ES nosoda Turcijas militāro ofensīvu Sīrijā, bet ES mēroga ieroču embargo nenosaka (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: Ieva Čīka/LETA

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien nosodījuši Turcijas militāro intervenci Sīrijas ziemeļaustrumos, bet nespēja vienoties par ES mēroga bruņojuma embargo.

"ES nosoda Turcijas militāro darbību, kas nopietni grauj visa reģiona stabilitāti un drošību, kā rezultātā cieš arvien vairāk civiliedzīvotāju, cilvēki joprojām spiesti pamest savas mājas un būtiski tiek kavēta pieeja humānajai palīdzībai," teikts bloka ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā.

"ES ņem vērā atsevišķu dalībvalstu pieņemto lēmumu nekavējoties apturēt bruņojuma eksporta licencēšanu uz Turciju," paziņojumā piebilsts, norādot uz "spēcīgām nacionālajām pozīcijām".

Šonedēļ gaidāma ES dalībvalstu pārstāvju sanāksme pozīcijas "koordinēšanai un pārskatīšanai".

Bloks arī aicinājis sasaukt starptautiskās koalīcijas cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" ministru līmeņa sanāksmi, "lai lemtu, kā turpināt savus centienus pašreizējā kontekstā".

Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio paziņoja, ka visas ES dalībvalstis apsolījušas nacionālā līmenī bloķēt ieroču pārdošanu Turcijai.

Jau vēstīts, ka Turcija pagājušajā nedēļā sāka ofensīvu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

Kurdu vadītajiem Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (SDF) kā ASV sabiedrotajiem Sīrijā bijusi izšķiroša loma uzvarās pret "Islāma valsti", un šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu spēku karotāju. Savukārt Ankara apsūdz SDF sakaros ar Turcijā aizliegto kurdu bruņoto grupējumu "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK).

Ankaras sabiedrotie Rietumos ir nosodījuši šo Turcijas ofensīvu, bažījoties par smagas humānās krīzes izcelšanos.

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien telefonsarunā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu pieprasīja nekavējoties pārtraukt uzbrukumu. Berlīne ir arī apturējusi to ieroču pārdošanu Turcijai, kas var tikt izmantoti ofensīvā pret kurdu kaujiniekiem, bet Zviedrija aicinājusi ES noteikt ieroču embargo Turcijai, ka arī ierosinājusi piemērot sankcijas konkrētām personām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu