Ne vien Lietuvas, bet arī Baltijas komanda: "Žalgiris" fenomens apdullina latviešus un igauņus

Kauņas "Žalgiris" Foto: Erikas Ovcarenko/15min.lt
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Kad vērosiet "Žalgiris" basketbola spēli ar "Barcelona", pievērsiet uzmanību vīriem, kas sēž aiz Spānijas komandas rezervistu soliņa. Tur jābūt jautrai kompānijai, kas palēksies no vietām, tiklīdz kataloniešu 10. numurs trāpīs metienu "Žalgiris" grozā.

Ikvienam no viņiem uz krekliem būs pa burtam, kas kopā veidos viņu varoņa uzvārdu Š-M-I-T-S (par godu Rolandam Šmitam). Tie būs latvieši, kuri iegriežas "Žalgirio" arēnā. Viņu un igauņu - sevišķi igauņu, ap jums sēdošu "Žalgirio" arēnas tribīnēs, ir vairāk, nekā jums var šķist. Kas viņus te tā vilina Nemunas salā?

Reiz tos dzīvīgākos Latvijas līdzjutējus izdevās satikt pēc "Žalgiris" sacensībām Eirolīgā. Degvielas uzpildes stacijā, pavisam līdzās "Žalgirio" arēnai, viņi pirka uzkodas un dzērienus ilgam, teju vai 4 stundu braucienam uz Rīgu. Daļa atbraucēju no Igaunijas un Latvijas pēc "Žalgiris" spēles paliek nakšņot Kauņā un pavadīt te visu nedēļas nogali. Bet šie līksmie sapakoja kreklus un devās ceļā atpakaļ uz mājām. "Kas jūs te tā vilina Kauņā?" - ziņkārīgi pajautāju. "Vienkārši. Atbalstām savējos," teica latvietis.

Šajā sezonā uz "Žalgiris" sacensībām Eirolīgā ieradīsies vidēji 14,6 tūkstoši līdzjutēju. Kad zaļi balta jūra vienoti šalc un viļņojas līdzās laukumam, daudzi neaizdomājas, ka aptuveni 500 arēnā esošo līdzjutēju pat neatbildētu lietuviski, ja tos uzrunātu.

Viņi ir kā savējie, kas ar "Žalgiris" līdzjutējiem ir kopā līksmo posmu laikā, svilpj tiesnešiem pēc neapmierinošām piezīmēm. Tie kliedz "Žalgiris" vārdu un, kad iet prom no arēnas, ir uzlādējuši vēl vairāk enerģijas, nekā tiem bija pirms sacensībām. Nākamreiz rūpīgi ieklausieties, kādā valodā runā jums līdzās esošais skatītājs. Liela ticamība, ka tie būs latvieši vai igauņi.

Kā laikrakstam "15 min" apgalvo "Žalgiris" biļešu pārdošanas vadītāja Raimonda Čeiče (Raimonda Čeičė), 2018./2019. g. sezonā "Žalgiris" biļešu izplatīšanas lapā 2,5 procentus pircēju veidoja latvieši (0,91 %) un igauņi (1,59 %). "Žalgiris" sacensības pagājušajā sezonā apmeklēja vidēji 14,8 tūkstoši skatītāju.

Teorētiski aptuveni 400 no tiem bija viesi no Latvijas un Igaunijas.

"Šajā sezonā pamanījām, ka pircēju no Baltijas valstīm ir arvien vairāk, to aktivitāte pieaug un vien septembrī pirkumu skaits sasniedza līdzīgu summu kā pagājušajā gadā visas sezonas laikā," pastāstīja biļešu pārdošanas vadītāja Raimonda Čeiče.

Video: "Žalgiris" fanu emociju Top 10 apskats

"Pazīstu ne mazums cilvēku, kuri brauc pie saviem biznesa partneriem un saskaņo to ar basketbola mača norises laiku. Viņi cenšas organizēt satikšanās tajās dienās, kad spēlē "Žalgiris" komanda," atklāja bijušais "Žalgiris" spēlētājs igaunis Sīms Sanders Vene (Siimas-Sander Vene), kurš ar pārtraukumiem Kauņā ir pavadījis 10 gadus. 2006. gadā galvenajā komandā debitējušais igaunis uzskata, ka iesākumā cilvēki no Igaunijas iegriezās "Žalgirio" arēnā, lai redzētu gan viņu, gan labu basketbolu.

"Domāju, ka tagad galvenā lieta ir Eirolīga un labi "Žalgiris" rezultāti. Turklāt Kauņa vienmēr ir bijusi tuvākā vieta, kur iespējams redzēt augstākā līmeņa basketbolu. Manuprāt, ļoti daudz dod arī atmosfēra - cilvēki paņem līdzi no Kauņas daudz pozitīvas enerģijas," stāsta S. Vene. 28. gadus vecais uzbrucējs Kauņu uzskata par savām mājām, un tur viņam ir ne mazums paziņu, kuri vismaz reizi sezonā ierodas "Žalgirio" arēnā. Daži Nemunas salā iegriežas pat 3-4 reizes gadā.

Tautieši atbalstīt igauni "Žalgirio" arēnā ieradās pagājušajā gadā, kad uzbrucējs vairs nenēsāja zaļus sporta apavus, bet Las Palmas "Gran Canaria" krekliņu. Basketbolistam bija ļoti patīkami redzēt daudz jau labi zināmu seju. S. Vene atcerējās arī par lielāko Igaunijas līdzjutēju iniciatīvu. Pirms pieciem gadiem, kad igaunis pārstāvēja "Žalgiris" komandu, Kauņā ieradās Milānas "Olimpia" ar viņa tautieti Kristjanu Kanguru. Tajā reizē gan līdzjutēju pulkam, kas bija posušies savu spēlētāju krekliņos, nācās vilties, jo ne S. Vene, ne K. Kangurs traumu dēļ nevarēja spēlēt. Sākumā igauņus vilināja S. Venes perspektīvas, bet vēlāk - jaunā "Žalgirio" arēna, lielākā Baltijas valstīs, tāpat - augstākā līmeņa basketbols Eiropā, pēc tam - brīnumaini rezultāti, kas aizveda līdz pat "Final Four" turnīram.

Šajā sezonā par uzmanības piesaistes centru kļuva vēl viena Igaunijas basketbola cerība. 18 gadus vecais Kers Krīsa (Kerrs Kriisa) Eirolīgas ceturtajā kārtā izskrēja uz parketa mačā ar Vilerbānas ASVEL. Drosmīgajam spēlētājam divkaujas pirmspēdējā minūtē nācās stāties pie soda metienu līnijas, un viņš nopelnīja savus pirmos punktus Eirolīgā. Perspektīvais basketbolists triumfēdams pacēla roku augšup un pateicās visiem "Žalgiris" līdzjutējiem, kas bija pat piecēlušies no savām sēdvietām.

"Acīmredzot viņam netrūkst pašpārliecinātības, ja jau tikko izejot 15 tūkstošu skatītāju priekšā, spēj pacelt pirkstu uz augšu. Tiešām dzīvs. Igauņiem neierasta rakstura jaunietis," pēc sacensībām smējās Šarūns Jasikevičs (Šarūnas Jasikevičius). "Līdzjutēju ovācijas bija iespaidīgas. Nezinu, kā viņš varēs gulēt. Man viņa vietā būtu grūti. Cerēsim, ka viņam tas būs grūdiens."

Kauņas "Žalgiris" fani
Kauņas "Žalgiris" fani Foto: Erikas Ovcarenko/15min.lt

S. Venė stāsta, ka cilvēki Igaunijā ar interesi lasa jaunumus, kā veicas viņu jaunajam talantam. Pašlaik Itālijā spēlējošajam basketbolistam Igaunijā ir savs basketbola jaunumu portāls Korvpall.ee. Igaunijas lasītāju uzmanību piesaista pat raksti par K. Krīsas spēlēm NBL (Lietuvas otrās līgas) sacīkstēs. "4 no 10 mūsu visu laiku lasītākajiem rakstiem mūsu mājas lapā ir par Keru," laikrakstam "15 min" apgalvo S. Vene.

"TVPlay Baltics" sabiedrisko sakaru un komunikācijas vadītājs Baltijas valstīm Žilvars Zinkevičs (Žilvaras Zinkevičius) laikrakstam "15 min" pastāstīja, ka, tiklīdz K. Krīsa iemeta savu pirmo punktu Eirolīgā, viņa telefons nepārtraukti vibrēja no igauņu kolēģu zvaniem. Viņi vēlējās uzzināt vairāk informācijas par šo jauno talantu. "Žalgiris" aizdeva savu spēlētāju Prienu "CBet" klubam, bet ticams, ka K. Krīsa vārds nākotnē vēl vairāk piesaistīs Igaunijas cilvēkus Kauņā.

Ja igauņiem vēl nepieciešama informācija par K. Krīsu, latviešiem vairs nav jāstāsta par spožākajām viņu valsts talantiem. "Latvijā interese par klubu "Žalgiris" ir tiešām liela. Ir gadījumi, kad cilvēki man raksta un jautā, kā dabūt biļetes, jo internetā tās vairs nav iespējams nopirkt," laikrakstam "15 min" stāsta cits bijušais "Žalgiris" spēlētājs latvietis Kaspars Vecvagars.

Eirolīgā spēlē itin daudz labu latviešu spēlētāju. Maskavas CSKA diriģē Jānis Strēlnieks, trīspunktniekus lietuviešu trenera Rima Kurtinaiša (Rimas Kurtinaitis) "Himki" klubā šauda Jānis Timma un Dairis Bertānis, "Barcelona" zvaigznājā mēģina nenodzist Rolands Šmits. Pirms pāris nedēļām aiz ASVEL komandas rezervistu soliņa no sēdvietām kājās lēca fani, sajūsminoties par 23 gadus vecā latvieša Riharda Lomaža metienu.

"Tagad, kad mums ir tik daudz spēlētāju NBA un Eirolīgā, basketbola popularitāte mūsu valstī pieaug," "15 min" stāsta K. Vecvagars. "Atceros, man bija ļoti patīkami "Žalgirio" arēnā sagaidīt tādu tautiešu atbalstu. Domāju, ka arī tagad latvieši, kas ieradušies spēlēt ar viesu komandu "Žalgirio" arēnā, tāpat priecājas par tādu atbalstu. Droši varu bilst, ka "Žalgirio" arēnā vienmēr virmo nereāla atmosfēra. Mūsu fani to arī vēlas piedzīvot vismaz reizi gadā. Motivē arī kluba "Žalgiris" spēles, kas ir augstākā līmeņa Eiropā."

Video: "Žalgiris" komandas Eirolīgas sezonas sākuma prezentācija

"Žalgirio" arēnā pievērsiet uzmanību gaišmatei, kas, latviešiem iegriežoties Kauņā, vienmēr sēž līdzās sacensību komentētājiem. Tā ir Latvijas žurnāliste Viktorija Kamaza, kura ierodas Kauņā apvienot darbu ar baudu - uztaisīt reportāžu par savu spēlētāju un uzsūkt īpašo enerģiju "Žalgirio" arēnā. Viņa ir greizsirdīga uz "Žalgiris" komandu, jo uzskata, ka Latvijas basketbola līdzjutēji var vien pasapņot par tik diženām tradīcijām apveltītu un Eiropā augsti vērtējamu klubu kā "Žalgiris".

Viktorija stāsta, ka pār viņas ķermeni skrien skudriņas, kad izdzird vikingu skandināšanu, vēlāk - Andra Žurauska (Andrius Žiurauskas) rēcienus, iepazīstinot ar komandu, un pirms pat bumbas cīņas - apburošo Lietuvas himnu.

"Vienmēr iespējams palikt mājās skatīties sacensības pa televizoru, bet tad nav iespējams noķert to īpašo saikni ar "Žalgiris" faniem. Nav iespējams paņemt tik daudz emociju un uzlādēties ar to neaprakstāmo enerģiju, kas palīdz komandai uzvarēt. Tādēļ arī mēs vienmēr braucam uz Kauņu redzēt to paši savām acīm," stāsta V. Kamaza.

Tāpat kā igauņiem, arī latviešiem Kauņa ir tuvākais Eirolīgas punkts. Vēl latviešus vieno lielā vēlme atbalstīt savus tautiešus Eirolīgas arēnās. "Mums tas ir liels sasniegums un cieņa, redzēt mūsu spēlētājus spēcīgākajā Eiropas basketbola līgā. Tādēļ arī mēs ienesam enerģiju tajā neticamajā atmosfērā," apgalvo V. Kamaza. "Arēnā redzu, kā visi tie līdzjutēji ir pilnībā aizrauti ar savas komandas atbalstīšanu. Tā ir labas atmosfēras recepte. Tādēļ arī latvieši savācas Kauņā - ne analizēt sacensības, bet baudīt atmosfēru un atdevi spēlei. Lietuvas himna un tas ģimeniskais atbalsts vienkārši apbur.

Vairs nav atšķirības, kas tu esi - lietuvietis, latvietis vai igaunis - bet gan, ko apbur ar šo īpašo atmosfēru."

Kauņas "Žalgiris" līdzjutēji
Kauņas "Žalgiris" līdzjutēji Foto: Alfredas Piladis

"TVPlay" Latvijā translē visas kluba "Žalgiris" Eirolīgas sacensības, tas arī palīdz izplatīt "zaļo vīrusu" Baltijas valstīs.

"Žalgiris" sagatavošanos 2019./2020. g. sezonai sāka Tallinā. Igauņi aizņēma visas "Saku Suurhall" tribīnes, kas ietilpina 7,2 tūkstošus skatītāju, un radīja netradicionālu atmosfēru draudzīgajām "Žalgiris" un Tallinas "Kalev/Cramo" sacensībām.

"Vienmēr ir labi atgriezties mājās. Igaunijā "Žalgiris" sacensības bija liels notikums," neslēpa K. Krīsa. Nākamajā rudenī "Žalgiris", sadarbojoties ar ceļojumu aģentūrām un tūrisma centriem, plāno atkal noorganizēt neparastu izbraucienu. Varbūt tā atkal būs Igaunija, varbūt tā šoreiz būs Latvija, bet varbūt kāda cita no kaimiņvalstīm. "Žalgiris" paplašinās. Ja tā būs arī turpmāk, tad drīzumā tas iegūs ne vien Lietuvas, bet arī Baltijas komandas statusu Eirolīgas kartē.

"Tādēļ pārdodam mazāk abonementu, lai kaimiņiem pietiktu biļešu, ko pirkt," smaida kluba "Žalgiris" vadītājs Pauļus Motiejūns (Paulius Motiejūnas).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu