Točs: Esam spēcīgāki - "nopērām" Valkenhorstu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas pludmales volejbolists Edgars Točs
Latvijas pludmales volejbolists Edgars Točs Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas spēcīgākais pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs ir apmierināti ar gatavošanos jaunajai sezonai, lai arī kā vienīgo atskaites punktu var minēt labākus rezultātus fiziskajos rādītājos un sparinga cīņās Ēģiptē ar tradicionālajiem ciemiņiem - Vācijas pludmales volejbolistiem, kurus izdevies pārliecinoši apspēlēt, pastāstīja sportisti.

Bija paredzēts, ka sportisti dosies uz nākamnedēļ Dohā paredzēto Pasaules tūres četru zvaigžņu posmu Tomēr trešdien jau pēc sarunas kļuva skaidrs, ka latviešus Katarā neielaidīs, jo Katara noteikusi visiem, kuri bijuši Ēģiptē, divu nedēļu karantīnu. Točs ar Pļaviņu Latvijā ieradās pa taisno no treniņnometnes Hurgadā, un tagad būs spiesti doties uz turieni atpakaļ bez dalības Dohas posmā. Pagaidām skaidrības nav par viņu sparingpartneru trenera Genadija Samoilova grupā Mihaila Samoilova un Aleksandra Soloveja pielaišanu turnīram.

Bija domāts savu gatavību sezonai pārbaudīt Dohā, lai vajadzības gadījumā koriģētu treniņprocesu, tomēr tagad koriģēšanu nāksies atlikt uz Pasaules tūres Jūrmalas triju zvaigžņu posmu, kas notiks no 6. līdz 10.maijam.

Duets šogad vēl nav piedalījies nevienā turnīrā. Točs uzsver, ka spēļu prakse ir svarīga. Tā ir iespēja nopelnīt arī reitinga punktus, kādu prēmiju naudu, kā arī vairāk pasekot līdzi tam, ko citi dara. Tāpēc turnīru trūkums ir mīnuss.

"Salīdzinot ar to pašu laikaposmu pagājušogad, progress ir fiziskajos rādītājos," apmierināts ar līdz šim padarīto Ēģiptē ir Pļaviņš.

"Tehniskajos rādītājos grūti pateikt, jo vajag paspēlēt kādā turnīrā. Kamēr treniņā bez stresa spēlē, ir citādi. Tāpēc mums vēl ir daudz laika, lai sagatavotos, teiksim tā, Jūrmalai."

Vienīgais atskaites punkts pagaidām ir bijis Vācijas duets Alekss Valkenhorsts un Svens Vinters, kuri ir pastāvīgi G.Samoilova audzēkņu viesi Hurgadā un kuri izcīnīja ceturto vietu Meksikas posmā Četumalā pagājušā gada nogalē.

"Pagājušogad viņi mūs pēra," tēlaini spēku samērus ataino Točs.

"Šogad mēs viņu kārtīgi nopērām. Pirmo setu pārbaudes mačā viegli vinnējām, otrajā bijām iedzinējos, liekas, ar pieciem punktiem un beigās vinnējām ar pieciem punktiem."

Vāciešiem līdzi brauca arī treneris, kurš arī novadīja dažus kopīgus treniņus. Un, protams, tur bija arī Latvijas šobrīd spēcīgākā dueta nemainīgie sparingpartneri M.Samoilovs un Solovejs.

"Tas ir tāpat kā basketbolā, trenējot trīspunktu metienu, - tev nevajag obligāti pretinieku. Tāpat arī mēs darījām savas lietas," par treniņu procesu pārējā laikā bilst Točs, kurš atzīst, ka vairāk fiziskā ziņā ir progresējis viņa pārinieks, jo pašam bija jātiek galā ar veselības lietām, ko arī sekmīgi kopā ar Latvijas Olimpiskās vienības ārstiem ir izdevies paveikt. "Pēdējās dienās, kad spēlējām, jutos labi. Un tas ļauj cerēt, ka viss būs kārtībā."

Arī Pļaviņš pagājušajā gadā guva nepatīkamu potītes savainojumu, kas liedza piedalīties vairākās sacensībās.

"Svaru zālē, ja salīdzina, kreisā potīte, protams, ir vājāka," par šī brīža situāciju savainotajai kājai saka dueta aizsardzības spēlētājs. "Tomēr katrā treniņā cītīgi strādāju ar vingrinājumiem pēdai, kas to potīti stabilizē. Treniņos ar bumbām par to vairs galīgi nedomāju. Vienīgi tad, kad jārāda, cik katra kāja atsevišķi var izdarīt, uzrādās atšķirības."

Par dalību olimpiskajās spēlēs duets var neuztraukties, jo pēc uzvaras kvalifikācijas turnīrā abu volejbolistu vārdi jau aizceļojuši atbildīgo personu virzienā. Tik laicīgi tāpēc, ka starptautiskajai sportaveida federācijai ir jāzina, kuri no sportistiem vairs nevarēs piedalīties Kontinentālā kausa sacensībās, kas ir vēl viena iespēja kvalificēties Tokijas spēlēm.

"Tāpēc vienkārši koncentrējamies darbam un gaidām, kad visi kvalificēsies un būs salozētas grupas," bilst Pļaviņš. 

Runājot par sezonas plāniem, Točs uzsvēra, ka "gribam labi aizvadīt pirmo turnīru..." "Otro, trešo, ceturto un piekto," sarunā iespraucas viņa pārinieks. "Aizvadīt bez traumām," turpina Točs. "Veselība, izturība, godīga konkurence un neatcelti turnīri - tādas ir mūsu vēlmes." 

Abi volejbolisti nebrauks tikai uz Meksikas posmu Kankunā, kā arī posmu Brazīlijā, kas noritēs vienlaicīgi ar Jūrmalas turnīru. "Vienīgais jautājums ir par Portugāles posmu Espinju, kas ir tieši pirms Tokijas spēlēm - no 15. līdz 19.jūlijam. Pārējos turnīros piedalīsimies," saka Pļaviņš.

Viņš uzsver, ka Jūrmalā grib nospēlēt pēc iespējas labāk. Pagājušogad ko vairāk sasniegt Latvijas kūrortpilsētā patraucēja Pļaviņa trauma.

"No otras puses varbūt bija labi, ka no augšas viņu piebremzēja, lai viņš izšautu tieši olimpisko spēļu kvalifikācijā," par notikušo savs viedoklis ir Točam. "Nav teikts, ka pēc labi nospēlētas Jūrmalas būtu kaut kas labs arī kvalifikācijā. Šogad mēģināsim vienkārši nospēlēt stabilāk, jo turnīru nav tik daudz. Un bez lieka stresa."

Tagad duets dosies uz Ēģipti un mājās būs vien 23.aprīlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu