Diviem latviešiem "non stop" izaicinājums nomīt Atlasa kalnus (2)

Toms Alsbergs (no kreisās) un Jānis Viškers Foto: No personīgā arhīva
Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Divi latviešu velomīļi Jānis Viškers un Toms Alsbergs sestdien sāks pirmās "Atlas Mountain Race" ultragarās velo sacensības Marokā, kuras vīsies caur Atlasa kalniem. Riteņbraucējiem, braucot pārsvarā pa grants un akmeņainiem ceļiem, būs jāpievar 1145 kilometri un vairāk nekā 20 000 augstummetru. 

Sacensības prasa izcilu fizisko un mentālo sagatavotību. Kopš starta brīža Marrākešā līdz finišam netālu no Agādīras hronometrs neapstāsies ne uz brīdi. Lai iekļautos ieskaitē, jāfinišē līdz 22. februārim, kad organizatori dalībniekiem paredzējuši noslēguma ballīti. 

Lielākoties kalnainā apvidū pa grants, šķembu un akmeņaina seguma ceļiem vidēji dienā būs jānobrauc 165 kilometri. Dalībniekiem pašiem jārūpējas par kaloriju uzņemšanu, atpūtu, gulēšanu.

"Atlas Mountain Race" piedalīsies 188 individuāli dalībnieki, no kuriem aptuveni 50 pāri. Jānis un Toms brauks katrs par sevi un būs vienīgie pārstāvji no Baltijas valstīm. Gatavojoties sacensībām, izmantojot sociālās saziņas vietnes internetā, viens otru pabaroja ar informāciju, apmainījās ar idejām un dalījās savā pieredzē. 

Viškeram šāda veida sacensībās ir uzkrāta visai bagāta pieredzes bagāža, viņš iepriekš piedalījies vienās no Eiropā smagākajām velo sacensībām "Transcontinental Race" un "Silk Road Mountain Race" Vidusāzijā. Jānis arī skrējis dažādas izturības distances kalnos, veicot pat 180 kilometru. Savukārt Tomam Marokā būs pirmās ugunskristības ultragarajās pašatbalsta riteņbraukšanas sacensībās. Taču teju visu dzīvi viņš saistīts ar divriteni. Ir viens no fiksīšu (fiksētā pārnesuma velosipēds) kultūras aizsācējiem Latvijā un savulaik uzstādīja pasaules rekordu "Red Bull Mini Drome" sacīkstēs. Ar labiem panākumiem piedalījies pasaules mēroga fiksīšu sacensībās. 

Pagājušajā vasarā Alsbergs vienatnē 17 dienās veica distanci Rīga - Stambula. Ceļā viņam dzima ideja par dalību kādās ultragarajās sacensībās. Internetā uzdūrās "Atlas Mountain Race" un saprata, ka tās būs priekš viņa.

Toms Alsbergs. Rīga - Stambula

"Pēc šā brauciena sapratu, ka gribu ko līdzīgu, iespējams, sacensības. Meklēju internetā iespējas, un Maroka mani uzrunāja dabas, atrašanās vietas dēļ," sarunā ar TVNET pastāstīja Alsbergs.

"Tā nu esmu nonācis līdz savām pirmajām šāda veida sacensībām. Zinu savus spēkus, savu bāzi. Nekam ārkārtējam nevajadzētu būt."

Pagājušās nedēļas piektdienā viņš treniņu nolūkos tepat Latvijā, pavadījis dienu uz divriteņa, nakšņoja teltī, tādējādi pielāgojoties potenciālajiem apstākļiem Atlasa kalnos, kur diennakts tumšajā laikā temperatūra var noslīdēt pat zem nulles. Līdzi viņam būs telts, guļammaiss, termoveļa un citas nepieciešamās lietas. Bagāža kopumā varētu svērt ap 25 kilogramiem. 

"Atlas Mountain Race" trase
"Atlas Mountain Race" trase Foto: Ekrānšāviņš

"Atlas Mountain Race" nolikums ir uz 30 lapām, un kurš katrs dalībnieku vidū netiek, ir jāiztur organizatoru atlases kritēriji. Katram dalībniekam obligāti būs jāatzīmējas trijos kontrolpunktos, bet sacensību trase, atšķirībā, piemēram, no "Transcontinental Race", ir marķēta. 

"Mans galvenais mērķis ir finišu sasniegt septiņās dienās, iekļauties sacensību ieskaitē," norādīja Alsbergs. "Ceļi būs diezgan skarbi. Būs kādas sekcijas, kur būs asfalts, bet tas būs salīdzinoši maz."

Jānis ar Tomu sacensībām gatavojās Latvijā velo aprindās pazīstamā speciālista Jāņa Mūsiņa vadībā. 

"Domāju, ka izaicinājums būs laikapstākļi, vide. Tomēr tas ir februāris... Braucot cauri kartei, skats ir kā uz Marsa," TVNET teica Viškers. "Izdomāju braukt bez telts, gribu ietaupīt uz svaru. Bet ar telti ir drošāk."

"Silk Road Mountain Race" Kirgīzijā Viškers izcīnīja sesto vietu, kas pašam bija pārsteigums. Tiesa, piektā daļa dalībnieku no 100 finišu tā arī nesasniedza, jo daļu piemeklēja problēmas ar vēderu (saindējās ar pārtiku) un kalnu slimība. 

Marokā riteņbraucējiem pusdistancē būs jāveic samērā garš posms pa izžuvušas upes gultni, turklāt ar visai stāvu kāpumu, kur traucēs lieli akmeņi. Visticamāk, braukt šajā posmā būs neiespējami - velosipēdi būs jānes. 

Jānim sacensībās līdzi varēs sekot šeit, bet Tomam šeit

"Tāds konkrēts treniņu plāns man nav bijis. Tomam viss ir nopietnāk. Man mērķis nav uzvarēt, bet būs jāiespringst, lai vispār nobrauktu. Tas būs grūti un sarežģīti. Drīzāk būs cīņa ar sevi," sacīja Viškers. "Nekad neskatos, kur ir citi, jo tas mani mazliet ietekmē. Bet nevarētu teikt, ka satrauc. Priekšā būs daudz nezināmā, kas man tieši patīk."  

Toms Alsbergs
Toms Alsbergs Foto: No personīgā arhīva

Dalības maksa sacensībām ir 300 eiro no cilvēka. Fiziska balva vai naudas prēmija, kā jau tas šādās sacensībās ierasts, nav paredzēta.  

Uz Maroku Toms ar Jāni ceturtdien aizlidoja kopā.  

Lai viegls pedālis, vīri!

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu