Sevastova piekāpjas Keninai; Latvija nokļūst iedzinējos cīņā pret ASV

CopyDraugiem X Whatsapp
Anastasija Sevastova
Anastasija Sevastova Foto: AP/Scanpix

Latvijas sieviešu tenisa otrā rakete Anastasija Sevastova sestdien Federāciju kausa ("Fed Cup") pirmajā spēlē piedzīvoja neveiksmi, Latvijas izlasei nonākot iedzinējos.

Sevastova (WTA 41.) pirmajā duelī ar 2-6, 2-6 piekāpās Sofijai Keninai (WTA 7.) no ASV.

Latvijas tenisiste pirmo servi zaudēja trešajā geimā, bet īsi pēc tam arī piektajā, kad pēc garākas izspēles virsroku ņēma Kenina.

Otrais sets iesākās neveiksmīgāk, jo Kenina jau pie pirmās serves ar trešo mēģinājumu panāca 1:0, bet trešajā geimā vēlreiz centās "apzagt" Sevastovu, taču neveiksmīgi.

Kenina otro "breiku" ieguva piektajā geimā, panākdama 4-1, bet turpinājumā neviena no tenisistēm vairs neatņēma pretiniecei serves, ASV izlasei turnīru iesākot ar uzvaru.

Sevastova ar Keninu ir labi pazīstamas jo vairākkārt aizvadījušas kopīgus treniņus, kā arī tikušās WTA turnīros. Kenina šosezon aizvadījusi 12 spēles, no kurām desmit izcīnīta uzvara. Viņai šī sezona iesākās negaidīti labi, jo Austrālijā izdevās izcīnīt savu pirmo karjeras "Grand Slam" titulu, kā rezultātā Kenina rangā apsteidza Viljamsu.

Abas tenisistes pirms šī dueļa iepriekš bija tikušās divas reizes, abās triumfējot Keninai. Pēdējā tikšanās reize bija šogad Brisbenas turnīra pirmajā kārtā, kurā Kenina bija pārāka ar 7-6 (7:1), 6-4.

Keninai šī bija debija ASV izlases rindās.

Dienas tupinājumā Ostapenko sīvā cīņā piekāpās Viljamsai, līdz ar to pēc divām aizvadītām spēlēm Latvijas izlase ir iedzinējos ar 0-2.

Naktī uz svētdienu Ostapenko spēkosies ar Keninu, bet Sevastova cīnīsies ar Viljamsu. Pēc šiem dueļiem paredzētas dubultspēles, kuras Latvijas vadošās tenisistes tiksies ar Betāniju Mateku-Sendsu un Elisoni Rīski.

Latvija kvalifikācijā saņēma 12.numuru un bija starp neizsētajām komandām, bet ASV bija pirmais numurs. Spēle starp abām komandām notiks ASV pilsētā Evretā.

Ar 18 trofejām tieši ASV ir visu laiku titulētākā Federāciju kausa izlase, iepriekšējo reizi turnīrā uzvarot 2017.gadā. Savukārt Viljamsa pie kausa tikusi tālajā 1999.gadā, finālā aizvadot vienu cīņu. Viņa kopā ar māsu Venusu uzvarēja dubultspēlē.

Vēl kvalifikācijā būs dueļi starp Rumāniju un Krieviju, Vāciju un Brazīliju, Spāniju un Japānu, Šveici un Kanādu, Baltkrieviju un Nīderlandi, Beļģiju un Kazahstānu, kā arī Lielbritāniju un Slovākiju.

Latvijas komandu bez Ostapenko un Sevastovas pārstāvēs arī Diāna Marcinkēviča (WTA 255.) un Daniela Vismane (WTA 502.), bet valstsvienības kapteinis būs Adrians Žguns.

Šādā sastāvā Latvijas komanda pērn Žguna vadībā bija arī Federāciju kausa otrās grupas duelī ar Slovākiju, bet pārspēlēs pret Vāciju Sevastova traumas dēļ nepiedalījās. Abos dueļos Latvijas izlases sastāvā bija arī Patrīcija Špaka.

Jaunie noteikumi paredz, ka cīņu par finālu kopumā uzsāk 20 izlases, bet 12 labākās kvalificēsies fināla turnīram.

2020.gada fināla kvalifikācijas turnīrā sacentīsies 16 komandas un šīs sacensības paredzētas no 7. līdz 8.februārim, kur katra komanda aizvadīs pa piecām spēlēm. Uzvarētājas iekļūs finālturnīrā, bet zaudētājas cīnīsies pārspēlēs par vietas saglabāšanu Pasaules grupā.

Automātiskas vietas finālturnīrā saņēmusi rīkotāja Ungārija, pērnā gada finālistes Austrālija un Francija, kā arī speciālo ielūgumu saņēmusī Čehija. Šīm komandām pievienosies astoņas kvalifikāciju pārvarējušās izlases.

Fināla sacensībās komandas tiks sadalītas četrās grupās pa trim komandām katrā, visām izlasēm pret katru komandu aizvadot divas vienspēles un vienu dubultspēli. Finālistes automātiski kvalificēsies nākamā gada fināla turnīram, bet trešās līdz desmitās vietas īpašnieces garantēs sev vietu nākamā gada fināla kvalifikācijas turnīrā.

Turnīra balva ir 18 miljoni dolāri (nepilni 16 miljoni eiro), no kuriem 12 miljoni (10,5 miljoni eiro) tiks piešķirti spēlētājām, bet atlikušie seši (5,3 miljoni eiro) nokļūs nacionālo federāciju rīcībā.

Līdz pat 2022.gadam Federācijas kausa fināli notiks Budapeštā Lāslo Papa vārdā nodēvētajā arēnā uz māla segumiem.

Jaunais sacensību formāts tika apstiprināts sadarbojoties ITF, Sieviešu tenisa asociācijai (WTA) un tās spēlētāju padomei, kā arī nacionālajām federācijām. Izmaiņas turnīra norisē tika veiktas, lai saudzētu spēlētāju veselību, tādējādi sacensību fināli pārcelti no novembra uz aprīli, kā arī Federāciju kausa kalendārs tiks pakārtots WTA sezonas sacensību kalendāram. Līdz ar izmaiņām noteikumos, spēlētājām būs garāks atpūtas periods pēc aizvadītās sezonas.

Zemāka līmeņa grupu turnīri aizvien noritēs divas nedēļas, bet komandu skaits, kas kvalificēsies izslēgšanas spēļu turnīram, palielināts no četrām uz astoņām. Šīs astoņas komandas sacentīsies ar augstākā līmeņa kvalifikācijas turnīra astoņām zaudētājām, tādējādi cīnoties par vietu nākamā gada fināla kvalifikācijas sacensībās.

Latvijas tenisistes pērn apstājās pārspēlēs par vietu Federāciju kausa Pasaules pirmajā grupā, piekāpjoties Vācijai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu