Latvijas basketbola izlase EČ kvalifikāciju sāk ar zaudējumu savā laukumā (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Artūrs Kurucs.
Artūrs Kurucs. Foto: www.fibaeurope.com

Latvijas vīriešu basketbola izlase 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra H grupas pirmajā spēlē piektdien savā laukumā ar rezultātu 61:62 (21:17, 15:13, 17:16, 8:16) piekāpās Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai.

Debiju pie Latvijas izlases stūres piedzīvoja galvenais treneris Roberts Štelmahers, bet savas pirmās spēles valstsvienībā aizvadīja Artūrs Kurucs, Māris Gulbis un Klāvs Čavars.

Starta pieciniekā Latvijas izlasē bija Mārtiņš Meiers, Mārtiņš Laksa, Aigars Šķēle, Artis Ate un Mareks Mejeris. Pirmo grozu Latvija guva otrajā minūtē, kad Meiers ar trīspunktu gājienu panāca 3:2, bet minūti vēlāk Ate ar pustālo palielināja latviešu pārsvaru. Pēc tam Laksa kā pirmais no latviešiem iemeta "trejaci" un nedaudz vēlāk iemeta tuvāku metienu - 10:7.

Turpinājumā "trejaci" iemeta arī Šķēle, kurš vēlāk ātrajā pretuzbrukumā panāca 15:10, bet pēc tam no spēles un soda metienu līnijas precīzs bija arī Jānis Blūms (19:14). Uz soda metienu līnijas stājās arī Artjoms Butjankovs un rēzeknietis bija precīzs (21:17), bet līdz ceturtdaļas beigām bosnieši punktu atguva.

Otro ceturtdaļu latvieši iesāka ar nesekmīgiem uzbrukumiem, kā dēļ vairāk kā piecas minūtes palika tukšā un nonāca iedzinējos ar 21:27. Klusuma brīdi ar bumbas triecienu grozā no augšas pārtrauca Meiers, bet pēc tam sekoja Laksas trīspunktnieks - 26:27. Četras minūtes pirms puslaika beigām bumbu grozā trieca Mejeris, kurš jau pārņēma vadību, bet turpinājumā no tuvas distances pārsvaru palielināja Meiers.

Ar metienu aiz perimetra bosnieši panāca neizšķirtu, bet ātri vadību atjaunoja Meiers (32:30). Puslaika pēdējā minūtē divus punktus no soda metienu līnijas guva debitants Kurucs (34:30), kā arī nekļūdīgs bija Laksa (36:30). Puslaika pārtraukumā Latvija devās ar sešu punktu pārsvaru. 

Spēles otrajā daļā pirmais gūtajos punktos ierakstījās Meiers, bet pāris minūtes vēlāk veterāns Rinalds Sirsniņš ar "trejaci" panāca pārsvaru, kas lielāks par desmit punktiem - 41:30. Nedaudz vēlāk pēc Sirsniņa asprātīgas piespēles no tālienes nekļūdīgs bija arī Ate (44:32). Viesi nedaudz atguvās, bet turpinājumā Kurucs un Mejeris pēc pāris caurgājieniem atjaunoja 12 punktu pārsvaru (48:36).

Viesi ātri sadzēsa piecus punktus, bet Kurucs pēc māņkustības panāca 50:41. Bosniešiem pagalam neveicās ar soda metienu realizāciju, kamēr Latvija savas iespēja no spēles izmantoja, izspēlējot uz Ati, kurš bija nekļūdīgs no tālienes (53:44). Līdz ar trešās ceturtdaļas beigu sirēnu, ciemiņi trīs punktus atguva.

Tāpat kā otrās ceturtdaļas pirmajā pusē, arī otrā ceturkšņa pirmajā pusē Latvija nespēja iekarot grozu. Vairāk nekā septiņu minūšu ilgušais sausuma periods ļāva veikt izrāvienu un pārņemt vadību - 60:53. Tikai divas minūtes un 24 sekundes pirms pamatlaika beigām Latvija guva pirmos punktus ceturtdaļā, ar tālmetien izceļoties Laksam. Turpinājumā precīzs Meiera pustālais vēl vairāk sadzēsa bosniešu pārsvaru (58:60).

Pēc minūtes pārtraukuma Latvija veiksmīgi nospēlēja aizsardzībā un otrā laukuma galā Sirsniņš ar tālmetienu pārņēma vadību. Nepilnas 20 sekundes pirms finālsvilpes bosnieši caurgājienā atguva vadību (62:61), atstājot uzbrukuma iespējas Latvijai. Septiņas sekundes pirms beigām Laksa netrāpīja pustālo metienu, kā arī no groza apakšas iemest neizdevās Mejerim. Sirsniņa pārākums deva viesiem 1,3 sekundes pirms finālsvilpes izpildīt soda metienus, taču neviens no tiem nebija precīzs.

Kā zināms, Latvijas komandai nevar palīdzēt neviens no pieciem ULEB Eirolīgas basketbolistiem - Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Dairis Bertāns, Rihards Lomažs un Rolands Šmits. Treniņnometnes laikā traumu dēļ no saraksta tika atskaitīti Ojārs Siliņš un Žanis Peiners.

No 15 cilvēku lielā kandidātu saraksta pirmajā spēlē ar Bosniju un Hercegovinu pieteikumā netika iekļauti Kristaps Dārgais, Kaspars Vecvagars un Mārcis Vītols. Lēmumu vienības galvenais treneris Roberts Štelmahers pieņēma pēc ceturtdienas vakara treniņa. 

Grupas otrā spēlē Grieķija savā laukumā ar rezultātu 73:63 (19:17, 21:17, 14:12, 19:17) pārspēja Bulgāriju.

Grieķiem rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Lefteris Bohoridis, bet bulgāriem 15 punktus guva Dimitars Dimitrovs.

Pirmdien izbraukumā Botevgradā Latvijas valstsvienību gaida cīņa ar Bulgāriju.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība kopš 1992.gada 11 reizes spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīrā, līdz šim labāko rezultātu sasniedzot 2017.gadā, kad tika izcīnīta piektā vieta.

Bosnieši kopš Dienvidslāvijas sabrukšanas 1991.gadā finālturnīram kvalificējušies deviņas reizes. Labākais rezultāts sasniegts debijas reizē 1993.gadā Vācijā, kad iegūta astotā vieta. Pa ceļam uz to finālturnīra otrās kārtas izšķirošajā spēlē bosnieši ar 102:97 pārspēja Latviju, kura finišēja desmitajā vietā.

Pēdējoreiz bosnieši finālturnīrā spēlēja 2015.gadā, izcīnot 23.vietu.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) vēsta, ka Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrā Latvijas un Bosnijas ceļi krustojas otro reizi. 2012.gadā Sarajevā Latvija zaudēja ar 84:87, bet Rīgā revanšējās ar 80:64. Uz finālturnīru tika abas komandas, bet finālturnīrā 2013.gadā grupas turnīra pirmajā mačā Latvija bija pārāka ar 86:75. Iepriekš trijās spēlēs pārāki bija bijuši bosnieši - 1993.gada Eiropas čempionātā ar 102:97, 1997.gadā - 96:94 un pārbaudes spēlē 2003.gadā - ar 91:75.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā bez Bulgārijas un Bosnijas un Hercegovinas valstsvienības būs arī Grieķijas izlase.

Kvalifikācijas turnīrā piedalās 32 komandas, kas sadalītas astoņās grupās. No četrām grupām, kurās spēlē finālturnīra rīkotājvalstis (Čehija, Gruzija, Itālija un Vācija) finālturnīram kvalificējas pa divām labākajām komandām, no četrām citām - pa trim. Spēles notiek trijos izlašu "logos" - 2020.gada februārī un novembrī, kā arī 2021.gada februārī.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks no 2. līdz 19.septembrim četrās valstīs - Čehijā (Prāgā), Gruzijā (Tbilisi), Itālijā (Milānā) un Vācijā (grupas turnīrs Ķelnē, izslēgšanas spēles Berlīnē). Tajā piedalīsies 24 komandas.

Pērnvasar par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts Roberts Štelmahers. Viņa palīgi ir Uvis Helmanis, Raimonds Feldmanis un fiziskās sagatavotības speciālists Oskars Ernšteins.

Latvijas izlases paplašinātais kandidātu saraksts dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Jānis Blūms, Artūrs Kurucs (abi - "VEF Rīga"), Aigars Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Kaspars Vecvagars (Palensijas "Chocolates Trapa", Spānija), Mārcis Vītols ("Ventspils"), Rinalds Sirsniņš, Kristaps Dārgais (abi - "Ogre"), Artūrs Žagars (Badalonas "Joventut", Spānija), Artis Ate (Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania", Rumānija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Māris Gulbis, Klāvs Čavars (abi - "Ventspils"), Artjoms Butjankovs (Jaroslavļas "Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Mārtiņš Meiers (Podgoricas "Budučnost VOLI", Melnkalne).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu