Nākamgad jau desmito reizi norisināsies Rozā lentītes spēle

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

2020. gadā turpināsies Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības sadarbība ar veselības aprūpes kompāniju "Roche", aktīvi piedaloties sieviešu veselības problemātikai veltītajā informatīvajā kampaņā "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!", vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Paredzams, ka jūnijā notiks jau desmitā tradicionālā Rozā lentītes spēle starp Latvijas komandu un kādu no pasaulē labākajām sieviešu basketbola izlasēm, lai pievērstu plašas sabiedrības uzmanību sieviešu veselībai.

Viena no Latvijā labākajām un populārākajām sporta spēļu komandām Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība krūts veselības informatīvajā kampaņā pirmo reizi iesaistījās 2011. gadā, kad solidaritātes gājienu no Kongresa nama līdz "Arēnai Rīga" noslēdza Rozā lentītes spēle ar Slovākijas valstsvienību. Kopš tā laika publiskas aktivitātes un Rozā lentītes spēles rīkotas katru gadu.

Kā informatīvās kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" vēstneses darbojušās valstsvienības spēlētājas Gunta Baško, Liene Jansone un Ieva Pulvere. Rīgā viesojušās Ķīnas, Lietuvas, Baltkrievijas, Grieķijas, Jaunzēlandes, Turcijas un Somijas valstsvienības.

"Latvijas basketbolistes tradicionāli bijušas sociāli aktīvas, iesaistoties dažādās sporta veterānu atbalsta akcijās. Pievērsties krūts vēža problemātikai pamudināja gan konkrēti gadījumi, kad slimība bija skārusi spēlētāju tuviniekus, gan statistika, kas liecināja par šīs slimības izplatību. Īpaši satriecošs bija fakts, ka ļoti bieži traģiskas sekas bija gadījumos, kad savlaicīga diagnosticēšana un laikus sākta ārstēšanās būtu ne tikai izglābusi dzīvību – arī nodrošinātu pilnīgu atveseļošanos. Uzmanības pievēršana šai problēmai ir efektīvs profilakses veids," uzsver LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

"Sportistes ir stipras sievietes, bet būt stiprai nozīmē būt veselai. Esam gandarītas, ka varam būt vēstneses tik atbildīgā kampaņā un aicinām visas sievietes nopietni izturēties pret savu veselību," uzsver Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības ģenerālmenedžere Gunta Baško.

Krūts vēzis ir visvairāk izplatītā onkoloģiskā slimība Latvijā, katru gadu šādu diagnozi konstatē vairāk nekā 1000 pacientēm. Kopš 2009. gada Latvijā tiek īstenota valsts apmaksāta profilaktisko apskašu programma, uz kurām sievietes tik aicinātas ar informatīvām vēstulēm. 2010. gadā aicinājumam veikt profilaktiskās pārbaudes atsaucās 19,4% uzrunāto sieviešu. Astoņos gados, kopš basketbolistes piedalās informatīvajā kampaņā Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!, atsaucība pieaugusi vairāk nekā divas reizes, 2018. gadā sasniedzot 42,1%, bet 2019. gada pirmajos sešos mēnešos - 45,1%.

Laikus agrīnā stadijā diagnosticēta slimība labi pakļaujas ārstēšanai, dodot iespēju sievietēm turpināt pilnvērtīgu dzīvi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu