10 filmas par sporta tēmu, kuras vērts redzēt (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņi no YouTube

Kino ir māksla, kas būtībā ir gaumes lieta. Kas patīk kinokritiķiem, ne vienmēr patiks arī lielākajam vairumam kinomīļu. Ir bezgala daudz filmu par sporta tēmu. Šīs 10 filmas varbūt nav visu laiku labākās, bet sporta cienītājiem tās ir vērts vismaz vienreiz redzēt.

Race (2016)

Filmas pamatā ir patiess stāsts, tā varonis ir ASV vieglatlēts Džese Ouenss. Viņš startēja sprinta un tāllēkšanas disciplīnās, ar saviem rekordiem pārsteidzot pasauli pagājušā gadsimta pirmajā pusē.

Spītējot rasismam un saspīlētajai politiskajai situācijai laikā starp Pirmo un Otro pasaules karu, Ouenss izcīnīja četras zelta medaļas 1936. gada Berlīnes olimpiskajās spēlēs - tāllēkšanā, 100, 200 un 4x100 metru sprintā.

Moneyball (2011)

Filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem un stāsta par Augstākās beisbola līgas komandas Oklendas "Athletics" ģenerālmenedžeri Billiju Bīnu. Galvenajā lomā Holivudas zvaigzne Breds Pits.

2002. gadā Bīns pieņēma darbā ekonomistu, kurš komandas sastāva veidošanai izmantoja matemātiskas formulas. Ar statistikas palīdzību tika meklēti nenovērtēti spēlētāji. Tas tika darīts, lai klubs ietaupītu naudu.

Ar ierobežotiem finanšu līdzekļiem "Athletics" uzvarēja 20 spēlēs pēc kārtas.

Ali (2001)

Filmas stāsts ir par ASV un visas pasaules boksa leģendu Muhamedu Ali (Kasijuss Klejs) laika posmā no 1964. līdz 1974. gadam. Galvenajā lomā Holivudas zvaigzne Vils Smits.

Ali bija boksa smagsvaru pasaules čempions. Viņš kļuva par vienu no populārākajiem cilvēkiem visā pasaulē. Slavenais bokseris nebaidījās publiski paust savu viedokli, pat ja saņēma lielu kritiku.

Pele: Birth of a Legend (2016)

Filma veidota par Brazīlijas pasaulslaveno futbolistu Pelē. Viņš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem futbolistiem. Jau 16 gadu vecumā viņš debitēja Brazīlijas valstsvienībā.

Pelē palīdzēja Brazīlijas futbola izlasei triumfēt Pasaules kausa izcīņā 1958., 1962. un 1970. gadā. Viņš vēsturē ir vienīgais, kuram futbolā prestižākajā turnīrā izdevies uzvarēt trīs reizes.

Glory Road (2006)

Filma ir balstīta uz patiesu stāstu par ASV basketbola treneri Donu Haskinsu (Don Haskins), kurš ilgus gadus strādāja Rietumteksasas universitātē.

1966. gadā trenera vadītā basketbola komanda kļuva par pirmo Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) vēsturē, kuras starta piecniekā visi spēlētāji bija melnādainie.

Rush (2013)

Visas benzīngalvas šo filmu gan ir jau redzējušas. Savukārt citiem sporta cienītājiem, pat ja neinteresē Pirmā formula (F-1), šī filma varētu patikt, ja interesē sportistu aizrautīgā dzīšanās pēc uzvaras.

Filmas stāsts balstīts uz patiesiem notikumiem par 1976. gada F-1 sezonu un sāncensību starp pilotiem Džeimsu Hantu un Nikiju Laudu. Divi pretstati - pilnīgi dažādas personības. 

I, Tonya (2017)

Šī ir biogrāfiska filma par ASV daiļslidotājas Tonijas Hārdingas (Tonya Harding) dzīvi, kas ir skaudrs stāsts. Tas parāda, ka cilvēks reizēm ir gatavs iet pāri līķiem, lai sasniegtu savu mērķi.

Vardarbība ģimenē, dažādas atkarības un attieksmes problēmas liedza Hārdingai realizēt savu milzu potenciālu daiļslidošanā. Filmā galveno lomu atveido Holivudas zvaigzne Margota Robija.

Miracle (2004)

Filma balstīta uz patiesu stāstu par ASV hokeja izlasi, kas 1980. gadā Leikplesidas olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļas, pārspējot PSRS komandu, kas bija uzvarējusi piecās no sešām iepriekšējām Olimpiādēm.

PSRS tolaik uz olimpiskajām spēlēm sūtīja profesionālus hokejistus, bet ASV sastāvā pārsvarā bija amatieri, spēlētāji ar koledžu hokeja pieredzi. ASV hokejistu uzvara cīņā pret PSRS nodēvēta par "brīnumu uz ledus".

The Blind Side (2009)

Tipiska ģimenes filma, taču balstīta uz patiesu stāstu par turīgu amerikāņu ģimeni, kas savā apgādībā uzņēma liela auguma melnādaino puisi, kurš pusaudža vecumā būtībā bija palicis viens uz ielas, bez tuviniekiem.

Ģimenes galvu jeb māti atveido Holivudas zvaigzne Sandra Buloka. Pēc mātes iniciatīvas tika atklāts, ka Maikls Ors (Michael Oher) ir tik talantīgs, lai kļūtu par profesionāli amerikāņu futbolā.

Draft Day (2014)

Filma gan nav balstīta uz patiesiem notikumiem, taču tās stāsts ir samērā interesants - par amerikāņu futbola komandas ģenerālmenedžeri Soniju Vīveru (Sonny Weaver), kuru atveido Holivudas zvaigzne Kevins Kostners.

Notikumi risinās vienas diennakts ietvaros. NFL ir drafta diena, kad tiek izraudzīti amerikāņu futbola jaunie talanti. Klīvlendas "Browns" komandas ģenerālmenedžeris pieņem ļoti riskantus lēmumus, kas beigās atmaksājas.

Patīkamu skatīšanos!

P.S. Šis desmitnieks veidots ar mazliet klišejiskām Holivudas stila filmām. Deviņas no šīm desmit filmām balstītas uz patiesiem notikumiem. Šajās filmās tiek parādīts, ka sports ir kaut kas vairāk par fizisku piepūli - tas ietver politiku, cilvēku emocijas un attiecības. Šie stāsti ir gan iedvesmojoši, gan pamācoši. Aicinām lasītājus komentāros ieteikt citas filmas par sporta tēmu, kas varbūt ir citos žanros - komēdijas, dokumentālais kino u.c.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu