Par spīti dažu deputātu iebildumiem, izskatīšanai Saeimā virzīs Administratīvo sodu likumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Notiek Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911 jeb "oligarhu sarunu" sēde, kurā tiek uzklausītas iesaistītās personas.
Notiek Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911 jeb "oligarhu sarunu" sēde, kurā tiek uzklausītas iesaistītās personas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Juridiskā komisija trešdien atbalstīja Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā virzīšanu skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

Likumprojekts ir paredzēts kā daļa no administratīvās atbildības regulējuma dekodifikācijas.

Komisijā skatītajā likumprojektā iestrādāti regulējumi, kas saistīti ar administratīvajiem sodiem sabiedriskās kārtības jomā, pārvaldes jomā, kā arī valsts valodas lietošanas jomā.

Tieši par pēdējo jautājumu deputātu vidū izcēlās visasākās debates, proti, vairāki komisijas deputāti, tostarp Valērijs Agešins (S) un Jūlija Stepaņenko, pauda neizpratni par likumprojektā lietoto terminoloģiju - "klajas necieņas izrādīšana pret valsts valodu". Pašreizējā likumprojekta redakcija par šādu administratīvo pārkāpumu paredz naudas sodu līdz 700 eiro, taču deputāti vēlējās noskaidrot, kas tieši kvalificējās kā "klaja necieņas izrādīšana". 

Valsts valoda centra (VVC) pārstāvis, skaidrojot iekļauto regulējumu, atsaucās uz kādā krievvalodīgā laikrakstā izmantoto vārdu "narečni" latviešu valodas raksturošanai, kas cara laikā ticis izmantots, lai raksturotu visas valodas, kas nav krievu valoda. Attiecīgi viņš norādīja, ka šāds regulējums nepieciešams, lai varētu piemērot soda naudu situācijās, kad valsts valoda tiek nostādīta pazeminātā lomā un tamlīdzīgās situācijās. 

Sēdes laikā deputāti arī pauda neizpratni par to, kādēļ likumprojektā iekļautie punkti, kas saistīti ar valsts valodas lietojumu, nav iestrādāti Valsts valodas likumā.

Sēdes noslēgumā deputāti vienojās atbalstīt likumprojekta virzīšanu uz Saeimas skatīšanai pirmajā lasījumā. Savukārt līdz 7.novembrim deputātiem ir iespēja iesniegt priekšlikumus konkrētajam likumprojektam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu