Rodčenkovs aicina WADA piešķirt Krievijai četru gadu diskvalifikāciju (1)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kādreizējais Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs otrdien aicināja Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) ņemt vērā Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) ieteikumus par četru gadu diskvalifikācijas piešķiršanu Krievijai.

Rodčenkova advokāti Džims Valdens un Avni Patels savā paziņojumā norādījuši, ka Krievijas centieni nodot falsificētus datus WADA izmeklētājiem bijuši paredzami, tādējādi turpinot savu nožēlojamo maldināšanas politiku.

"Kremlis laikam domā, ka pārējie cilvēki ir stulbeņi, jo viņiem jānotic nekaunīgajai un caurredzamajai krāpniecībai," teikts advokātu ziņojumā. "Ikvienam būtu jāaplaudē WADA par Krievijas noziegumu izcelšanu gaismā, tomēr, ja SOK lielvalstij piešķirs kārtējo "brīvbiļeti", šim piemēram sāks sekot arī pārējās nācijas."

Abi advokāti pārstāv Rodčenkovu, kurš pēc 2015.gada, kad nāca klajā ar pierādījumiem pret Krieviju, šobrīd slēpjas ASV. 

Advokāti arī pauda pārliecību, ka vairāku valstu valdībām būtu jāpieņem atsevišķi regulējumi, kas paredz, ka dopinga lietošana ir krimināli sodāma. "Valdībām visā pasaulē būtu jāpieņem jauni tiesību akti, kas paredz, ka dopinga lietošana ir krimināla rīcība, tādējādi palīdzot apstādināt šo bīstamo krāpniecību."

Šis paziņojums nāca klajā tikai dienu pēc tam, kad WADA publicēja Atbilstības pārbaudes komitejas (CRC) ziņojumu, kas aicināja piespriest četru gadu diskvalifikāciju Krievijai par pozitīvo dopinga analīžu rezultātu dzēšanu no dopinga apkarotājiem iesniegtajām datu bāzēm.

Ja CRC rekomendācijas tiks īstenotas, Krievijas atlēti otrajās spēlēs pēc kārtas startēs zem neitrālā karoga, un medaļu ieguvējiem netiks pacelts Krievijas karogs, bet uzvarētājiem netiks atskaņota Krievijas himna.

Piedāvātie sodi iekļauti britu jurista Džonatana Teilora vadītās CRC ziņojumā. CRC vairāku gadu laikā izmeklēja Krievijas atbilstību pasaules antidopinga noteikumiem. Secinājumos ierakstīts, ka Krievija apzināti manipulēja ar WADA iesniegto analīžu rezultātu datubāzēm, lai noklusētu Krievijas atlētu pozitīvos dopinga testus.

Galalēmums par soda mēriem tiek gaidīts 9.decembrī gaidāmajā Izpildkomitejas (ExCo) sēdē Parīzē. Tiek sagaidīts, ka šīs rekomendācijas tiks apstiprinātas. Tomēr jebkādu WADA lēmumu varēs pārsūdzēt Sporta arbitrāžās tiesā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu