Porziņģis ar Dončiču vai bez - kā ir labāk? (213)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Luka Dončičs un Kristaps Porziņģis
Luka Dončičs un Kristaps Porziņģis Foto: AFP/SCANPIX

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienība Dalasas "Mavericks" šosezon aizvadījusi septiņas spēles, kurās traumas dēļ nav spēlējis komandas līderis slovēnis Luka Dončičs, bet laukumā devies Kristaps Porziņģis. Kā šajos mačos veicies Latvijas basketbolistam?

Porziņģis septiņos mačos, nespēlējot Dončičam, vidēji guvis 27,9 punktus.

Savukārt Latvijas un Slovēnijas basketbolistiem spēlējot kopā, Porziņģis vidēji iemetis 16,0 punktus.

Arī Porziņģa precizitāte metienos no spēles ir labāka mačos bez Dončiča, turklāt par teju 10% (attiecīgi 39% un 48,5%).

Nespēlējot Dončičam, trīs mačos Porziņģis guvis vismaz 30 punktus. Tikai vienā spēlē liepājnieks iemetis vismaz 30 punktus, ja mačā piedalījies arī Slovēnijas basketbolists.

Porziņģis uzņemas "Mavericks" līdera lomu spēlēs, kad komandai nevar palīdzēt Dončičs. Statistika liecina, ka Latvijas basketbolists sekmīgi "spēlē pirmo vijoli".

"Nākotnē vēlamies saprast, kā es varu būt efektīvāks, kad spēlē Luka. Protams, ka pie tā mēs strādāsim. Šobrīd esmu labā ritmā un tā ir jāturpina," atzīst Porziņģis.

"Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails uzsver, ka spēlētāju individuālā statistika ir otršķirīga, jo primārais ir komandas uzvaras. Viņš pauž pārliecību, ka Porziņģis var spēlēt labi arī kopā ar Dončiču.

"Viņi ir gana parādījuši, ka kopā var spēlēt lielisku basketbolu. Ja viens spēlētājs katru vakaru statistikā uzrāda lielus skaitļus, bet otrs nē - tas neko nenozīmē. Svarīgākais ir uzvaras," uzskata Kārlails.

"Mavericks" iepriekšējās trīs sezonās nespēja sasniegt izslēgšanas spēļu turnīru. Divas sezonas tika noslēgtas ar 33 uzvarām, bet viena ar tikai 24 panākumiem (katrā sezonā 82 spēles).

Šosezon vienībai ir jau 31 uzvara 51 spēlē. Priekšā vēl 31 mačs, līdz ar to "Mavericks" komandai ir labas izredzes pēc trīs sezonu pārtraukuma iekļūt izslēgšanas turnīrā. Tā Porziņģim būtu pirmā NBA "play-off" pieredze.

Video: NBA sezonas pirmajā spēlē Dončičs un Porziņģis gūst 57 punktus

Dončičs šosezon vidēji spēlē veic 8,7 rezultatīvas piespēles, kas ir trešais labākais rādītājs visā līgā. Ņemot vērā šo statistikas rādītāju, Dončičam nevar īsti pārmest, ka viņš būtu individuāls spēlētājs, kurš nedalās ar bumbu.

Porziņģis atzinis, ka pēc 20 mēnešu ilgās pauzes, kas saistīta ar ceļgala traumu, atstājusi negatīvu iespaidu uz viņa metiena stabilitāti. Bieži vien viņa metienu precizitāte pieklibo.

Izpildot metienus ar labāku precizitāti, Porziņģis varētu spēlēt efektīvāk arī kopā ar Dončiču. Latvijas basketbolists šosezon kopumā metienus no spēles realizē ar 41%, kas ir sliktākais rādītājs viņa karjerā četrās NBA sezonās.

Latvijas basketbolistam arī vajadzētu nedaudz vairāk izpildīt metienus. Piemēram, aizpagājušajā sezonā, tolaik pārstāvot Ņujorkas "Knicks", viņš vidēji spēlē izpildīja par trim metieniem vairāk nekā šosezon.

Dončičs šosezon vidēji mačā izpilda 20,5 metienus no spēles (5. rādītājs līgā), tikmēr Porziņģis pretinieku grozu apdraud par 5 reizēm mazāk (vidēji 15,3 metieni, kas ir dalīts 29. rādītājs NBA).

Iespējams, Porziņģim vajadzētu vidēji mačā izpildīt par kādiem trim līdz pieciem metieniem vairāk. Ja izdotos saglabāt pēdējā laikā parādīto stabilitāti metienos, iespējams, būtu labāks gan individuālais, gan komandas sniegums.

P.S. rakstā minēta statistika, kas apkopota 6. februārī.
Komentāri (213)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu