Dainis Dukurs: Kamaniņām un skeletonam Siguldas trase ir ideāla (3)

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Siguldas bobsleja un kamaniņu trase
Siguldas bobsleja un kamaniņu trase Foto: Viesturs Lācis/IBSF

Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē pēc tās rekonstrukcijas būs iespējams rīkot sacensības arī bobslejā četriniekiem. Līdz šim trasē notikušas sacensības bobslejā divniekiem, skeletonā un kamaniņu sportā. Ja tiks piešķirts nepieciešamais finansējums, pēc pārbūves Sigulda varēs pilnā apmērā rīkot Pasaules kausa posmus un pasaules čempionātus bobslejā. 

Pasaulē ir tikai divas kompānijas, kas nodarbojas ar šāda veida projektu realizēšanu. Viena no tām ir no Vācijas, kas izstrādājusi esošo projektu. Latvijas likumdošana gan prasa rīkot iepirkumu. 

Siguldas bobsleja un kamaniņu trases direktors Dainis Dukurs pastāstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ir iesniegti aprēķini par to, cik izmaksātu trases rekonstrukcijas projekts. 

Bijušā premjera Māra Kučinska un pašreizējā ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vadītās valdības atbalstījušas Siguldas treses rekonstrukciju. Taču tam pamats bija Siguldas apvienotā kandidatūra ar Stokholmu 2026. gada olimpisko spēļu uzņemšanai, kas Siguldā paredzēja rīkot renes sporta veida sacensības. Kā zināms, tiesības rīkot 2026. gada Olimpiādi ieguva Milāna un Kortīna d'Ampeco (Itālija).

"Mēs turpinām darbu ar domu, lai Siguldas trasē varētu notikt pasaules mēroga sacensības, tajā skaitā bobsleja četriniekiem. Pavisam drīz mēs ieraudzīsim trases rekonstrukcijas projekta izmaksu summas iekļaušanu budžetā vai ne. Tas varētu būt pāris nedēļu jautājums. Tiklīdz tā tika iekļauta, tiks izsludināts iepirkums un mēs iesim uz priekšu," sacīja Dainis Dukurs. 

Līdz šim Sigulda 2015. gadā uzņēmusi pasaules čempionātu kamaniņu sportā, kā arī Pasaules kausa posmus bobslejā divniekiem un skeletonā. 

Siguldas trase ir pieprasīta visa kalendārā gada laikā. To treniņu nolūkos izmantojusi arī Vācijas galvenā kamaniņu izlase. Vācijai pašai apritē ir četras trases. 

"Mēs trasē strādājam ar domu, ka mums ir jābūt labākajiem," sarunā ar TVNET sacīja Dainis Dukurs. "Tas nekas, ka neatrodamies Eiropas vidū, bet labākie mēs varam būt."

Trases rekonstrukciju jāveic pa posmiem, lai tā būtu pieejama teju visu gadu.

"Katrs pārrāvums radīs problēmas gan naudas izteiksmē, gan ar kadriem, gan ar starptautisko apriti. Ir gudri jāplāno. Ja būtu vinnējuši uzņemt daļu no olimpiskajām spēlēm, tad 2024. gadā varētu notikt pirmie braucieni bobslejā četriniekiem. Tagad ir grūti pateikt, kā veidosies budžets, kā izdosies pārliecināt valdību... Pašlaik kamaniņām, skeletonam trase ir ideāla, labākajā līmenī, bet bobsleja četriniekiem šobrīd neatbilst. Skiču projekts ir prezentēts Starptautiskās Olimpiskās komitejas vērtēšanas komisijai un ir akceptēts arī no Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas. Esam ieguvuši arī Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas akceptu. Tagad tas ir jāpārvērš gatavā projektā," pastāstīja Dainis Dukurs. 

Šogad oktobrī trase bija noslogota no plkst. 7 līdz 23, kas liecina, ka Siguldas trase ir pieprasīta. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu