VIDEO ⟩ Ernests Gulbis: Domāju, ka mani labākie rezultāti vēl ir priekšā (9)

CopyDraugiem X Whatsapp

Ernests Gulbis ir pārliecināts, ka viņa labākie rezultāti vēl ir tikai priekšā, intervijā TVNET pauda patlaban 31 gadu vecais Latvijas tenisists.

Gulbis šo piektdien un sestdien Jūrmalā tenisa centrā "Lielupe" pārstāvēs Latvijas izlasi Deivisa kausa izcīņas duelī pret Ēģiptes valstsvienību. TVNET aicināja uz sarunu Latvijas vadošo tenisistu, lai īsumā apspriestu viņa karjeras līkločus un tuvākos mērķus.

TVNET: Esi atgriezies Latvijas izlasē pēc sešu gadu pārtraukuma. Kāpēc bija šāda pauze?

Ernests Gulbis: Es tā baigi neiedomājos, ka bijis liels pārtraukums. Es vienkārši koncentrējos savai karjerai pasaules tūrē. Kalendārs ir ļoti smags, tāpēc atrast laiku Deivisa kausam nebija viegli. Pēdējos gados vadošās organizācijas cenšas saīsināt tenisa sezonu, lai dotu spēlētājiem iespēju atpūsties novembrī un decembrī. Kalendāra ziņā tūre kļuvusi nedaudz vieglāka. Vēlos vairāk laika pavadīt mājās ar ģimeni. Ja ir iespēja to apvienot ar tenisa spēlēšanu, es to labprāt daru.

TVNET: Tagad esi precēts vīrs, kļuvis arī par tēvu. Kā tas mainījis tavu ikdienu profesionālajā tenisā?

Ernests Gulbis: Jebkura spēcīga un liela pieredze tevi izmaina. Nevaru atdalīt to, kā tas mani maina kā tenisistu. Tas noteikti mani maina kā cilvēku. Ceru, ka uz labo pusi. Viens labs iznākums ir tas, ka spēlēšu Deivisa kausā. 

TVNET: Tev daudz jāceļo, piedaloties turnīros. Cik bieži esi Latvijā?

Ernests Gulbis: Pēdējā laikā sanāk pabūt Latvijā daudz biežāk. Mēģinu šeit būt ik pēc 2-3 nedēļām. Mans treneris Ginters Bresniks ir pārtraucis sadarbību ar ilggadējo audzēkni Dominiku Tīmu. Tāpēc treneris var veltīt man vairāk uzmanību. Viņam arī ir lielākas iespējas izbraukt no Austrijas. Viņam ļoti patīk Latvija, tā kā viņš labprāt lido uz šejieni. Viņš arī atlidos trešdien. Pavadījām šeit vairākas nedēļas pērn decembrī un arī šogad.

TVNET: Esi aizvadījis treniņus kopā ar Latvijas izlases komandas biedriem Kārli Ozoliņu un Mārtiņu Podžu. Cik daudz kopā trenējaties?

Ernests Gulbis: Sākot ar pagājušā gada decembri tas iznāk biežāk. Man patīk ar viņiem trenēties. Viņi ir ļoti motivēti. Viņi ir gatavi darīt to, kas man ir vajadzīgs tajā brīdī. Un viņi saprot, ka tas ir noderīgi ar viņiem pašiem.

TVNET: Jūti, ka teniss Latvijā kļūst populārāks?

Ernests Gulbis: Jā, ir atvērušies vairāki klubi. Korti ir piepildīti. Manuprāt, Latvijā nepietiek kvalitatīvu treneru. Gribēšana ir liela, bērnu ir daudz, bet treneru līmenim ir jāaug, ja mēs no šī bērnu daudzuma gribam dabūt arī kvalitāti un iedot viņiem iespēju ne tikai spēlēt universitāšu līmenī, bet ATP un WTA līmenī.

TVNET: Šogad divos mēnešos esi izcīnījis teju divreiz vairāk uzvaru nekā pērn visa gada laikā. Kāpēc tik ļoti atšķiras sniegums?

Ernests Gulbis: Ļoti daudz dažādu iemeslu. Ir grūti īsi un kodolīgi aprakstīt. Ja mēģina to darīt, tad īsumā tā - tās ir traumas, daži nepareizi lēmumi, dažas nepareizas izvēles treniņu programmā.

TVNET: 2014. gadā spēlēji "French Open" pusfinālā, iekļuvi pasaules ranga labāko desmitniekā. Kāpēc neizdevās noturēties spicē?

Ernests Gulbis: Tie paši iemesli, kurus jau minēju. Ja atceras 2014. gada sezonas pirmo pusi, man tā bija izcila. Iekļuvu Top 10, taču tad sākās problēmas ar plecu un labo roku. Tas arī bija laiks, kad man pasliktinājās attiecības ar manu treneri. Ne cilvēciskā ziņā, bet tāpēc, ka viņš nevarēja man veltīt tik daudz laika, cik es to gribēju. Viņš vienlaicīgi trenēja arī Dominiku, kuram tad bija svarīgi, ka treneris 100% laika ir kopā ar viņu.

TVNET: Par veterānu tevi dēvēt būtu nekorekti. Teiksim tā, esi pieredzējis tenisists. Cik gadus vēl tu varētu spēlēt profesionāli?

Ernests Gulbis: Grūti teikt. Jūtos ļoti labi. Vienīgā atšķirība, ko es jūtu, salīdzinot sevi tagad un 23 gadu vecumā, ir atjaunošanās. Ne izturība, ne ātrums nav zudis. Tenisisti, es tajā skaitā, kļuvuši daudz profesionālāki. Mums ir daudz stiprāka medicīna, atjaunošanās preparāti, aukstās vannas, speciālas masāžas un staipīšanās. Tāpēc spēlētāji spēlē arī daudz ilgāk nekā iepriekš. Ja nemaldos, Bjērns Borgs beidza spēlēt jau 26 gados, Marats Safins beidza 29 gados. Tagad lielākā daļa spēlē līdz 34, 35 gadiem un pat ilgāk. Viennozīmīgi centīšos spēlēt vēl 3 līdz 5 gadus.

TVNET: Cik daudz prātā paturi 2020. gada Tokijas olimpiskās spēles, kurām teorētiski vēl vari kvalificēties?

Ernests Gulbis: Neesmu par to domājis līdz šim jautājumam. Arī Deivisa kausā nespēlēju Olimpiādes dēļ. Ja godīgi pat nezinu likumus [kvalificēšanās kritērijus - aut.]. Man jābūt noteiktā reitinga vietā un ir jānospēlē zināms skaits spēļu Deivisa kausā. Neesmu drošs par šiem nosacījumiem.

TVNET: Kādi tev ir tuvākie un tālākie mērķi?

Ernests Gulbis: Pirmais mērķis ir iekļūt atpakaļ pasaules ranga Top 100. Otrais mērķis ir tur noturēties. Kad tur atgriezīšos, tad tālākais jau būs atkarīgs no pāris turnīriem. Viens vai divi labi turnīri, iegūsti pārliecību. Nospēlē pusfinālu un varbūt finālu, esi jau Top 50. Tad jau turnīros esi starp izliktajiem spēlētājiem, viss kļūst daudz vieglāk. Domāju, ka mani labākie rezultāti vēl ir priekšā. Droši vien daudzi tam netic, vērtējot iepriekšējo gadu rezultātus. Tomēr es samērā objektīvi redzu to, kā es tagad spēlēju. Pieredze man ir, lai es to varētu apgalvot.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu