Kas jauns hokejā? Runā Matulis: vai "Kurbads" un "Olimp" jau gatavojas finālam?

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
HK "Kurbads" pret HK Rīgas "Olimp"
HK "Kurbads" pret HK Rīgas "Olimp" Foto: Sandijs Leicis (HK Rīgas “Olimp”/Facebook)

Latvijas hokeja virslīgā jeb OHL atlikušas četras regulārā čempionāta spēles, bet praktiski gandrīz viss ir skaidrs - "Kurbads" un "Olimp" kā divi spēcīgākie klubi jau izcīnījuši tiesības spēlēt pusfinālā.

Ceturtdaļfinālā līdz divām uzvarām spēkosies "Mogo" un "Dinaburga", "Liepāja" un "Zemgale/LLU", bet septītajai vienībai - "Prizmai/IHS" un astotajai - HS "Rīga" šonedēļ čempionāts beigsies.

Jaunajiem rīdziniekiem gan vēl vajadzētu uzspēlēt pasaules jauniešu čempionātā, kam 16. aprīlī jāsākas ASV pilsētā Enārborā, taču pēdējās nedēļās IIHF koronavīrusa dēļ atceļ vienu pasaules čempionātu pēc otra. Latvijas pašmāju hokeju pagaidām korons nav skāris, toties pagājušās nedēļas spēlēs jau bija jūtams šis tas no "play-off" hokeja.

Vispirms tas bija jau jūtams "Inbox" hallē, kur "Olimp" ar 3:1 pieveica "Liepāju", bet jo sevišķi sestdienas mačā Rumbulā starp "Kurbadu" un "Olimp", kurā ar tādu pašu rezultātu uzvarēja kurbadieši. Savu uzvaru sēriju pagarinot līdz vienpadsmitajai. "Kurbads" nav zaudējis kopš 8. janvāra, kad atkal ar 1:3 Jelgavā piekāpās "Zemgalei/LLU".

Komanda atguvusi sezonas starta spēli, un tikai atsevišķas epizodes liecina, kādā krīzē "Kurbads" atradās novembrī, kad zaudēja visas septiņas spēles turnīra tabulas augšgala vienībām. Sestdien Rumbulā izskatījās, ka "Kurbads" atkal kritīs... Jau ar mača pirmajām minūtēm olimpieši piedāvāja spēka paņēmieniem bagātu atlētisku hokeju, bet, kad laukumā nāca brāļi Širokovi - Maksims (33.) un Aleksejs (62.), izskatījās, ka viņi gatavi sist visus, kas gadās ceļā, protams, izņemot četrus laukuma tiesnešus.

Širokovi tā uzvilka visu komandu, ka, pat spēlējot mazākumā, olimpiešiem radās vairāk izdevību pārspēt Uldi Čalpu, nekā ’’Kurbadam" realizēt skaitlisko vairākumu. Arī piecīti, ko ar diezgan netīru spēka paņēmienu pret mājinieku uzbrukuma līderi Lauri Bajarunu (18+22) nopelnīja cits Latvijas izlases bijušais spēlētājs Aleksandrs Jerofejevs. Ar kreiso plecu un pat puspalēcienā galvas un kakla rajonā...

No laukuma otra gala, kur bija mana sēdvieta, sākumā izskatījās, ka trīs (!) olimpieši savā slazdā vienkārši noķēruši spēka paņēmienu negaidījušo Bajarunu, taču labi, ka ir tiesneši, kas parasti atrodas epicentram tuvāk. Droši vien Jerofejevs saņems diskvalifikāciju uz dažām spēlēm, bet Bajarunam kāds laiciņš bez hokeja paies smadzeņu satricinājuma dēļ. Zinot, ka "Olimp" vienībā ir vairāk jauno spēlētāju, kas vēl nesen trenējušies profesionālā režīmā, bija cerības, ka šādu aktīvu hokeju viesi izturēs arī otrajā un trešajā trešdaļā. Tam spēka nepietika...

"Olimp" savainojuma dēļ nespēlēja Nikolajs Jeļisejevs (18+17), bet jaunais uzbrukuma līderis, no "Prizmas/IHS" izīrētais Edijs Brahmanis savus meistarstiķus jau bija parādījis spēlē pret "Liepāju" - Edija pirmais gols droši var pretendēt uz marta skaistāko vārtu guvumu OHL.

Kas tad ir noticis un var vēl notikt tabulā? Visticamāk, ka "Olimp" uzvarēs abās atlikušajās spēlēs pret HS "Rīga", kam 13 zaudējumi pēc kārtas. Ja "Kurbads" 11. martā uzvarēs "Liepāju", viņiem būs 56 punkti.

"Olimp" ar HS "Rīga" spēlēs 12. un 14. martā un divu uzvaru gadījumā arī savāks 56 punktus. Bet, ja divām komandām tabulā vienāds guvums, tad spēkā stājas nolikuma punkts par savstarpējām spēlēm. Kurās pārsvars ir "Olimp" - 2:3 (b), 3:1, 6:2, 3:1 un 1:3. Šā paša punkta dēļ "Mogo", kas jau beiguši regulāro čempionātu ar 50 punktiem, būs priekšā "Liepājai", pat ja kurzemnieki pieveic ’’Kurbadu". "Mogo" pārsvars pār "Liepāju" ir vēl lielāks – 6:2, 0:1, 5:1, 5:0, 7:6.

Arī vienā no ¼ fināliem - "Liepāja" pret "Zemgali" - sezonas griezumā labāki bijuši liepājnieki - 3:2 (b), 5:4, 2:3, 4:3, 4:3, tomēr regulārais čempionāts un "play-off", tie ir divi pavisam atšķirīgi hokeji, kā mēdz teikt Odesā. Turklāt jelgavnieku treneru duetam Valerijs Kuļibaba/Igors Ļebedevs ir savi rēķini ar Liepāju. Ja nespēlēs "Liepājas" uzbrukuma līderis Bruno Zabis, kā pret "Olimp" Piņķos, tad Kuļibabas/Ļebedeva cerības krietni aug. "Liepājas" komandu pēdējās spēlēs ļoti aktīvi konsultē Leonīds Beresņevs,

Otrs ¼ fināls: "Mogo" pret "Dinaburgu" izskatās, ka ritēs ar rīdzinieku pārsvaru, viņi uzvarējuši visos piecos savstarpējos mačos - 4:1, 10:3, 3:2 (b), 5:4, 5:4 (b). Vai "Dinaburgai" izdosies iekost kādā no mačiem? ¼ fināli rit pēc shēmas: 1-1-1 līdz vienas komandas trim uzvarām.

Ja arī hokeja laukumos viss notiks, kā statistika paģēr, tad viens pusfināls būs baigi skarbais: "Mogo" pret "Kurbadu" (vai "Olimp").

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu