Dzintars Dreibergs: Ja būtu mācījies Ņujorkā, man būtu 100 tūkstošu kredīts

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Rubrikas "Ģenerāļa stūrmaņi" šīs sezonas 25. epizodē Valdis Valters uz sarunu aicinājis filmas "Dvēseļu putenis" režisoru Dzintaru Dreibergu, kurš savulaik ir aktīvi nodarbojies ar basketbolu.

"Es sēdēju virtuvē pie omītes. Viņa man jautāja - kādā sporta veidā tu gribi trenēties? Teicu, ka futbolā. Viņa teica - kāds futbols, uz basketbolu tev jāiet," atceras kinorežisors.

Dzintars bija trenera Valda Valtera audzēknis. Viņš pauž pateicību savam trenerim, jo, spēlējot basketbolu jaunatnes līmenī, ir izdevies daudz ko lietderīgu iemācīties tālākai dzīvei.

"Esmu pamanījis, ka cilvēki, kuri nodarbojas ar sportu, praktiski nekavē tikšanās. Tas, ka laicīgi jābūt uz treniņu, tiek ieaudzināts ļoti ātri," novērojis pazīstamais kinorežisors.

Mācoties vidusskolas 10. klasē, Dzintars izdarīja izvēli - koncentrēties mācībām, nevis mēģināt trenēties un kļūt par profesionālu basketbolistu. Viņš atceras, ka tolaik bija stereotips, ka īsta profesija ir tikai ekonomists vai jurists.

"Neviens skolā toreiz nestāstīja, ka tu vari izvēlēties dzīvē darīt to, ko to gribi. Ja būsi labs, tad savu dzīvi un ģimeni nodrošināsi," teica Dreibergs.

Viņš ir studējis Rīgas Ekonomikas Augstskolā un strādājis par auditoru, tomēr dzīves līkloči noveduši pie kinomākslas. 

"Man pat nebija tādas idejas, ka es varētu iet kaut ko režisēt - tā tak nav profesija. Man tas pat nenāca prātā," atceras Dreibergs.

Dzintara draugs bija dabūjis mazu kameru, kas bija aptuveni desmit reizes sliktākas kvalitātes nekā mūsdienās filmē mobilais telefons. 

"Brīvā laikā filmējām video, lai sasmīdinātu draugus. Vienā brīdī pieķēru sevi pie domas, ka labāk pavadu laiku šādā veidā. Kaut arī esmu pārguris pēc darba dienas, biju gatavs pa nakti montēt video, jo tas ļoti patīk."

Dreibergs izlēma iegūt izglītību kinorežijā. Viņš gadu mācījās Kultūras akadēmijā un divus gadu Baltijas filmu skolā. 

"No Ņujorkas filmu skolas atbrauca pasniedzējs, kurš ir dzimis Rīgā. Paveicās, ka viņš bija Rīgā un bija "treknie gadi". Tas nāca par labu kino, jo uztaisīja pasaules līmeņa izglītību, bet bezmaksas. Ja es to pašu mēģinātu Ņujorkā mācīties, man tagad būtu 100 tūkstošu kredīts."

Dreibergs piedalījās arī filmas "Sapņu komanda 1935" tapšanā, palīdzot atainot Latvijas vīriešu basketbola izlases triumfu vēsturē pašā pirmajā Eiropas čempionātā. Viņa atbildība bija ainas ar basketbola spēles elementiem.

Viņam ir padomā arī filma par leģendāro sieviešu basketbola komandu "TTT Rīga".

"Man ir prātā viens stāsts par basketbolu, kas noteikti būtu jāizstāsta. Par pašiem pirmssākumiem, kam tās meitenes gāja cauri, lai vispār izveidotos mīlestība pret basketbolu."

Dreibergs uzskata, ka kinorežija savā ziņā ir līdzīga ar sportu.

"Ir baigās līdzības ar sportu. Daļa no sportista pienākumiem ir komunicēt ar skatītāju, ar presi. Tas pats ir arī kino. Arī man ir svarīgi braukt pie skatītājiem."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu