Kaut kam jāgatavojas, bet īsti nezini kam

Nauris Miezis (ar bumbu) Foto: FIBA.com
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas 3x3 basketbola izlasei šonedēļ Indijā bija paredzēta dalība 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, taču koronavīrusa uzliesmojuma dēļ sports pasaulē ir apstājies. "Kaut kam jāgatavojas, bet īsti nezini kam," sarunā ar TVNET sacīja Latvijas 3x3 izlases basketbolists Nauris Miezis.

No 18. līdz 22. martam Indijas pilsētā Bengaluru bija paredzēts Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs 3x3 basketbolā. Šim turnīram Latvijas vīriešu izlase gatavojās Tenerifē, Spānijā.

"Tenerifē treniņnometne bija paredzēta 12 dienas. Koronavīrusa uzliesmojuma dēļ atcēla turnīru Indijā, tāpēc dienu ātrāk noslēdzām nometni un devāmies mājās. Sanāk Tenerifē bijām 11 dienas," pastāstīja Miezis.

Latvijas 3x3 basketbolistiem došanās uz Tokijas olimpisko spēļu turnīru Indijā bija paredzēta no Tenerifes.

"Bija jau nopirktas lidmašīnas biļetes, lai nokļūtu Indijā. Tur vēl pāris dienas būtu gatavojušies un tad mači būtu klāt. Saņēmām ziņu, ka turnīrs ir atcelts. Meklējām biļetes, lai tiktu mājās, taču turpinājām trenēties pēc programmas, kāda bija sagatavota. Neko nemainījām."

Februāra beigās Tenerifē viesnīcā, kurā atradās arī viens Latvijas valstspiederīgais, koronavīrusa Covid-19 dēļ tika noteikta karantīna.

"Dienu vai divas pirms lidojām uz Tenerifi, parādījās ziņas, ka tur kāda viesnīca ir aizvērta koronavīrusa dēļ. Sākām domāt, kā un ko labāk darīt. Latvijas Olimpiskās vienības ārsti mums norādīja, ka rūpīgi jāievēro higiēna, iedeva līdzi visādus līdzekļus, kas jālieto," teica Miezis.

"Aizdevāmies uz Tenerifi un iekārtojāmies. Kaut bija tas gadījums ar viesnīcu, cilvēkiem nekādas sevišķas emocijas nebija manāmas, visi turpināja atpūsties. Maskas nevienam arī neredzēju. Nekādas panikas pazīmes nebija vispār."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jo savējie ir jāatbalsta?? #ACB #Joventut #Tenerife

A post shared by Nauris Miezis (@miezis_n) on

Latvijas delegācija Tenerifē bija izlases pamatsastāva dalībnieki Agnis Čavars, Edgars Krūmiņš, Kārlis Lasmanis un Nauris Miezis, rezervisti Artūrs Strēlnieks un Mārtiņš Rozenbergs, kā arī treneris Raimonds Feldmanis un fizioterapeits Oskars Urbanovičs.

"Latvijas Olimpiskā vienība ieteica mums nesveicināties ar cilvēkiem, kurus nepazīstam. Rekomendēja turēties mums savējiem visiem kopā. Tāpat arī mazgāt rokas, lietot dezinfekcijas līdzekļus. Maskas gan nelika vilkt," skaidroja Miezis.

Pagājušajā nedēļā Latvijas 3x3 basketbolisti piedalījās Eiropas Vienotās līgas posmā, kas risinājās Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā.

"Pēc treniņnometnes Tenerifē devāmies uz turnīru Krievijā. Pēc tam, kad atgriezāmies no Sanktpēterburgas, ārsti mums lika palikt mājās. Līdz 27. martam jādzīvojas karantīnā," sacīja Miezis.

"Protams, izejam ārā paskriet krosiņus, bet darām to individuāli, nekāds kontakts ar citiem cilvēkiem nav. Visi dzīvojam mājās. Sporta zālēs mēs netiekam, visas ir ciet."

Krievija ilgi pauda, ka valstī nav neviena cilvēka, kurš slimo ar koronavīrusa izraisīto Covid-19. Šonedēļ arī Krievija sāka ziņot par iedzīvotāju sirgšanu.

"Šķita, ka Krievijā vispār koronavīrusu neuztvēra nopietni. Kad mēs tur bijām, vietējie apgalvoja, ka neesot neviena saslimšanas gadījuma. Lielveikalā notika mūsu sacensību pasākums. Viņiem futbola mači stadionos mierīgi norisinājās ar skatītājiem tribīnēs. Varēja noprast, ka viņiem viss vienalga," pieredzēto klāstīja Miezis.

"Turnīrā piedalījās daudzas pasaulē vadošās komandas. Es personīgi ar citu valstu spēlētājiem sevišķi nekontaktējos, centos ievērot norādījumu, ka jāizvairās no kontaktēšanās. Nospēlējām mačus, uzreiz devāmies uz viesnīcu mazgāties un atpūsties."

Nauris Miezis
Nauris Miezis Foto: FIBA.com

Pasaulē konstatēti vairāki saslimšanas gadījumi sportistu vidū. Miezis gan nav manījis, ka kāds no pasaules 3x3 basketbolistiem būtu inficējies ar Covid-19. 

"Saslimšanas gadījums nav neviens manīts. Vadošie spēlētāji sociālajos tīklos raksta, ka ir piesardzīgi. Viņi arī aicina citus būt sociāli atbildīgiem - paliekam mājās un tamlīdzīgi." 

Miezis pauda pateicību Latvijas Olimpiskajai vienībai, kas pastiprināti seko līdzi 3x3 basketbolistu veselības stāvoklim.

"Paldies Latvijas Olimpiskajai vienībai, viss ir nodrošināts augstākajā līmenī. Mums zvana, varbūt ne katru dienu, bet regulāri. Vaicā, kā mēs jūtamies. Par mums ļoti rūpējas. Pagaidām viss ir super," teica Miezis.

"Līdz 27. martam jāpaliek mājās. Tad varbūt kaut ko varēs atsākt darīt. Sporta zāles līdz 14. aprīlim gan jau būs ciet. Iesim ārā bumboties. Protams, veselība ir pirmajā vietā."

Miezis atzīmēja, ka karantīnas laika var izdarīt lietas, kurām parasti neatrodas laiks ikdienā. Tāpat ir patīkami, ka ir vairāk laika, ko pavadīt ar tuviniekiem.

"Var izrevidēt skapi, atlasīt drēbes, ko ziedot labdarībai. Var izdarīt lietas, kurām ikdienā nav laika. Ar draudzeni uzspēlēt "Scrabble". Var vairāk laika pavadīt ar draudzeni, izrādās feina meitene," jokojoties sacīja Miezis.

3x3 basketbols pirmo reizi iekļauts olimpisko spēļu programmā. Latvijas basketbolistu pēdējo gadu panākumi vieš pamatotas cerības, ka mūsējie varētu kvalificēties Olimpiādei un Tokijā pacīnīties par medaļām.

Olimpiešiem situācija šobrīd ir neapskaužama. Atcelti olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīri daudzos sporta veidos. Olimpiādei kvalificējušies tikai 57% no 11 000 sportistu, kuriem paredzēta dalība olimpiskajās spēlēs.

"Baigi iegriež tas, ka kaut kam gatavojamies, bet īsti nezinām kam. Nav zināms, kad vispār būs kvalifikācijas turnīrs. Sāpīgi, ka nevaram kārtīgi gatavoties. Tomēr apstākļi visiem ir vienādi," atzīst Miezis.

"Nav nekādas nojausmas, kad un kur vispār varētu notikt olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs. Mēs, tāpat kā visi citi, vienkārši gaidām kaut kādu informāciju. Kad būs, kur būs? Nav nekādas informācijas."

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) teju katru dienu ziņo, ka 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu norise būs iepriekš plānotajā laikā no 24. jūlija līdz 9. augustam. 

"SOK ir jārēķinās, ka sportistiem šobrīd nesanāk pilnvērtīgi gatavoties. Tad sanāk tā, ka sportisti brauks uz Olimpiādi negatavojušies," retoriski vaicā Miezis.

Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) pasaules 3x3 basketbolistu rangā Miezis patlaban ieņem augsto 2. vietu.

Miezis kopā ar komandas biedriem Lasmani, Čavaru un Krūmiņu kļuva par 2017. gada Eiropas čempioniem 3x3 basketbolā.

2018. gadā Eiropas čempionātā tika izcīnīts sudrabs, bet pērn izdevās iegūt sudrabu Pasaules kausā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu