Vai Porziņģis ir kandidāts uz NBA labākā aizsardzības spēlētāja balvu? (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/ScanPix

Koronavīrusa pandēmijas dēļ Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona uz laiku ir pārtraukta. Šajā pauzē Dalasas "Mavericks" kluba mājaslapas redaktors sagatavojis argumentus, kāpēc Kristaps Porziņģis šosezon varētu pretendēt uz līgas labākā aizsardzības spēlētāja balvu.

NBA regulārajā čempionātā, pirms tas tika pārtraukts, šosezon vēl bija jāaizvada aptuveni 20% spēļu.

Šobrīd nav skaidrs, vai 2019./20. gada sezona tiks aizvadīta līdz beigām, taču labāko spēlētāju nosaukšana tāpat esot paredzēta.

Dalasas kluba mājaslapas redaktors Edijs Sefko (Eddie Sefko) sagatavojis argumentus, kāpēc uz vienu no prestižajām balvām varētu pretendēt KP.

Sefko atzīmē, ka Porziņģa pievienošanās ir galvenais faktors, kāpēc šosezon komanda spēlēja krietni labāk nekā iepriekšējā sezonā.

Viņš arī uzskata, ka "Mavericks" zvaigzne slovēnis Luka Dončičs varētu kandidēt uz vērtīgākā spēlētāja balvu, taču MVP nominācijā ir izteikti divi favorīti - Lebrons Džeimss (Losandželosas "Lakers") un grieķis Jannis Adetokunbo (Milvoki "Bucks").

"Bet Porziņģis ir pavisam cits stāsts. Kad viņš ir laukumā, viņš padara komandas aizsardzību daudzreiz labāku," norāda Sefko, atzīmējot Latvijas basketbolista prasmi bloķēt pretinieku metienus.

"Cik daudz reižu esam redzējuši, kā Porziņģis pielavās no mugurpuses vai no vājās puses, lai apturētu šķietami vieglu punktu guvumu?"

"Mavericks" kluba mājaslapas redaktora paustajam uzskatam pievienojas arī Dalasas komandas galvenais treneris Riks Kārlails.

"Neviens īsti nerunā par to, ko viņš [Porziņģis] paveic aizsardzībā un cīņā par atlēkušajām bumbām," sacīja treneris.

"Viņam vajadzētu būt kandidātam uz labākā aizsardzības spēlētāja balvu, balstoties uz viņa universālo spēli - viņš spēj segt augumā īsākus spēlētājus, bloķē daudz metienu un ir lielisks cīņā par atlēkušajām bumbām," uzskata Kārlails. 

Porziņģis sezonu sāka ceturtā numura pozīcijā. Kad traumu guva Dvaits Pauels, latvietis vairāk spēlēja centra postenī. Latvijas basketbolista rādītāji uzlabojās gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.

"Mavericks" sagatavotie argumenti, kāpēc Porziņģis varētu kandidēt uz šīs sezonas NBA labākā aizsardzības spēlētāja balvu:

  • kopš 21. janvāra Porziņģis aizvadījis 25 spēles. Šajā nogrieznī "Mavericks" komandas rādītājs ir +151, kamēr latvietis ir laukumā. Bez liepājnieka Dalasas komandas +/- rādītājs ir negatīvs -53. Proti, ar Porziņģi laukumā Dalasas komanda gūst krietni vairāk punktu nekā pretinieki. Šajā laika posmā (kopš 21. janvāra) Porziņģa +/- rādītājs ir septītais labākais visā līgā;
  • kopš 21. janvāra "Mavericks" ar Porziņģi sastāvā vidēji uz 100 izspēlēm ielaiž par 12 punktiem mazāk;
  • Porziņģa pretspēlētāji groza tuvumā metienus realizē ar 49% precizitāti, kas ir otrs labākais rādītājs NBA starp spēlētājiem, kuri aizsargājuši vismaz 50 uzbrukumus. Līderis ir Portlendas "Trail Blazers" centrs Hasans Vaitsaids;
  • Porziņģis šosezon NBA ir piektais labākais metienu bloķētājs (vidēji spēlē 2,08);
  • "Mavericks" šosezon ir līgas otrā labākā aizsardzības komanda groza apakšā. Līdere šajā rādītājā ir Milvoki "Bucks". Ja laukumā atrodas Porziņģis, pretinieki groza tuvumā metienus izpilda par 5% mazāk nekā pārējā laikā.

"Galvenā atziņa - pretiniekiem ir daudz grūtāk gūt punktus groza tuvumā, kad laukumā atrodas Porziņģis," atzīmē "Mavericks" mājaslapas redaktors. 

Pēdējās 10 spēlēs pirms sezonas pārtraukuma, Porziņģis vidēji spēlē bloķēja 3,0 metienus, kā arī guva 23,4 punktus un izcīnīja 11,3 atlēkušās bumbas.

Iepriekšējās divās sezonās NBA labākā aizsardzības spēlētāja balvu ieguva Francijas centra pozīcijas spēlētājs Rūdijs Gobērs no Jūtas "Jazz".

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu