Buncis: Vienpersoniski nevar lemt par 2021. gada pasaules hokeja čempionāta pārcelšanu (1)

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Buncis
Edgars Buncis Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Hokeja federācija (LHF) gatavojas uzņemt 2021. gada pasaules hokeja čempionātu un pagaidām neizskata variantu, ka turnīrs varētu tikt pārcelts par gadu vēlāk. 

2019. gada februāra vidū starp LHF un Baltkrievijas pusi tika parakstīts sadarbības līgums par 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanu. Tas paredz, ka vienas apakšgrupas komandas sacentīsies Rīgā, bet otras spēlēs Minskā. Izslēgšanas mači un cīņas par medaļām notiks Baltkrievijā.

Publiskajā telpā izskanējusi informācija, ka 2021. gada pasaules čempionātu varētu pārcelt uz 2022. gadu un nākamgad turnīrs notiktu Šveicē, kur šogad tas koronavīrusa Covid-19 pandēmijas dēļ atcelts. 

"Esmu redzējis šādas ziņas, bet, kas ir dīvaini, neviena no tām nav oficiāla ziņa. Šādas ziņas izplatījušās divas personas, no kurām viena ir NHL apskatnieks, otra - soms Kalervo Kumola [IIHF viceprezidents, aut.]. Esošajā situācijā nav nekāda pamata domāt, ka 2021. gada pasaules čempionāts tiks mainīts," sarunā ar TVNET pastāstīja LHF sporta direktors Edgars Buncis. "Par katra čempionāta rīkošanu tiek slēgts līgums starp IIHF un rīkotājvalstu federācijām. Tas ir par konkrētiem nosacījumiem, datumiem un gadiem, un mūsu līgumā ir noteikts par 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanu. Valde ne no vienas, ne otras puses vienpersoniski nav tiesīga pieņemt lēmumu, jo tā būtu līguma noteikumu izmaiņa. Tad ir jāvienojas abām pusēm. Mūsu gadījumā - es nesaku, ka tas nav iespējams, bet tas ir garu pārrunu process. 2021. gada rīkotājas ir divas valstis un iesaistītas divu valstu valdības ar garantijas vēstulēm un tā tālāk... Arī šīs garantijas vēstules runā par konkrētiem gadiem. Tāpat ir iesaistītas Rīgas un Minskas pašvaldība. Ir saslēgti līgumi ar sponsoriem, un tie ir saistīti tieši ar 2021. gadu."

Rīga un Minska 2017. gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Rīga un Minska balsojumā ieguva 54 balsis, bet Somijas kandidatūra saņēma 53 balsis.

"Runāt par tādām lietām [par čempionāta pārcelšanu] droši vien ir iespējams, bet tas ir jautājums par darījuma būtību. Es neredzu iespēju, ka viena vai otra puse vienpersoniski var izlemt čempionāta pārcelšanu," uzsvēra Buncis. "Līgumā nav tāda punkta, kas paredzētu pabīdīt čempionātu par gadu. No savas puses neredzu pamatu teikt, ka 2021. gada čempionāts tiks pabīdīts. Jā, varbūt, bet tas ir pilnīgi cits sarunu process un izpildījums."

Pasaules čempionāti ir ieplānoti līdz 2025. gadam. 

"Tikpat labi var teikt, ka Krievija līdz 2023. gadam nepagūs uzbūvēt halles un Šveicei pasaules čempionātu piedāvās rīkot šajā gadā," pieļāva Buncis.

Latvija pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006. gadā.

"Ja tiešām čempionāts tiks pabīdīts par vienu gadu uz priekšu, tas būs darījuma rezultāts. Šajā darījumā jāiegūst ir visām pusēm," pauda Buncis. "Ņemot vērā šā brīža ekonomisko situāciju, darbs ar potenciālajiem sponsoriem šobrīd ir iepauzējis. Noslēgtie līgumi ir noslēgtie līgumi, bet visas nākamās sarunas par līgumu slēgšanu šobrīd ir uz pauzes. Šī nenoteiktības situācija rada vislielāko jautājumu. Visi pārējie procesi, ja runājam par gatavošanos, notiek. Notiek arēnas teritorijas plānošana, biļešu stratēģijas izstrāde, notiek pārrunas ar iespējamajiem biļešu tirgotājiem. No savas puses šobrīd attālināti, bet darbojamies." 

Informē par Rīgas un Minskas pieteikumu organizēt PČ hokejā

Pagājušā gada vasarā bažas raisīja pasaules čempionātam paredzētās treniņhalles pieejamība, kas līdz 2021. gada sākumam jāuzbūvē pie Daugavas stadiona.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, viņiem kavējās būvatļaujas izsniegšana. Ja nemaldos, par divām nedēļām. Savukārt no darbu procesa viedokļa, pēc tās informācijas, kuru viņi mums ir snieguši, viņi ir apmēram nedēļu darbiem priekšā. Respektīvi, visi plānotie darbi, kas ir objekta sagatavošana, iekārtošana un pamatdarbu sākšana, iet pēc plāna. Pagaidām problēmas neredzam. Pēc viņu vārdiem, projektam jābūt pabeigtam līdz 2021. gada marta beigām," pastāstīja Buncis. 

Plānots, ka 2021. gada pasaules čempionāts hokejā Rīgā un Minskā sāksies 7. maijā un ritēs līdz 23. maijam.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu