Tērauda šonedēļ Siguldā debitēs Pasaules kausā un Eiropas čempionātā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Endija Tērauda
Endija Tērauda Foto: Mareks Gaļinovskis/bobslejs.lv

Šajā nedēļas nogalē Siguldā gaidāmajā Pasaules kausa (PK) posmā dāmu konkurencē skeletonā Latviju pārstāvēs Endija Tērauda, kura šosezon Eiropas kausa sacensībās demonstrēja negaidīti labu sniegumu, norādīja treneris Gints Dzērve.

Jau iepriekš Latvijas vīriešu skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs pauda, ka nedēļas nogalē gaidāmajā Pasaules kausa posmā Siguldā, kas vienlaikus būs arī Eiropas čempionāts, startēs viena skeletoniste.

Pirmdien sarunā ar dāmu treneri Dzērvi, noskaidrojās, ka šis gods tiks Tēraudai, kura šosezon demonstrēja negaidīti labu sniegumu Eiropas kausa sacensībās.

"Siguldā brauks Tērauda. Šādu lēmumu pieņēmām balstoties uz sezonā sasniegtajiem rezultātiem," teica Dzērve, kurš bija ceļā no Vācijas uz Latviju.

Speciālists arī norādīja, ka šosezon sasniegtie rezultāti Eiropas kausa sacensībās bijuši pārsteidzoši labi, kas, protams, ļoti priecē. "Šīs sezonas starti bija neliels pārsteigums, godīgi sakot. Pirms sezonas padarījām lielu darbu, bet nekas neliecināja, ka tik rezultāti būs tik augsti," teica treneris.

"Tā teikt - labi salikās. Dārtai [Zuntei] Kēnigszē pietrūka tika nedaudz, lai Eiropas kausa kopvērtējumā iekļūtu starp labākajām trim sportistēm."

"Mums nedaudz iegrieza arī fakts, ka šosezon Siguldā nebija divi posmi, kā tas ir ierasts Eiropas kausa sacensībās. Mājas trasē būtu bijis labi aizvadīt divas sacensības. Lielāko daļu sezonas cīnījāmies pa Vācijas trasēm. Ņemot visu šo vērā, uzskatu, ka šosezon mums bija labi rezultāti."

Treneris gan vēl nemācēja teikt, vai kāda no Latvijas sportistēm ir nopelnījusi vietu nākamā gada Pasaules kausa sacensībās, jo šāda informāciju Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) publicēs tikai otrdien. Taču Dzērve zināja teikt, kur dāmas nākamsezon pavisam noteikti startēs.

"Par nākamā gada Pasaules kausu ir grūti teikt, jo daudz kas ir atkarīgs no sezonas budžeta. Pasaules kausā grozās pavisam citi cipari," augstākās raudzes sacensību izmaksas komentēja Dzērve.

"Pieļauju, ka abas meitenes ir izpildījušas kvalifikācijas normatīvus Pasaules kausam, bet tas būs zināms vien otrdien."

"Neraugoties uz šo visu, zināms, ka nākamgad dāmas piedalīsies Starpkontinentālajā kausā, kurā piedalīsies arī Krists Netlaus. No šīs raudzes sacensībām ir vieglāk iekļūt Pasaules kausā. Savukārt pārējie sportisti turpinās piedalīties Eiropas kausa posmos."

Siguldas trase Latvijas sportistiem ir labi pazīstama, taču Tēraudai šāda līmeņa sacensībās pieredzes vēl nav, tāpēc Dzērve nevēlējās prognozēt, kādu vietu sportiste varētu izcīnīt starp "spicākajām" skeletonistēm pasaulē.

"Grūti prognozēt par rezultātiem... Savās mājās vajadzētu nostartēt pēc iespējas labāk, tomēr jāsaprot, ka Endijai pirms tam nav bijusi pieredze Pasaules kausa sacensībās, tāpēc ir grūti salīdzināt viņas spēkus ar pārējām sportistēm," uzsvēra Dzērve.

"Tas ir augsts līmenis. Skaidrs, ka Siguldā būs sapulcējušās visas vadošās pasaules braucējas, tāpēc baidos kaut ko prognozēt."

"Mājas trase ir mājas trase, bet starp vadošajā skeletonistēm ir dāmas, kuras startu var izskriet līdzīgi kā vīri. Endijai vienīgais palīgs būs labi zināmā mājas trase."

Skeletona speciālists sarunas laikā bija ceļā uz Latviju, jo vēl aizvadītajā nedēļas nogalē Vācijā norisinājās sacensības. Latvijas sportisti treniņus pirmdien neaizvadīs, bet pie labas pašsajūtas, tie varētu sākties dienu pirms oficiālajiem treniņbraucieniem.

"Skatīsimies pēc pašsajūtas. Ja būsim izgulējušies, pirmo treniņu aizvadīsim otrdien, bet trešdien jau noteikti būsim trasē, jo sākas oficiālie treniņu braucieni," par pēdējo sagatavošanās etapu pirms Pasaules kausa un Eiropas čempionāta sacensībām stāstīja Dzērve. 

Savukārt jau domājot par nākamo sezonu, treneris pauda, ka šī starpsezona bijusi ļoti veiksmīga un vērtīga, tāpēc arī pirms nākamās sezonas nekas jauns netiks izdomāts.

"Aizvadītajā starpsezonā veicām ļoti labi darbu, tāpēc domāju, ka daudz neko nemainīsim, bet turpināsim strādāt uz šīs bāzes," skaidrojas speciālists.

"Sportisti ir sasnieguši brieduma vecumu, tāpēc katrs arvien vairāk sāk saprast, pie kā viņam ir jāpiestrādā. Viņi paši jūt, kas kuram vislabāk strādā, līdz ar to būs arī darbs pēc individuālās programmas."

"Pirmos treniņus plānojam aizvadīt jūnija sākumā, bet pirms šīs sezonas jau aprīlī sākām likt pamatus fiziskajai sagatavotībai. Marta beigās vēl aizbrauksim uz Leikplesidu, lai aizvadītu treniņnometni, bet aptuveni aprīlī jau sāksim darbu izturības treniņos. Atpūta no svariem būs dažus mēnešus, bet no fiziskās slodzes tikpat kā neizdosies atpūsties."

Sacensību programma
Sacensību programma Foto: Publicitātes foto

Eiropas kausa ieskaitē šosezon veiksmīgāk startējusi Tērauda, kura uzvarēja divās no astoņām sacensībām - Kēnigszē un Siguldā. Savukārt Zuntei ir viens goda pjedestāls, jo Siguldā viņa palika tieši aiz Tēraudas.

Altenbergā Eiropas junioru čempionātā Zunte bija ceturtā, bet Tērauda ieņēma septīto vietu. Vinterbergā pasaules junioru čempionātā Tērauda izcīnīja sesto vietu, bet Zunte ierindojās vien 18.pozīcijā.

Šīs nedēļas nogalē Siguldā skeletonisti un bobsleju divnieki aizvadīs Pasaules kausa posmu, kas vienlaikus būs arī Eiropas čempionāts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu