Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Hārtlija mērķis – Pekina 2022

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Bobs Hārtlijs
Bobs Hārtlijs Foto: Edijs Pālens/LETA

Kanādiešu hokeja speciālists Bobs Hārtlijs ar Latvijas izlasi ir pabijis trijos pasaules čempionātos. Ķelnē pirms diviem gadiem bija 10. vieta, pērn Kopenhāgenā aizcīnījāmies līdz 8. vietai, bet šogad Bratislavā atkal ierastais desmitnieks. Būtu loģiski, ja pirms jaunās sezonas pirmā izlases sasaukuma Latvijas Hokeja federācijas idejiskais runas vīrs Viesturs Koziols runātu par gatavošanos 2020. gada pasaules čempionātam, bet Koziols šauj mazliet tālāk – uz 2020. gada rudeni, kad Rīgā notiks viens no trim Pekinas 2022. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīriem. 

Kāpēc šāds tālšāviens, it kā ignorējot nākamo pasaules čempionātu Cīrihē? Vai Koziols jau izskaitļojis, ka konkurencē ar Somijas, Krievijas, ASV, Šveices, Norvēģijas, Itālijas un Kazahstānas izlasēm mums ceturtdaļfināls nespīd? Diezin vai.

Hārtlijs kā kādas izlases treneris nekad nav bijis olimpiskajās spēlēs, un kā Latvijas izlases trenerim viņam šobrīd saistošākas ir olimpiskās spēles Ķīnā.

Pasaules čempionāti nāk un iet, bet olimpiskās spēles ir tikai reizi četros gados, un dies to zina, vai Bobam viņa trenera karjerā vēl kādreiz būs šāda iespēja. Tāpēc prioritārs mums ir turnīrs, kas no 27. līdz 30. augustam notiks Rīgā. Kopā ar Latviju tur jau pēc ranga tikušas Francija un Itālija, ja nekas nenoies šķībi, tad ceturtajai jābūt Kazahstānai. Zīmīgi, ka tieši šajās novembra dienās (7. -10.), kad Hārtlijs ar saviem puikām aizvadīs četru izlašu turnīru Liepājā, astoņas citas izlases sāk savu gājumu uz Pekinu. Tās ir Taivana, Honkonga, Kuveita un Taizeme vienā grupā, Luksemburga, AAE, Kirgizstāna, Bosnija/Hercegovina – otrā. Kopā olimpiskajā turnīrā, ieskaitot visu pakāpju kvalifikācijas turnīrus, spēlēs 46 valstu izlases.

Modelis – pēdējo kvalifikācijas kārtu rīkot augustā, principā ir pareizs, jo tad visas šīs divpadsmit izlases var piesaistīt hokejistus no visām līgām, NHL ieskaitot. Kā to 2016. gadā veiksmīgi izdarīja Vācija, aizliekot priekšā kāju Latvijai un sekmējot jauno laiku atnākšanu Latvijas Hokeja federācijā. Atšķirībā no Latvijas izlases, kas kopā salasījās neilgi pirms turnīra, Vācijas izlase 2016. gada vasaras beigās bija gana nopietnā treniņnometnē... Kas droši vien sekmēja viņu tikšanu uz Pjončhanu.

Vai Latvijas izlasei pirms Pekinas kvalifikācijas ir iespējama šāda gatavošanās? Stulbs jautājums, vai ne? Teorētiski, jā, bet praktiski? Kaut arī Rīgas “Dinamo” ir pasludināts par Latvijas hokeja izlases bāzes klubu, droši vien, ka nākamajā vasarā “Dinamo” gatavosies savai 13. sezonai KHL.

Augustā savos klubos vajadzētu jau būt arī mūsu KHL spēlētājiem – Mārtiņš Karsums, Miks Indrašis, Kaspars Daugaviņš, Jānis Kalniņš, mūsu Eiropas leģionam – Roberts un Rihards Bukarti, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Guntis Galviņš, Artūrs Kulda, bet amerikāņiem, vienalga, kurā līgā viņi spēlētu, tad līdz sezonas sākumam būtu vēl vairāk par mēnesi. Vai Pekinas 2022 sapņa dēļ, kur droši vien lielākā daļa no viņiem nemaz netiks, jo AHL un ECHL taču nebūs pārtraukuma sezonā, bet NHL līdzdalība ir stipri apšaubāma.

Lai Latvija tiktu uz Pekinu, kādam pusducim vai pat vairāk mūsu amerikāņu būs jābūt jau optimālā formā 27. – 30. augustā.

Elvim Merzļikinam, Rūdolfam Balceram, Teodoram Bļugeram, Rodrigo Ābolam, Matīsam Edmundam Kivleniekam, Ņikitam Jevpalovam, Kristiānam Rubīnam, Kārlim Čukstem, Jānim Jakam un vēl dažiem.

Bet varbūt nevajag tik tālu aizdomāties? Jo tad mēs varam aizdomāties arī, kurš no “Dinamo” veco gala 2022. gadā vēl būs izlases kontekstā pieminams. Priecāsimies par šodienu un cerēsim, ka Hārtlija izlase arī Liepājā pratīs uzvarēt Francijas, Slovēnijas un Baltkrievijas izlases. Sastāvs mums tiešām ir ļoti stiprs, it sevišķi novembrim. Lai puikām veicas! Lai Pekina pagaidām pagaida.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu