Vienu no Dalasas ielām nosauc Novicka vārdā

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/LETA

Pēc pagājušās sezonas basketbolista karjeru beigusī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Dalasas "Mavericks" zvaigzne Dirks Novickis trešdien vairāku simtu skatītāju klātbūtnē Dalasā piedalījās ceremonijā, kurā viena no pilsētas ielām tika nosaukta par Novickiveju jeb Novicka ceļu.

41 gadu vecais Novickis karjeru NBA noslēdza pēc pagājušās sezonas beigām, kad Dalasas "Mavericks" bija nospēlējis 21 sezonu. Četrpadsmitkārtējais NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieks nenoliedzami ir kluba visu laiku labākais basketbolists, kuram pieder līgas rezultativitātes rekords ārpus ASV dzimušajiem sportistiem. 

Pasākumu Dalasā Vācijas sporta leģenda uztvēra ar viņam raksturīgo humoru un pazemību. "Tā ir sava veida sirreāla sajūta," viņš teica ceremonijas laikā. "Pēc manas pirmās sezonas līgā pilsēta droši vien pat atkritumu konteineru nenosauktu manā vārdā, kur nu vēl ielu."

Novickiveja ir daļa no bijušās Olīvstrītas, kas atrodas uz dienvidiem no "American Airlines Center", kur basketbolists aizvadīja 18 no savas 21 NBA rekorda vērtās sezonas.

Pilsētas valde apstiprināja nosaukuma maiņu aizklātā balsošanā, bet pati ceremonija pārsvarā norisinājās svaigā gaisā, vēsos un vējainos laika apstākļos.

"Tas ir kas nedaudz vairāk nekā basketbols," teica Novickis. "Tas ir manu un pilsētas attiecību stāsts. Es saņēmu milzum daudz mīlestības no pilsētas iedzīvotājiem."

Pēc tam izcilais sportists pieminēja, ka bijuši jautājumi arī par to, kāpēc tā nav, piemēram, Dirkdraiva vai Dirkveja. "Pašreizējā nosaukumā pārstāvēta mana ģimene," viņš skaidroja. "Turklāt es karjeras laikā īpaši pie braukšanas arī netiku," basketbolists atbildei izmantoja vārdu spēli.

Dalasas mērs Eriks Džonsons pieminēja Novicka pilsonisko domāšanu, kad vācietis 20 gadu vecumā 1998.gadā ieradās pilsētā: "Novickis uzrunāja mani personīgi, lai pavaicātu, kā viņš personīgi var palīdzēt pilsētai pēc 20.oktobra tornado," skaidroja pilsētas mērs. "Viņš un Losandželosas beisbola kluba metējs Kleitons Keršovs atnāca uz mūsu ārkārtas krīzes centru, lai apsveicinātos ar darbiniekiem, kuri bija strādājuši cauru diennakti."

Kopš atvaļināšanās no sporta vācu basketbola zvaigzne veltīja laiku savai sievai un trim viņu bērniem, kā arī Dirka Novicka fondam, kurš tika dibināts 2001.gadā. Tas nodarbojas ar bērnu un sieviešu veselības un labklājības uzlabošanu.

Ceremonijā piedalījās arī bijušie un pašreizējie "Mavericks" spēlētāji, kā arī visi trīs komandas galvenie treneri - Dons Nelsons, Eiverijs Džonsons un Riks Kārlails. Kārlails bija ieradies ar kluba lielākā triumfa liecībām - šampanieša izmērcētu uzvalku, kurš nebija ticis valkāts kopš Dalasas kluba triumfa NBA 2011.gada 12.jūnijā.

"Reizi pa reizei es jutu, ka pienāks atbilstoša diena, lai atkal šo uzvalku uzvilktu," teica Kārlails. "Šī ir brīnišķīga diena."

"Mavericks" īpašnieks Marks Kubans "mantoja" Novicki, kad viņš 2000.gadā iegādājās klubu. Toreiz Novicki kritizēja diezgan daudz.

"Viņš bija maigs un lēns, un īsti nevarēja spēlēt," kluba īpašnieks atsauca atmiņā to dienu izteicienus. "Tomēr, ja būtu bijuši citu komandu piedāvājumi sportistu iegādāties, tā laika "Mavericks" galvenais treneris "Donijs" Nelsons teiktu apmēram tā: "Nē. Šis puisis ir īstā manta.""

2007.gadā sportists tika atzīts par visas līgas vērtīgāko spēlētāju, bet Dalasā viņš tiek dievināts par 2011.gadu, kad ar Novicka pūlēm klubs izcīnīja NBA čempiona titulu, bet pats basketbolists tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu