Rinkēvičs uzsver vienotas ES nostājas nozīmi saistībā ar notikumiem Sīrijas ziemeļaustrumos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Valsts kanceleja

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāpauž vienota un stingra nostāja, lai novērstu jau tā trauslo humāno un drošības situāciju Sīrijā, pirmdien ES Ārlietu padomē Luksemburgā akcentēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Ārlietu ministrijā (ĀM), Latvijas interesēs ir miers un stabilitāte Sīrijā. Latvija jau iepriekš ir paudusi satraukumu par situācijas pasliktināšanos Sīrijas ziemeļaustrumos. Līdzās pārējām ES dalībvalstīm Latvija ir aicinājusi pārtraukt Turcijas sākto militāro operāciju, kas padziļina humāno un drošības krīzi reģionā, kā arī var izraisīt "Daesh" atkārtotu nostiprināšanos Sīrijā. 

Rinkēvičs arī aicināja sasaukt Starptautiskās koalīcijas cīņai pret "Daesh" ministru sanāksmi, lai apspriestu situāciju.

Kā norādīja ĀM, ES ministriem notika arī kopīgas darba pusdienas ar Ukrainas ārlietu ministru Vadimu Pristaiko. Tajās Ukrainu ārlietu ministrs atbalstīja Ukrainas prezidenta un valdības centienus konflikta noregulējumā, uzsverot, ka jāturpina sniegt starptautisks atbalsts Ukrainai reformu ieviešanā.

Jau vēstīts, ka Turcija pagājušajā trešdienā sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka Turcijas uzbrukums kurdu spēkiem Sīrijā ir "slikta ideja" un viņš neatbalsta šo militāro operāciju. Vienlaikus viņš pavēstīja, ka Turcija tagad ir atbildīga par visiem grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem reģionā.

Trampa negaidītais svētdienas lēmums izvest ASV karaspēku no Sīrijas ziemeļiem, kur tas līdz šim aizsargāja kurdus no Turcijas uzbrukuma, izsaucis plašu nosodījumu kā starptautiskajā sabiedrībā, tā pašā ASV, arī no Trampa sabiedroto puses, kas kritizējuši prezidentu, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" nesuši lielus upurus.

Pirmdien ASV republikāņu senators Greiems paziņoja, ka ASV Senāts piemēros Turcijai sankcijas un aicinās uz laiku izslēgt Turciju no NATO, ja tā iebruks Sīrijas ziemeļaustrumos un uzbruks kurdu spēkiem. Trešdien Greiens paziņoja, ka Kongress liks Turcijai dārgi samaksāt par savu ofensīvu pret Sīrijas kurdiem.

ES valstu iekšlietu ministri, aizvadītajā nedēļā sanāksmē Luksemburgā apspriežot migrāciju, pauda bažas, ka Turcijas draudi nosūtīt savu karaspēku uz Sīrijas ziemeļaustrumiem var izprovocēt jaunu bēgļu vilni uz Eiropu.

Tikmēr ES ārlietu ministri pirmdien nosodīja Turcijas militāro intervenci Sīrijas ziemeļaustrumos, bet nespēja vienoties par ES mēroga bruņojuma embargo.

"ES nosoda Turcijas militāro darbību, kas nopietni grauj visa reģiona stabilitāti un drošību, kā rezultātā cieš arvien vairāk civiliedzīvotāju, cilvēki joprojām spiesti pamest savas mājas un būtiski tiek kavēta pieeja humānajai palīdzībai," teikts bloka ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā.

"ES ņem vērā atsevišķu dalībvalstu pieņemto lēmumu nekavējoties apturēt bruņojuma eksporta licencēšanu uz Turciju," paziņojumā piebilsts, norādot uz "spēcīgām nacionālajām pozīcijām".

Šonedēļ gaidāma ES dalībvalstu pārstāvju sanāksme pozīcijas "koordinēšanai un pārskatīšanai".

Bloks arī aicinājis sasaukt starptautiskās koalīcijas cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" ministru līmeņa sanāksmi, "lai lemtu, kā turpināt savus centienus pašreizējā kontekstā".

Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio paziņoja, ka visas ES dalībvalstis apsolījušas nacionālā līmenī bloķēt ieroču pārdošanu Turcijai.

Nosodot ES kritiku par Sīrijā uzsākto operāciju pret kurdu spēkiem, Erdoans piedraudēja "atvērt vārtus" uz Eiropu viņa valstī esošajiem sīriešu bēgļiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu