Fogelis: No Portugāles iespēju atgriezties Latvijā izmantoja pieci sportisti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Einārs Fogelis
Einārs Fogelis Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Olimpiskā vienība (LOV) visus vienībā esošos sportistus brīdināja, lūdza atgriezties Latvijā un piedāvāja finansiālu atbalstu, otrdien sarunā ar aģentūru LETA koronavīrusa Covid-19 krīzes izraisīto atgriešanos Latvijā un ārkārtas pasākumu ietekmi uz sportistu plāniem komentēja LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis.

Saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā ceturtdien Latvijas valdības ārkārtas sēdē līdz Lieldienām tika izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu.

Savukārt Rīgas lidosta pusnaktī no 16. uz 17.martu atcēla praktiski visus reisus, Latvijas iedzīvotājiem, tai skaitā sportistiem, apgrūtinot atgriešanos dzimtenē.

Latvijas elites sportistu aprūpētāja LOV veica virkni pasākumu, lai informētu sportistus un palīdzētu atgriezties Latvijā.

"Vēl pirms ārkārtējās situācijas ieviešanas sākām brīdināt sportistus par braukšanu uz Latviju. Pēc tam visiem LOV sportistiem, kuri atradās treniņnometnēs ārpus Latvijas, piektdienas vakarā tika uz e-pastu izsūtīta informācija ar lūgumu atgriezties Latvijā," par paveikto stāsta LOV valdes priekšsēdētājs Fogelis.

"Otrkārt, piedāvājām finansiālu atbalstu ceļojuma biļešu apmaiņai. Ceļošanai mājās bija atlikušas tikai trīs dienas - sestdiena, svētdiena un pirmdiena, un ne visur lidmašīnu biļetes varēja apmainīt bez maksas," uzsver Fogelis. "Tāpat sportisti tika arī apzvanīti, un daļa, piemēram, šķēpmetēja Madara Palameika, kura arī bija treniņnometnē Portugālē - Montenegro, paši sīki ziņoja, kā notiek viņu atgriešanās mājās. Mājās atlidoja sportisti ne tikai no Eiropas, bet arī Amerikas kontinenta."

Bija arī sportisti, kuri dažādu iemeslu dēļ neizmantoja iespēju atgriezties Latvijā. Pārsvarā tie ir sportisti, kuri ikdienā uzturas citās valstīs vai savu komandu sastāvā.

"Esam nosūtījuši joprojām ārvalstīs esošajiem sportistiem, ka pēc Rīgas lidostas slēgšanas ir iespēja atgriezties caur Viļņas un Tallinas lidostām, kuras pagaidām nav slēgtas," uz vēl vienu atgriešanās iespēju norāda Fogelis.

Latvijas labākā sprintere Sindija Bukša pirmdienas vakarā savā "Instagram" kontā pavēstīja, ka koronavīrusa dēļ būs spiesta uzturēties Portugālē ilgāk, nekā plānots treniņnometnes vajadzībām.

Komentējot Latvijas ātrākās sprinteres Sindijas Bukšas ierakstu viņas "Instagram" kontā, ka treniņnometne Portugālē pēc ārkārtējās situācijas noteikšanas Latvijā pagarinās vismaz līdz 14.aprīlim, LOV vadītājs bilda, ka LOV ir gatava sportistes individuālās tāmes ietvaros treniņnometnes pagarinājumam piešķirt kādu papildu finansējumu, taču ne lielāku, kā sportistei paredzēts izmantot 2020.gadā.

"No Mārītes Lūses deviņu vieglatlētu grupas Portugālē iespēju atgriezties Latvijā izmantoja pieci," Fogelis min faktus. "Bez Bukšas kopā ar treneri Lūsi Portugālē palika vēl trīs atlēti, no kuriem divi ir nepilngadīgi."

LOV vadītājs stāsta, ka LOV nevienu nevar piespiest, jo nav garantijas, ka mājupceļā lidostā vai lidmašīnā sportisti nesaslimst ar vīrusu. "Tā ir katra sportista izvēle. Mēs varam palīdzēt. Portugāle vīrusa izplatības dēļ jau ir slēgusi valsts treniņu centrus. Vai būs, kur Lūses grupai trenēties, es nezinu. Tomēr iespējams, ka Portugālē šobrīd ir veselībai labāki apstākļi. Kaut arī Latvijā sportisti būtu LOV mediķu aprūpē, nav teikts, ka šeit viņiem būtu drošāk," neviennozīmīgo situāciju komentē Fogelis, piebilstot, ka vīrusa dēļ ciestie zaudējumi vēl tiks aprēķināti.

Jau piektdien savā interneta mājaslapā LOV publicēja paziņojumu, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim LOV sportisti un speciālisti netiek komandēti ārpus Latvijas teritorijas, bet tie, kuri nesen ir ieradušies valstī no ārvalstīm, 14 dienas atrodas mājas karantīnā.

Ārkārtējās situācijas periodā LOV nesniedz maksas pakalpojumus un pārtrauc darbu klātienē, pārejot uz darba pienākumu veikšanu attālināti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu