Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Koronavīruss hokeju vēl nepiebeidz... (6)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Kaut tauta pēdējās dienās mutuļo tikai ap koronavīrusa katliem, populārākā latvju spēle hokejs nevaid miris. Precīzāk gan laikam būtu piebilst, ka Latvijas hokeja virslīga jeb OHL pēdējā apturēja savu darbību, par 14. aprīļa, respektīvi, par regulārā čempionāta pēdējo spēli starp HS “Rīga” un “Olimp” komandām lemjot 13. marta valdes sēdē.

Tā kā HS “Rīga” halle pēc Rīgas pašvaldības iestāžu rīkojuma jau bija slēgta, bet uz “Inbox” halli Piņķos HS “Rīga” neieradās, visticamāk, ka LHF izpildorgāni lems par tehniskā zaudējuma piešķiršanu, līdz ar to gan “Kurbada”, gan “Olimp” vienībām finišējot ar vienādu punktu skaitu – 56, bet tad stājas spēkā čempionāta nolikuma paragrāfs, ka vienāda punktu skaita gadījumā tabulā augstāk ir tā komanda, kurai labāki savstarpējo spēļu rezultāti. “Olimp” mačos ar “Kurbadu” ir izcīnījuši septiņus, bet “Kurbads” – četrus punktus. Tātad...

Latvijas 2020. gada čempions ir “Olimp”! Varu ar 100% garantiju teikt, ka ar to nav apmierināti Rumbulā, kur “Kurbada” mītne. Un es daļēji varu piekrist komandas saimnieka Anda Pikāna sašutumam – Hokeja federācija jau otro pavasari pēc kārtas “apbižo” kurbadiešus. Pērn ar t.s. Mareņa stāstu, šogad – ar spēli, kas... notiek aizlieguma režīmā.

Negribu teikt, ka es jau decembrī paredzēju koronavīrusu Latvijā, bet, ieskatoties Latvijas hokeja čempionāta kalendārā, jebkuram acīs durtos kāds nonsenss:

LHF neievēro sporta spēļu bausli, ka pēdējās kārtas spēlēm jābūt vienā dienā un jāsākas vienā laikā!

Šis bauslis tika pārkāpts ar divām HS ”Rīga” un “Olimp” spēlēm pēc tam, kad pārējie seši klubi jau finišējuši. 14. marta spēlei (Nr.97) bija jānotiek janvāra vidū, taču tā tika pārcelta. “Kurbada” vaimanas gan arī nav gluži šķīstas, jo viņi 7. martā izspēlēja tieši šādu pašu pārcelto spēli. Ar “Olimp”!!! Pārceltu no 28. janvāra. Abiem klubiem vienojoties. Bez acīmredzama iemesla. Jācer, ka katru gadu LHF neatradīs citu grābekli, uz kura uzkāpt.

Lai gan “Dinamo” savu spēlēšanu KHL pabeidza jau februāra beigās, intrigas hokeja galmā rit ar lielu intensitāti, “Dinamo” patiesajam saimniekam Jurim Savickim te noliedzot, te apstiprinot kuluāros dzirdamās runas.

Atlaižot visus sešus trenerus, Savicka kungs tā kā izteicās, ka visi šie kungi ir brīvi, jo, redz, Artis Ābols taču varēja palīdzēt galvenajam trenerim Ģirtam Ankipānam, ja ir tik stiprs.

Paiet pāris dienas, un Savickis jau pieļauj, ka “Dinamo” varētu dot Ābolam otro iespēju... Jo, griez un stiķē, kā gribi, tieši Ābola virsvadībā “Dinamo” pēdējo reizi spēlēja Gagarina kausā. Pirms sešiem gadiem. Parādās medijos vēsts, ka divkārtējais VHL čempions Leonīds Tambijevs ir “Dinamo” pirmā opcija, un Savickis to steidz ātri vien noliegt – nekādā gadījumā! Tāpat par Guntaru Pasti kā iespējamo ģenerālmenedžeri – vispirms kategorisks noliegums, bet pēc pāris rindkopām tajā pašā rakstā: jā, Paste tagad Maskavā skatās iespējamo papildinājumu “Dinamo”. Visu cieņu! Tas ir profesionāla ĢM stilā: kamēr papīri nav parakstīti, ir jāblefo uz vella paraušanu. Kā to pirmajos darba gados Rīgā veiksmīgi darīja Normunds Sējējs.

Sestdien, Katlakalna kapos atvadoties no Jāņa Kvēpa, starp pavadītājiem redzēju četrus no pieciem, kuru uzvārdi tiek locīti Skanstes ielā. Tātad Ābols, Tambijevs, Leonīds Beresņevs un Valerijs Kuļibaba.

Toties piektais – Pēteris Skudra jau bijis uz pārrunām ar Savicki. Katram no kandidātiem ir savi kardināli, kas viņus bīda vai veicina procesus, arī piebremzējot konkurentus. Bet, ja jau Savicka padomdevējs Paste Maskavā ir vērojis potenciālos spēlētājus, kāpēc gan lai viņš neaprunātos ar kādu no Krievijas treneriem?

Krievijā nepamanītam trenerim Rīga var būt ļoti laba iespēja izsisties KHL. Es šādu iespēju pieļauju.

Nezinu, vai tā ir laba vai slikta ziņa, bet vēl pirms koronavīrusa izplatīšanās Skanstes ielā, laikam jau “Dinamo” kolektīvais ģenerālmenedžeris bija pieņēmis lēmumu nosūtīt sešus “Dinamo” hokejistus (Batņa, Balinskis, Lipsbergs, Bērziņš, Mamčics, Pavlovs) uz fārmklubu Liepājā. Tā kā tas tika izdarīts pēc 31. janvāra – pēdējās pāreju dienas, tad Latvijas čempionātā viņi spēlēt nedrīkstētu. Taču nosūtīšana uz fārmklubu ļauj uz pusi ietaupīt viņiem... izmaksājamo algu. Varbūt nav smuki, bet darīt tā drīkst. Līdz 30. aprīlim, kad lielākajai daļai spēlētāju ir pēdējā līguma diena “Dinamo”.

Vai notiks pasaules čempionāts Cīrihē un Lozannā? Kamēr nebija atcelts Indianvelsas tenisa turnīrs, domāju, ka šveicietis Renē Fāzels darīs visu, lai hokejs viņa dzimtenē notiktu. Tagad? Desmit procenti, varbūt pat mazāka varbūtība.

Bet! Ir divi citi stāsti. Vai pasaulei vajag pasaules čempionātu ar maz trenētiem hokejistiem? Lielākajā daļā hokeja zemju čempionāti taču atcelti. Divus mēnešus pirms pasaules čempionāta sākuma. Vai iespējamie Čehijas, Norvēģijas, Šveices, Dānijas utt. izlašu kandidāti kaut kur slepus trenēsies? Diezin vai. Turklāt NHL Spēlētāju asociācija (NHL PA) ieteikusi saviem biedriem nebraukt uz Eiropu. Tātad arī mēs bez Teodora Bļugera, Zemgus Girgensona, Rūdolfa Balcera, Elvja Merzļikina, Matīsa Kivlenieka... Arī otra no NHL atceļojusī bauma nav mums pozitīva. Ja NHL spēlētāji nepiedalīsies Pekinas 2022. gada olimpiskajā turnīrā, tad mēs, klubi, viņus nelaižam arī uz pēdējiem kvalifikācijas turnīriem 2020. gada augustā. Kas Boba Hārtlija Latvijas izlases vērtību skalā ir šā gada svarīgākais turnīrs.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu