Štelmahera debijā basketbolisti savā laukumā sāk ceļu uz Eiropas čempionātu (111)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Blūms
Jānis Blūms Foto: FIBA.com

Latvijas nacionālā basketbola izlase šodien savā laukumā sāks 2021. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīru, H grupas mačā "Arēnā Rīga" uzņemot Bosniju un Hercegovinu. Spēle sāksies plkst. 19.30. 

Debiju izlases galvenā trenera amatā piedzīvos viens no kādreizējiem valstsvienības līderiem Roberts Štelmahers, kura vadībā komanda līdz šim mačam aizvadīja septiņus koptreniņus. 

Valstsvienības grožus Štelmahers pārņēma no Arņa Vecvagara. 

"Pret Bosniju varam sagaidīt lielu cīņassparu. Viņiem ir labs treneru korpuss, tā prot pāriet ātri no aizsardzības uzbrukumā. Raugoties uz Latvijas izlasi, mana sirds ir mierīga par visām pozīcijām," sacīja Štelmahers. "Koncentrēsimies pirmajai spēlei un tikai tad tālāk domāsim par pārējām. Domāju, ka man pašam piektdien būs satraukums, jo tā būs mana pirmā spēle pie izlases stūres."

Latvijas komandai šajā sabraukumā nevarēs palīdzēt neviens no ULEB Eirolīgā spēlējošajiem spēlētājiem. Savainojuma dēļ palīdzēt nevarēs arī Kaspars Bērziņš un Žanis Peiners, bet ģimenes apstākļu dēļ - Rolands Freimanis. Klubu iebildumu dēļ ar izlasi nav Andrejs Gražulis un Ingus Jakovičs, kuri ikdienā spēlē Itālijā. 

Ojāru Siliņu izlases kandidātu sarakstā aizstājis viens no "Ogres" komandas līderiem Kristaps Dārgais. Savukārt Peinera vietā izsaukts Kaspars Vecvagars. Kopumā ar izlasi trenējas 15 spēlētāji. 

"Bosnijas izlases divpadsmitnieks jau zināms, informācijas par pretiniekiem pietiek. Svarīgi būs apturēt kustīgo centra spēlētāju Hiralemu Haliloviču un nobremzēt viņu ātrās pārejas uzbrukumā. Jāizvairās no kļūdām, ātri jāatgriežas aizsardzībā," Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā citēts Štelmahers. 

Gatavojoties šī sabraukuma divām spēlēm, Latvijas komanda neaizvadīja nevienu pārbaudes maču. Izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs centās sarunāt spēli ar Igauniju vai Baltkrieviju, bet to neizdevās realizēt. 

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas un Bosnijas ceļi krustojas otro reizi. 2012. gadā Sarajevā Latvija zaudēja ar 84:87, bet Rīgā revanšējās ar 80:64. Uz finālturnīru tika abas komandas, bet "EuroBasket2013" grupas turnīra pirmajā mačā Latvija bija pārāka ar 86:75. Iepriekš trijās spēlēs pārāki bijuši bosnieši – 1993. gada Eiropas čempionātā 97:102, 1997. gadā – 94:96 un pārbaudes spēlē 2003. gadā 75:91.

"Pretinieki ir diezgan spēcīgi. Nav mums komandā visi labākie spēlētāji, tāpēc katram sevi būs jāpierāda. Būs grūti. Domāju, visiem būs motivācija. Visas spēles jāvinnē ar raksturu. Grūti tagad spriest par pretinieku sastāviem, daudzi spēlētāji uz izlasi netiek. Bet basketbolu spēlēt māk visur un mums visiem jābūt gataviem," sarunā ar TVNET pastāstīja viens no šī izlases modeļa potenciālajiem līderiem Aigars Šķēle. 

Pēc mača ar Bosniju Latvijas izlase dosies uz Botevgradu, kur pirmdien paredzēta otrā spēle ar Bulgāriju. Pēc tam otrais sabraukums notiks vien novembra beigās, kad pirmā apļa mačs savā laukumā jāaizvada pret Grieķiju un tad viesos atbildes spēlē jāspēkojas ar Bosniju un Hercegovinu. 

Finālturnīram kvalificēsies katras grupas trīs labākās komandas. Vietas finālturnīrā garantētas rīkotājvalstīm: B grupā - Itālijai, C grupā - Čehijai, E grupā - Gruzijai, G grupā - Vācijai (šajās grupās ceļazīmes iegūs divas labākās no trim pārējām komandām)

Finālturnīrs notiks 2021. gada septembrī Milānā, Prāgā, Tbilisi, Ķelnē un Berlīnē.

Latvijas izlases spēļu grafiks

  • 21.02.2020. Latvija - Bosnija un Hercegovina
  • 24.02.2020. Bulgārija - Latvija
  • 26.11.2020. Grieķija - Latvija
  • 29.11.2020. Bosnija un Hercegovina - Latvija
  • 19.02.2021. Latvija - Bulgārija
  • 22.02.2021. Latvija - Grieķija

Latvijas izlases paplašinātais kandidātu saraksts dalībai 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā: Jānis Blūms, Artūrs Kurucs (abi - "VEF Rīga"), Aigars Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Mārcis Vītols ("Ventspils"), Rinalds Sirsniņš, Kristaps Dārgais (abi - "Ogre"), Artūrs Žagars (Badalonas "Joventut", Spānija), Artis Ate (Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania", Rumānija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Kaspars Vecvagars ("Palencia", Spānija), Māris Gulbis, Klāvs Čavars (abi - "Ventspils"), Artjoms Butjankovs (Jaroslavļas "Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Mārtiņš Meiers (Podgoricas "Budučnost VOLI", Melnkalne).

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas vīriešu valstsvienība startēs 13. reizi. Iepriekš 10 gadījumos izdevies sasniegt mērķi un kvalificēties finālturnīram. Deviņas reizes tas izdarīts, pārvarot iepriekš noteikto kvalifikācijas barjeru, bet 2010. gadā Latvijas valstsvienība ieguva tiesības spēlēt finālturnīrā jau pēc kvalifikācijas beigām, kad FIBA palielināja "EuroBasket2011" dalībnieku skaitu līdz 24 komandām.

Komentāri (111)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu