Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Pavasaris Latvijā būšot karsts, it sevišķi hokeja laukumos

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

30. janvāris Latvijā bija karsta diena. Temperatūra: +7, +8, bet vēl karstāk gāja Latvijas Hokeja federācijā. Jo 30. janvāra darba dienas beigas bija arī izsludinātas kā pēdējo izmaiņu iespēja Optibet Hokeja līgas komandu pieteikumos. 

Pirms tam, aprunājoties ar klubu treneriem un pārstāvjiem, radās iespaids, ka dažs gatavojas uz Latviju dabūt vismaz Grecki. Šoreiz lielās ieceres vēl neizdevās piepildīt, taču kopumā janvāra beigas bija hokeja intrigām pilnas. Tā viens no līdervienības “Olimp”  organizatoriem, viņš arī kapteiņa palīgs, Aleksejs Širokovs divas dienas pirms pāreju beigām intervijā knaši sauca uzvārdus Ļudučins, Margelovs, Ņikuļins, Ščastļivijs – tie visi būšot olimpieši. Pārjautāju, kāda ticamība? 50:50! Izrādījās 0:100, bet arī tā ir viena no mūsdienu sporta sastāvdaļām – blefot un radīt satraukumu pretinieku nometnē.

Principā “Olimp” (46 punkti 27 spēlēs) ne tikai blefoja, bet arī krietni papildināja savu sastāvu. Ar pieciem uzbrucējiem! Loģiski, ka citu vārtsargu nevajag, ja ir Ervīns Muštukovs, arī aizsardzība olimpiešiem gana laba ar dažāda vecuma meistariem, no kuriem divi – Pauls Svars un Tomass Zeile, kā arī uzbrucējs Nikolajs Jeļisejevs uzaicināti uz Latvijas izlases treniņnometni, kas no otrdienas notiks “Volvo” hallē.

Pavisam negaidīti janvāra vidū “Olimp” pameta komandas otrais rezultatīvākais uzbrucējs Kirils Galoga, uz Polijas Tihiem līdzi paņemot arī leģionāru Vjačeslavu Truhno.

Tā kā “Dinamo” tika iesaukts vēl viens “Olimp” uzbrucējs Reinis Lejnieks (un spēlē!), loģiski, ka papildspēki tika meklēti uzbrukumam. Laikam jau “Olimp” gatavojas uzvarēt arī izslēgšanas spēlēs, jo ievēro principu, ka regulārajos čempionātos uzvar jaunie, bet kausus izcīna pieredzējušie. Tie ir pēdējo divu sezonu “Prizmas” kapteinis Edijs Brahmanis, KHL klubu “Sibirj” un “Amur” bijušais kapteinis Aleksejs Kopeikins (gandrīz 600 spēļu KHL!) un Krievijas hokejā labi zināmais Ruslans Hasanšins, arī ar KHL pieredzi, bet pēdējos gados spēlējis VHL. Ruslanam – 35, Edijam un Aleksejam – 36 gadi, un vieno viņus visus tas, ka pratuši un prot dabūt ripu vārtos.

Tāpat kā baltkrievs Ivans Ribčiks – 2018. gada Latvijas čempionāta labākais uzbrucējs, kurš ieradies tranzītā no Ukrainas, bet divarpus gadus ir spēlējis Jelgavas “Zemgalē” un arī zināms kā metējs. Piektais jaunienācējs – Gļebs Prohorenkovs (2001) no HS “Rīga”. Bija cerība, ka vismaz dažus no viņiem darbībā redzēsim jau 1. februārī, bet – notika neparedzētais:

“Dinaburgas” un “Olimp” mačā Daugavpilī laikus neieradās Neatliekamās medicīnas palīdzības brigāde, un spēle nemaz netika sākta. Par to droši vien laukuma saimnieki saņems 0:5 tehnisko zaudējumu.

“Liepājā” (42 – 29) tajā mistiskajā pieteikumu papildināšanas dienā nenotika nekas. Tikai no pieteikuma OHL tika atsaukti trīs dinamieši – aizsargs Roberts Mamčics, uzbrucēji Roberts Lipsbergs un Daniels Bērziņš. KHL flagmanim pašam vajagot visus trīs. Negribu apvainot liepājniekus lielībā, bet “kam mums viņi tādi no pēdējās vienības ar zaudētāju psiholoģiju?”

“Kurbadā” (42 - 28) viss ir mierīgi. Kā jau pēc cunami. Kluba saimnieks Andis Pikāns ir atgriezies no Taizemes šai zemē, tiem treneriem un spēlētājiem, kuriem bija algu samazinājums zaudējumu dēļ, atkal ir vecās algas. Jo bez Pikāna “Kurbads” atkal ticis uz uzvaru takas. Tiesa, atsaucot hokejā par biznesa vadītāju jau kļuvušo “virsaiti Tomu” (Tomu Hartmani). Mazliet fascinē, ka pieteikumā joprojām atrodams Juris Upītis, kurš spēlē vācu 3. līgas klubā Hohštadē. Vai, ņemot vērā pērnā gada pieredzi, “Kurbads” grib izspēlēt t.s. Mareņa kārti? Diezin vai. Jo Pikāns taču cīnījās par godīgumu un vienlīdzību.

Toties čempionu blicē “Mogo” (39 - 28) bija liela aktivitāte. “Dinamo” aizdotajam Deividam Sarkanim ar divām spēlēm dižflagmanī (!!) pienāktos atgriezties tur, no kurienes aizgājis, taču “Mogo” atcerējās arī par HK “Rīga” treneri Raimondu Vilkoitu, kurš gan gandrīz divus gadus nav spēlējis. Bet viņš taču kā treneris katru dienu ir uz ledus.

Varu tikai paspiest roku tam “Mogo” cilvēkam, kurš izdomāja, ka nepieciešams sadarbības līgums ar Junioru attīstības hokeja līgas klubu “Ako/Mārupe”.

Optibet hokeja līgas nolikums šādos gadījumos atļauj uz spēli OHL pieteikt pat 11 JAHL hokejistus. Jau pirms laiciņa no “Ako/Mārupes” iesaucot “Mogo” aizsargu Hariju Šmitu (2002.), treneri/ĢM Elviss Želubovskis savā pieteikumā iekļāvuši vēl trīs mārupiešus – vārtsargu Ēriku Vītolu un aizsargus Aleksandru Frīdenbergu (abi – 2001), Robertu Bindi (2002). Ja nenoderēs šīs sezonas beigām, kazi, derēs nākamgad.

Gaidīju, ka ievērojami pastiprināsies “Zemgale LLU” (30 – 30), bet no jauna klāt nākuši tikai divi gados jauni aizsargi – Andrejs Ņesterovs (Temirtava, Kazahstāna) un Semjons Bukarevs (abi – 1997.). Aizsargus Valerija Kuļibabas brigādei arī vajadzēja, jo Krišs Grundmanis diskvalificēts dopinga dēļ, čeham Sebastianam Jandam savainojuma dēļ sezona beigusies, turklāt jelgavnieki arī palaida brīvībā vienu no saviem rezultatīvākajiem aizsargiem Daņilu Dolguškinu. Kāpēc? Oficiālo versiju zinu. Vai ar tik mazu papildinājumu pietiks “play-off”? 1:2 pret nu jau bijušo pastarīti “Prizmu/IHS” (13 - 28) varētu būt bēdu signāls... Ja “Zemgale/LLU” varētu tabulā tikt augstāk par 5. vietu. Bet izslēgšanas spēles ir pavisam cits turnīrs.

Daugavpils “Dinaburga” (21 - 29) savas rindas praktiski nepastiprināja, pieteikumu atbrīvojot no maz spēlējušajiem leģionāriem (Pičujevs, Mihaļovs, Sarapuļcevs), paturot septiņus ārzemniekus, kā nolikums atļauj. Vārtsargus Jani Rauhalu (Somija), Iļju Dončenko (Krievija), aizsargus Kostu Gusevu (Lietuva), Tomofeju Fiļipovu, uzbrucējus Kirilu Jelaginu, Aleksandru Klisunovu un Kirilu Abozinu (visi no Krievijas).

Vai ar to pietiks, lai pārvarētu izslēgšanas spēļu pirmo kārtu?

Katrā ziņā “Dinabura” vēl kādam iekodīs, kā to jau izdarīja “Prizma/IHS” bez Brahmaņa un droši vien izdarīs Latvijas U-18 izlases bāzes klubs HS “Rīga” (12-29), kas nu tabulā ir pēdējā vietā. Nezinu, ko sola meteorologi, bet Latvijas hokejā pavasaris solās būt karsts. Ar hokeja intrigām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu