Žurnāls: no basketbolista Dāvja Bertāna cenšas piedzīt pusmiljonu eiro (9)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: AP/Scanpix

Basketbola attīstības aģentūras "Rīga" (BAA "Rīga") pārstāvis un uzņēmējs Mārtiņš Lauva cenšas piedzīt 500 tūkstošus eiro lielu kompensāciju no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāja Dāvja Bertāna, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Aizvadītajā nedēļā Augstākās tiesas senāts izskatīja uzņēmēja Mārtiņa Lauvas pārstāvētās BAA "Rīga" prasību pret NBA basketbolistu Dāvi Bertānu un viņa vecākiem Daini un Dinu Bertāniem.

Lauvas un Bertānu tiesvedība ir turpinājums skandālam, kas basketbola sabiedrību satricināja jau pirms desmit gadiem.

Aģentūras ideja bija piesaistīt jaunos talantus, ieguldīt viņos līdzekļus, bet, kad basketbolisti sāks pelnīt ne mazāk kā 1500 eiro mēnesī, saņemt ik mēnesi 10% no viņu ienākumiem, šos līdzekļus ieguldot nākamajos talantos.

Sadarbību ar BAA "Rīga" noslēdza daudzi tā brīža jaunie talanti, no kuriem lielu daļu tagad zinām kā Latvijas izlases spēlētājus.

2010. gadā radās skandāls, jo daži ar BAA "Rīga" līgumu noslēgušie puiši atklāja, kādas ir šīs līgumsaistības.

Līgumi tika slēgti uz 15 gadiem (tātad 15 gadus basketbolistiem ik mēnesi nāktos aģentūrai atmaksāt 10 procentus no saviem mēneša ienākumiem), bet līguma laušanas gadījumā paredzēts sods - 500 000 eiro.

Mārtiņš Lauva solīja - ja kāds no aģentūras spēlētājiem grib izbeigt sadarbību, atliek tikai to viņam pateikt, un līgums tiks lauzts bez jebkādām sankcijām, vēsta "Kas Jauns".

Iespēju pārtraukt sadarbību tad izmantoja Jānis Strēlnieks un Dairis Bertāns, taču Daira jaunākais brālis Dāvis Bertāns palika aģentūrā. Un sekas šai rīcībai ir tiesvedība jau kopš 2014. gada.

Lauva par līgumsoda piedziņu iesūdzēja tiesā Dāvi Bertānu un viņa vecākus Daini un Dinu Bertānus (vecāki noslēdza līgumu ar BAA "Rīga", jo līguma slēgšanas brīdī Dāvis bija nepilngadīgs).

Līdz tiesai bija jāgaida divi gadi, un visu šo laiku, lai nodrošinātu Lauvas prasības maksājumu, Dāvja Bertāna vecākiem tika bloķēti bankas konti un apķīlāti līdzekļi. Tiesa pirmajā instancē apmierināja Lauvas prasību, piespriežot Dāvim Bertānam samaksāt prasītos 500 000 eiro, kā arī tiesas izdevumus (kopā 50 8876 eiro), bet Bertāni iesniedza apelāciju, raksta žurnāls "Kas Jauns". 

Otrās instances lēmums bija jau labvēlīgs basketbolistu dinastijai - tiesa uzskatīja, ka BAA Rīga līgums ir pretrunā ar patērētāja tiesībām, tāpēc atzīstams par spēkā neesošu. Mārtiņš Lauva šo spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā. Tā aizvadītajā nedēļā izlēma, ka spriedums atcelts un lieta nosūtīta jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Dāvis Bertāns pārstāv NBA komandu Vašingtonas "Wizards". Latvijas basketbolists šosezon saņems atalgojumu aptuveni 7 miljonu ASV dolāru pirms nodokļu nomaksas.

Ņemot vēra latvieša šosezon veiksmīgo sniegumu laukumā, Dāvis Bertāns vasarā kļūstot par brīvo aģentu varētu tikt pie ienesīgāka līguma. NBA eksperti lēš, ka viņš varētu dubultot šā brīža atalgojumu.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu