Latvietis ar basketbolu sirdī audzina Kanādas tenisa talantus

Kristaps Petrovs (no labās), Bjanka Andrejesku (centrā) un Klements Golijē. Foto: No personīgā arhīva
Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Kanādas tenisa jumtorganizācijā "Tennis Canada" Toronto jau otro gadu strādā latviešu speciālists Kristaps Petrovs, kurš gādā par šīs valsts jauno talantu fizisko sagatavotību, izglīto savus amata brāļus semināros un ir klāt visos svarīgākajos procesos, audzinot nākamās tenisa zvaigznes. No šīs akadēmijas nākusi 2019. gada "US Open" čempione, 19 gadus vecā Bjanka Andrejesku (WTA 4.). 

Kristaps Petrovs ilgus gadus pavadījis basketbolā. Viņš pats savulaik spēlēja, trenēja jaunos censoņus Jūrmalā, 2015. gada izskaņā tika apstiprināts par Velsas valstsvienības galveno treneri, 2017. gadā asistēja Uvim Helmanim Latvijas izlases treneru korpusā Eiropas čempionāta U-18 vecuma grupā un trenējis arī Kalgari Universitātes sieviešu komandu. Basketbols caurvijis viņa dzīvi no bērna kājas, bet tagad viņš nonācis vienā no pasaules labākajām jauno tenisistu kalvēm "Tennis Canada". 

Velsā viņš ieguva maģistra grādu sporta zinātnē. Tad Kaimanu salās kā fiziskās sagatavotības treneris strādāja futbola klubā, ar tenisistiem, vingrotājiem un peldētājiem.  

Tenisā šī viņam ir trešā sezona. Kā saka Kristaps, teniss ar basketbolu fiziskās sagatavotības ziņā ir diezgan līdzīgi sporta veidi - kāju darbība, kustības, bet tenisā nav tik daudz lēcienu. Visi citi elementi gan ir ļoti līdzīgi. 

Foto: No personīgā arhīva

Teju katru dienu Kristaps klātienē skatās tenisa treniņus, ievāc informāciju no laukuma treneriem. Ikdienā Toronto sadarbojas ar skotu treneri Alanu Makinu (Alan Mackin), kurš pats savas profesionāļa karjeras laikā spēlējis kopā ar slaveno Endiju Mareju. Tāpat viņš strādā ar spāni Rubenu Alkantaru (Ruben Alcantara) un francūzieti Natāliju Tozijā (Nathalie Tauziat), kura 2000. gadā bija pat pasaules 3. raketes godā.  

"Man vienmēr kā fiziskās sagatavotības trenerim gribējies strādāt ar kādu nacionālo izlasi. Vienalga kādu. Ja man ir jāizvēlas starp hokeju, beisbolu vai basketbolu, tad, protams, priekšroku došu basketbolam. Bez variantiem," TVNET sacīja Petrovs.

"Man ir svarīgi strādāt ar cilvēkiem, kuri ir motivēti kļūt labāki. Sporta veids nebūtu tik svarīgs, es varētu strādāt arī ar paukošanu. Interesanta ir dažādība, lai būtu vispusīgs un nebūtu uz vienas sliedes."

"Tennis Canada" Toronto Kristaps strādā ar 22 jauniešiem. Darba apjoms viņam ir milzīgs. Vienā grupā viņš trenē maksimums sešus jaunos tenisistus. Katru mēnesi katram tenisistam veic mērījumus, lai izstrādātu specifisku treniņu programmu, kas ir īpaši svarīgi augšanas vecumposmā.  

"Ir jāsaprot, kurš ir jau nobriedis, kuram varu likt lielāku intensitāti. Savukārt tiem, kuri nav vēl tik nobrieduši, slodze attiecīgi nav tik liela. Katrā vecuma grupā ir savi sensitīvie periodi, katram ir individuāla pieeja.

Godīgi sakot, ir mums vairāki tenisisti, kuri nākotnē varētu sasniegt lielas lietas.

Šeit ir internacionāla vide. Vien pāris jaunieši ir tīri kanādieši, pārējiem izcelsmes valstis ir, piemēram, Rumānija, Baltkrievija, Ukraina, Serbija. Strādājam arī ar uztura speciālistiem, un ir piesaistīts arī sporta psihologs."  

Foto: No personīgā arhīva

Pazīstamākā Toronto tenisa akadēmijas audzēkne ir rumāņu izcelsmes Kanādas tenisiste Bjanka Andrejesku, kura pašlaik ieņem ceturto vietu WTA pasaules rangā. Pagājušajā gadā viņa izcīnīja prestižā "Grand Slam" turnīra "US Open" čempiontitulu. Toronto tenisu apguvis arī 20 gadus vecais Telavivā (Izraēla) dzimušais Deniss Šapovalovs, kurš pasaules tūrē pārstāv Kanādu. ATP reitingā viņš pašlaik ir 16. rakete.  

Ņemot vērā šo jauno tenisistu individuālos panākumus un arī Kanādas vīriešu izlases iekļūšanu Devisa kausa finālā, Kanādā teniss tagad ir starp populārākajiem sporta veidiem. Protams, aiz hokeja un basketbola. Medijos informācija par Kanādas tenisu ir katru dienu, turklāt ziņu lentē tai atvēlēta nozīmīga vieta. 

Kanādas tenisā liels uzsvars tiek likts uz treneru izglītību. Pats Kristaps semināros dalās savās zināšanās. 

"Kanādas Tenisa federācija fokusējas uz jauniešu izaugsmi. Nesen pasniedzu prezentāciju 150 tenisa treneriem, kuri strādā klubos vai ar iesācējiem. Ļoti svarīga ir treneru izglītība, jo no turienes viss sākas. Ja tās nebūs, tad tādas kā Bjanka neizaugs," uzsvēra Petrovs.

"Kanādā tiek tērēta liela nauda, lai izglītotu trenerus. Piemēram, kā attīstīt fiziskās īpašības. Jaunie tenisisti spēlē ne tikai tenisu, bet jāmāk arī futbols, basketbols, beisbols, volejbols. Ir nepieciešama ļoti laba koordinācija, lai izaugtu vispusīgs sportists. Tādi tenisisti kā Rafaels Nadals, Rodžers Federers, Gaels Monfiss māk žonglēt ar bumbiņām, spēlēt volejbolu, basketbolu. Prot gandrīz visu."

Foto: No personīgā arhīva

Kanādā līdz 21 gada vecumam perspektīvākajiem tenisistiem, kuriem ir augstvērtīgi rezultāti, ar augšupejošu līkni "Tennis Canada", "Fed Cup" vai Deivisa kausa komandā, nav jāmaksā par treneru pakalpojumiem, medicīnu. Līdzīga sistēma ir Latvijā sportistiem, kuri iekļuvuši Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) A un B sastāvā. Korti talantīgajiem censoņiem ir par brīvu un treneris tūrē tiek nodrošināts noteiktu nedēļu skaitu gadā. Šāds nodrošinājums ir arī Andrejesku un Šapovalovam. 

Kristaps vienu sezonu kādas 15 līdz 20 nedēļas gadā gribētu doties līdzi kādam tenisistam ATP vai WTA tūrē. Šobrīd viņš no savainojuma sekām palīdz atgūties Karolai Džao (Carol Zhao), kura WTA reitingā 2018. gadā atradās 131. pozīcijā, kas ir viņas rekords. 

"Ilglaicīgi, ja tev ir ģimene, visu sezonu tūrē ir grūti atrasties. Jādzīvo uz čemodāniem. Pieredzes ziņā gan es to gribētu. Bet man patīk strādāt ar jauniešiem. Būtu forši doties līdzi Kanādas jauniešu komandai uz Deivisa kausa spēlēm vai Olimpiādi," sacīja Kristaps.

Viņš pauda, ka no sporta veidiem, ar kuriem ir nācies saskarties, teniss ir viens no grūtākajiem psiholoģiskā ziņā. Kanādā ir svarīgi, ka jaunieši saņem iespēju sastrādāties ar sporta psihologiem, kuri ir piesaistīti tiem spēlētājiem, kam tas visvairāk vajadzīgs. 

Foto: No personīgā arhīva

"Neviens nav imūns pret stresu. Cits ar to tiek galā labāk, cits sliktāk. Piemēram, tas pats Federers jaunībā neprata savaldīties, un Šveices Tenisa federācija viņam piesprieda diskvalifikāciju uz mēnesi. Tam gandrīz visi iet cauri - Džokovičs, Marejs, nu varbūt Rafaels Nadals ir izņēmums. Viss ir atkarīgs no tevis paša. Aizlido uz turnīru, zaudē pirmajā kārtā un ballīte ir beigsies," teica Petrovs. "Grafiks profesionālajā tenisā ir fiziski smags, nogurdinošs, ceļošana ir baigā. Tāpēc varu teikt, ka psiholoģiski teniss ir viens no grūtākajiem sporta veidiem, kur man nācies būt klāt. Vienā turnīrā uzvari, nākamajā zaudē jau pirmajā kārtā... Sākas panika, stress, asaras. Īpaši jau jauniešiem."

Tādēļ treneri koncentrējas uz spēlētāju izaugsmi un attīstību, lai labi sagatavotu jauniešus, kuri būtu vispusīgi, sasniedzot 17, 18 gadu vecumu. Tādējādi liek saprast, ka rezultāts tobrīd ir otršķirīgs. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu