Kas jauns hokejā? Runā Matulis: "Dinamo" nokomplektēts, bet... (5)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas "Dinamo"
Rīgas "Dinamo" Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Ir decembra sākums un izskatās, ka beidzot pilnībā ir nokomplektēta Rīgas "Dinamo" hokeja komanda.

Principā šis procesa sākums/beigas ir datējams ar "Dinamo" 26. spēli, kad Rīgā ieradās divi bijušie Krievijas U-18 izlases uzbrucēji Ņikita Setdikovs un Aleksandrs Protapovičs. Proti, pēc novembra izlašu pauzes, 12. novembrī uz spēli ar Ufas "Salavat Julajev". 

Nu, labi, datēsim "Dinamo" pilnīgu nokomplektēšanu ar 15. novembri, kad pie mums ieradās pagaidām pēdējais Krievijas leģionārs Kirils Sļepecs. Kopš 12./15. novembra "Dinamo" punktu gūšanas grafiks ir, ja ne gluži Gagarina cienīgs, tad tuvu tam - ar Setdikovu un Protapoviču "Dinamo" formās deviņos mačos esam izcīnījuši 10 punktus, ar Sļepecu - 7 spēlēs 7 punktus.

Līdz 12. novembrim "Dinamo" praktiski bija nenokomplektēts klubs... Bet ne jau tāpēc, ka ģenerālmenedžeris Ģirts Ankipāns slinks, vai tāpēc, ka Skanstes ielā kāds baigi taupīja naudu. Gandrīz visu KHL klubu ģenerālmenedžeri dzied vienu meldiņu: "Tirgus tukšs! Normāla spēlētāju piedāvājuma praktiski nav." 

Skaidrs, ka Omskas "Avangard" un Rīgas "Dinamo" ģenerālmenedžeru mutēs šiem vārdiem ir dažāds svars. Ja mēs par atlikušo sezonu - no novembra sākuma līdz aprīļa beigām par mums labi zināmo Linusu Videlu bijām gatavi viņam maksāt 300 000 eiro, tad uz Omsku/Balašihu neviens par tādu sīknaudu pat nesāk knosīties.

Arī trīs Krievijas otrās līgas (VHL) uzbrucēju parādīšanās "Dinamo" izsauca kādas daļas hokeja līdzjutēju/fanu neapmierinātību: "Kāpēc spēlētāji no otrās līgas? Kāpēc krievi? Kuras valsts izlases bāzes klubs tagad būs "Dinamo"?" Kaut reālajā hokejā viss ir stipri vienkāršāk " katrs savu komandu var papildināt tikai ar tādiem spēlētājiem, par kuru darbu var samaksāt. Visi trīs krievu jaunekļi ir no diezgan lēta piedāvājuma - visiem kopā puse no Videla novembra piedāvājuma. Vai spēles kvalitāte atbilst cenai? Protams. Pat vēl vairāk. Kopā ar Setdikovu un Protapoviču otro jaunību pārdzīvo Gints Meija, un šis trijnieks nu ir kļuvis par līdzvērtīgu mūsu pirmajai uzbrucēju maiņai (M.Rēdlihs - Makmilans - Dārziņš). Nenoniecinot sezonas sākuma trijnieku Meija - Bērziņš - Ģēģeris, bet nu "Dinamo" otrais/trešais uzbrucēju trijnieks Sļepecs - Bērziņš - Eštons tomēr liekas spēcīgāks.

Negribot nevienu jaunienācēju pārlielīt, vai aizgājēju pārāk nopelt, taču līdz sestdienas spēlei ar Pēterburgas SKA, laukumā esot labās malas uzbrucējam Setdikovam, vārtos bija iemestas astoņas ripas, savos vārtos neielaižot nevienu! Proti, Setdikovs šo savu astoņu spēļu nogriezni bija nospēlējis ar ideālu mikromaču rādītāju: sešas uzvaras, divi neizšķirti, vārtu starpība - 8:0, pats nopelnot sešus (2+4) rezultativitātes punktus.

Skaidrs, ka 10-12 spēles ir pārāk maz, lai spriestu, ko kurš vērts, turklāt mums ir bijis gana daudz šādu gadījumu, kad jaunulis, arī mūsu pašu puikas no Ziemeļamerikas, ļoti labi sāk savu partitūru, taču palēnām nodziest. Kā būs Setdikova, Protapoviča un Sļepeca karjerās? Garantijas nav nevienam. Taču vismaz pagaidām visa trijotne dod solīdu pienesumu, bet par to, kā viņus vērtē "Dinamo" treneru kolektīvs, vislabāk liecina, ka visi trīs ir kādā no divām "Dinamo" vairākuma realizācijas brigādēm.

Principā šīs sezonas "Dinamo" varam sadalīt vairākos nogriežņos. Kad vārtos ir Kristers Gudļevskis un abi zviedru uzbrucēji (Ulstrēms, J. Berglunds). Ar Jakobu Berglundu - astoņas spēles un četri punkti; ar Gudļevski - desmit spēles un seši punkti tabulā; ar Ulstrēmu - ducis spēļu un seši punkti. Un tad - septembra beigās ierodas vārtsargs Andrejs Makarovs - 24 spēlēs 21 punkts; ar Aleksandru Salāku - 23 spēles un 21 punkts; ar Oskaru Bārtuli - 21 spēle un 21 punkts. Par visu trīs krievu uzbrucēju nogriežņiem rakstīju jau šā raksta ievadā.

Te - 30. novembrī arī grasījos likt leknu izsaukuma zīmi, jo arī mačs pret SKA bija labas kvalitātes un punktus sološs. Līdz brīdim, kad savainoti netika Oskars Bārtulis un Kristaps Zīle. Uz cik garu laiku abi izsisti no ierindas? Dievs vien to zina! Bet likās, ka nupat jau "Dinamo" ir atguvies un vidēji spēlē dabū vismaz vienu punktu. Šāds grafiks ļautu tuvoties "play-off". Nu darbs dakteriem un treneriem. Meklējot, kurš varētu nākt vietā.

Par to ir vēl vismaz pāris stāstu. Ilgāku laiku hokeja ķēķī dzirdamas runas, ka Kazaņa mums ir gatava atdot vienu centra uzbrucēju. Pat tiek saukti uzvārdi. Var jau būt, ka kādudien šis kazaņietis arī ierodas. Bet šādu runu/baumu palaišana ir hokeja aģentu un viņu izpalīgu darbs. Par to saņemot procentus no parakstīto spēlētāju līgumiem. Un tāpēc tiek palaistas baumas: re, Rīga interesējas par šādu un šādu spēlētāju. Ja gadījumā arī Rīga viņu pat negrib, tad sarosās konkurenti: aha! Tātad tas ir labs hokejists.

Tieši tāpat ir ar treneriem. Kādā no trim pirmajām Rīgas "Dinamo" sezonām, kad garāks zaudējumu strēķis bija iznācis Jūliusam Šupleram, ne no šā un ne no tā "Sport express" parādījās akurāt viena teikuma informācija. Novosibirskas "Sibirj" interesējas par Jūliusu Šupleru. Nu - visjaunākajos laikos, par to var paziņot arī sociālajos tīklos, vai šo vēlamo informāciju vienkārši izmest baumu tirgū. Kā to pirms kāda laiciņa (par Salāku) bija izmetis mūsu trešā vārtsarga aģents. Šad tad gadās pat tā kā mūs visu mīlētājam Bobam Hārtlijam. Kurš pirms Latvijas izlases trim spēlēm Liepājā publiski runāja, ka šo spēļu mērķis ir dabūt klubus Gudļevskim un Artūram Kuldam. Un, še tev! Hārtlijam Omskā/Balašihā no ierindas izkrīt viens no vārtsargiem. Sekojot loģikai - aidā, Krister! Steidzies pie sava labvēļa Boba. Bet dzīvē viss ir citādāk. Šajā gadījumā Hārtlijs tikai smuki parunāja, bet Gudļevskis viņam "Avangard" nav vajadzīgs simts gadus! Varbūt tā būs vācu Brēmerhāfene (DEL) vai kāds zviedru klubs - interese par Kristeru ir. Bet "Dinamo", kas likās, ka nupat ir nokomplektēts, atkal saskaras ar spēlētāju trūkumu. Arī tāds ir hokejs.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu