniciatīvas tomēr nav realizētas, piemēram, vecāku pabalstu izmaksas apmēra paaugstināšana līdz 75% jaunajiem vecākiem, kas atgriežas darbā pirms bērna kopšanas atvaļinājuma beigām.

Šo ieceri par labu instrumentu atzina gan vecāku, gan uzņēmēju organizācijas, jo šādi iespējams risināt pieaugošo darbaspēka trūkumu dažādās nozarēs, kā arī samazinātu ēnu ekonomiku un veicināt jauno vecāku kvalifikācijas un sasaistes ar darba vietu saglabāšanu, kas nozīmīgi, lai veiksmīgi atgrieztos darba tirgū.

"Aicinām ministrus un deputātus darīt visu, lai ekonomikas izaugsme turpinātos, un tas ir iespējams tikai ar gudru politiku, veicinot eksportu un piesaistot investīcijas," saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis, "kamēr nodarbosimies ar pārdales ekonomiku nevis mērķtiecīgi strādāsim pie ekonomikas palielināšanas, tikmēr naudas vienmēr būs par maz un dotos solījumus mediķiem un skolotājiem nebūs iespējams izpildīt."

LTRK arī pozitīvi vērtē to, ka saņemts apsolījums iesaistīt biedrību nākamā gada sākumā plānotajās diskusijās par nodokļu reformas reformēšanu, lai nonāktu pie visām pusēm pieņemamas nodokļu sistēmas.

"Nodokļi ir viens no instrumentiem, kas padara valsts ekonomiku pievilcīgu uzņēmējiem, vai arī gluži pretēji - atbaida biznesu, tostarp investorus. Esam jau sākuši diskusijas saviem biedriem gan reģionos, gan Rīgā, lai kopā sagatavotu savu redzējumu un piedāvājumu nepieciešamajām pārmaiņām un uzlabojumiem nodokļu politikā," piebilst Rostovskis.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2500 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru - uzņēmumu - apgrozījums 2017.gadā pārsniedza 14,8 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu