Iespaidīgais algu pieaugums - izcils laiks būt NBA spēlētājam (15)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis un Maikls Džordans
Kristaps Porziņģis un Maikls Džordans Foto: AFP/AP/Scanpix/TVNET kolāža

Šīs paaudzes basketbolistiem ir paveicies, jo pēdējo gadu laikā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju algu pieaugums ir milzīgs.

Portāls "Hoops Hype" vēsta, ka 2010./2011. gada sezonā līgas vislabāk atalgotais spēlētājs bija Kobe Braients no Losandželosas "Lakers". Viņa alga tajā sezonā bija 24,8 miljoni ASV dolāru.

Braients togad bija līgas apmaksātākais spēlētājs ar lielu atrāvienu. Tuvākie sekotāji bija Rašārds Lūiss (19,5 miljoni) un Kevins Gārnets (18,8 miljoni).

Deviņus gadus vēlāk līgā tagad ir 45 spēlētāji, kuri sezonā saņem atalgojumu, kas ir vismaz 25 miljoni ASV dolāru.

2019./20. gada sezonā NBA lielākais atalgojums ir Stefanam Karijam no Goldensteitas "Warriors". Viņš šosezon nopelnīs 40,2 miljonus.

Pirms deviņiem gadiem Sakramento "Kings" komanda 2010./11. gada sezonā visiem saviem spēlētājiem kopā algās izmaksāja 45,2 miljonus.

Citiem vārdiem, šis ir izcils laiks būt NBA spēlētājam, jo dažu gadu laikā basketbolistu algu pieaugums ir prātam grūti aptverams.

Porziņģis šosezon saņems 27,2 miljonus dolāru. Ar šādu atalgojumu pirms deviņiem gadiem viņš būtu NBA apmaksātākais spēlētājs, bet šogad viņam ir "tikai" 31. lielākais atalgojums līgā.

Cik sezonā "uz rokas" saņems NBA latviešu spēlētāji?

NBA spēlētāju algu kāpums lielā mērā saistāms ar līgas popularitātes pieaugumu. Piemēram, Nacionālā hokeja līga (NHL) nav tik populāra Ziemeļamerikā un pasaulē kopumā, līdz ar to lielākās hokeja zvaigznes saņem krietni mazāku atalgojumu - 10 līdz 15 miljonu robežās. Jāņem gan vērā arī tas, ka vienā hokeja komandā ir vairāk spēlētāju nekā basketbola klubā.

Šeit runa ir par atalgojumu klubā. Pasaules sporta zvaigznes lielu peļņu gūst no dažādiem reklāmu līgumiem. Piemēram, Lebrons Džeimss no Losandželosas "Lakers" komandas pēc žurnāla "Forbes" aplēsēm 2019. gadā nopelnīs 89 miljonus ASV dolāru, no kuriem 53 miljoni ir no reklāmām.

Daudzi eksperti uzskata, ka visu laiku labākais basketbolists ir Maikls Džordans, kurš astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados spēlēja Čikāgas "Bulls", bet divtūkstošo gadu sākumā arī Vašingtonas "Wizards". Viņš savā dzīvē ir nopelnījis miljardu dolāru, bet lielāko daļu ārpus laukuma...

Aplēses liecina, ka Džordans karjerā no diviem NBA klubiem kopumā atalgojumā saņēma 93,2 miljonus ASV dolāru (1996./97. gada sezonā 30 miljoni, nākamajā sezonā 33 miljoni, bet pārējos gados robežās no 550 tūkstošiem līdz 4 miljoniem).

Salīdzinājumam - šobrīd NBA ir 27 spēlētāji, kuriem ir līgumi ar garantētu atalgojumu 100 miljonu apmērā. Tie, kuriem ir bagāta iztēle, var mēģināt fantazēt, cik lielu līgumu mūsdienās noslēgtu Džordans...

NBA apmaksātākie spēlētāji 2019./20. gada sezonā (gada alga)

  1. Stefans Karijs (Goldensteitas "Warriors") 40,2 miljoni (ASV dolāru)
  2. Rasels Vestbruks (Hjūstonas "Rockets") 38,5 miljoni
  3. Kriss Pols (Oklahomasitijas "Thunder") 38,5 miljoni
  4. Džeimss Hārdens (Hjūstonas "Rockets") 38,2 miljoni
  5. Kevins Durants (Bruklinas "Nets") 38,2 miljoni
  6. Džons Vols (Vašingtonas "Wizards") 38,2 miljoni
  7. Lebrons Džeimss (Losandželosas "Lakers") 37,4 miljoni
  8. Kails Laurijs (Toronto "Raptors") 34,9 miljoni 
  9. Bleiks Grifins (Detroitas "Pistons") 34,5 miljoni 
  10. Pols Džordžs (Losandželosas "Clippers") 33 miljoni
Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu