Rīgā notiks PRO Chess līgas tiešraides pasākums

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: logo

Pirmdien, 2. martā, Rīgā notiks īpašs šaha notikums - uz tiešsaistes PRO Chess līgas spēli Latvijā ieradīsies Zviedrijas šaha komanda "Wasabis", kas play-off mačā cīkstēsies ar Kanādas "Chessbrahs" komandu.   

Komandu mačs notiks pie datoru ekrāniem - īpaši rīkotā pasākumā SEB Inovāciju centrā Vecrīgā. Divi "Wasabis" spēlētāji, Zviedrijas nr. 2 šahists Ferdinands Hellers un Latvijas Nr. 2 šahists Ņikita Meškovs, piebiedrosies komandas biedriem - Āfrikas kontinenta spēcīgākajam šahistam Aminam Basemam no Ēģiptes un Zviedrijas nr. 1 spēlētājam Nilam Grandeliusam, kuri mačā piedalīsies no savām mājām. 

Pretī viņiem stāsies spēcīgā Kanādas "Chessbrahs" komanda ar pasaules top līmeņa spēlētājiem Aleksandru Griščuku, Anišu Giri, Alirezu Firouzju un Ēriku Hansenu.

Maču tiešsaistē no Vecrīgas komentēs šaha lielmeistare Dana Reizniece-Ozola un lielmeistars Arturs Neikšāns. Tiešraidi pirmdienas vakarā varēs redzēt arī TVNET. Tiešraides sākums 20:00.

Foto: Lars OA Hedlund

PRO Chess līga ir pasaules vadošā eSport šaha līga, kuru organizē pasaulē lielākais šaha portāls chess.com. 

PRO Chess līga sastāv no 24 komandām, kas ir sadalītas trijās divīzijās. Četras labākās komandas no katras divīzijas ir iekļuvušas play-off

Katrā mačā piedalās četri spēlētāji un katrs šahists izspēlēs vienu spēli ar katru no pretinieka komandas spēlētājiem. Par katru uzvarēto spēli komanda iegūs vienu punktu, par neizšķirtu - puspunktu. Komanda, kas mačā iegūs 8,5 vai vairāk punktu, būs uzvarētāja. 

Katras spēles garums būs aptuveni 20 minūtes. Kopējais mača un tiešraides garums - ap divām stundām. 

Tiešsaistes pasākumu Rīgā, kā arī iepriekšējo posmu, kas notika Latvijas vēstniecībā Stokholmā komplektā ar Zviedrijas-Latvijas biznesa forumu, organizē bijušais LIAA direktors Andris Ozols.  

"Globālā eSports industrija šobrīd ir strauji augoša. Arī šahs tai skaitā. Salīdzinot ar citiem eSports sporta veidiem, šaham ir gara offline tradīciju vēsture, kā arī infrastruktūra, kas ir milzīga priekšrocība pār citiem sporta veidiem, kurus nav iespējams spēlēt offline. Pasaulē ir novērojama augoša tendence šaha programmu ieviešanai skolās. Lielākā daļa jauno šahistu nekļūs par nacionālo šaha federāciju dalībniekiem, toties 99,9% no viņiem būs pieeja internetam un viņi turpinās spēlēt šahu," stāsta Andris Ozols. "Ar Latvijas spēcīgās IT industrijas palīdzību es vēlos pozicionēt Latviju šīs attīstības priekšplānā. Latvijas ciešās ekonomiskās saites ar Zviedriju palīdzēs mums īstenot šo mērķi."

Zviedrijas komandas "Wasabis" dibinātājs Birgers Vencels (Birger Wenzel) no Vācijas izskaidro konceptu: "Šobrīd mēs esam pārliecināti, ka spēsim radīt tādas pašas līdzjutēju emocijas, kādas piedzīvo, piemēram, skatītāji Arēnā Rīga, skatoties "Dinamo" spēles. Radīt emocijas faniem, kuras sajust kopā ar līdzīgi domājošajiem. Ar mūsu pasākumiem mēs sasaistām labi organizēto offline šaha pasauli ar ar e-sporta pasauli."

Foto: Lars OA Hedlund

Šobrīd Latvijas Šaha federācijā ir 757 Pasaules Šaha federācijā FIDE reģistrēti šahisti, kas padara Latviju par 21. visaktīvāko valsti pasaulē per capita, liecina chessratings.com statistika. Savukārt chess.com portālā ir 60 tūkstoši spēlētāju no Latvijas, no kuriem 1500 ir jauni lietotāji, kas reģistrējušies vien 2019. gada pēdējā ceturksnī. 

PRO Chess līgas komanda "Wasabis" ar trim Latvijas spēlētājiem tās sastāvā ir radīta uz Stokholmā bāzētā 1917. gadā dibinātā šaha kluba "Wasa SK" bāzes, kurā pašlaik spēlē septiņi Latvijas šahisti. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu