Īsais kurss Latvijas basketbola vēsturē un trenera darbā - stāsta Imants Pļaviņš

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Rubrikas "Ģenerāļa stūrmaņi" šīs sezonas 28. epizodē Valdis Valters uz sarunu aicinājis Latvijas basketbola leģendu Imantu Pļaviņu, kurš par treneri strādāja līdz 85 gadu vecumam.

"Kā treneris praktizēju līdz 85 gadu vecumam, bet tagad strādāju tikai pie papīriem," pastāstīja Pļaviņš. 

Trenerim 29. decembrī būs 90 gadu jubileja.

2013. gadā Pļaviņš saņēma "Latvijas Gada balva sportā" apbalvojumu par mūža ieguldījumu.

1935. gadā Latvijas vīriešu basketbola triumfēja Eiropas čempionātā, kas bija pirmās kontinenta meistarsacīkstes. Tolaik trenerim Pļaviņam bija 5 gadi.

Viņš uzskata, ka filmas "Sapņu komanda 1935" autori paveikuši labu darbu, atainojot Latvijas basketbolistu panākumu.

"Cepuri nost. Tiešām varēja skatīties ar ārkārtīgi lielu interesi. Tā tas toreiz arī bija - gatavošanās čempionātam notika bez valsts atbalsta."

Divus gadus vēlāk Eiropas čempionāts notika Rīgā, kad par turnīra uzvarētājiem kļuva Lietuvas basketbolisti. Savukārt 1939. gadā Kauņā vēlreiz par Eiropas čempioniem kļuva lietuvieši.

"Lietuvieši vairāk saistījās ar amerikāņiem, bet mēs (cīnījāmies) ar saviem spēkiem."

Pļaviņš sacīja, ka leģendārās 1935. gada Latvijas izlases līderis Rūdolfs Jurciņš varēja palēkties uz augšu aptuveni metru. Treneris gan nezina, vai valstsvienības centrs tolaik lika lietā mūsdienās ierastu basketbola spēles elementu - "slam dunk" jeb bumbas triecienu grozā no augšas.

Pieredzējušais treneris piekrīt Valda Valtera apgalvojumam, ka Latvijas basketbola zelta laiki bija 50. un 60. gadi, kad Rīga bija vadošā basketbola pilsēta Eiropā, pateicoties Rīgas ASK (vīriešu) un "TTT Rīga" (sieviešu) komandām.

Pļaviņš intervijā stāsta interesantas nianses, kā basketbolā attīstījās metienu tehnika. Sākotnēji basketbolisti bumbu grozā raidīja krietni savādāk nekā ir pierasts mūsdienās.

Pieredzējušais speciālists dalījās arī ar padomu, kā basketbola treneriem "nolikt pie vietas" audzēkņu vecākus, kas grib jaukties trenera darbā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu