Pukinsks: LFF kongress, visdrīzāk, tiks pārcelts uz būtiski vēlāku laiku (1)

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Pukinsks
Edgars Pukinsks Foto: LETA

Pasaule jaunā koronavīrusa Covid-19 pandēmijas dēļ saskaras ar nopietniem izaicinājumiem. Izņēmums nav pašmāju sporta dzīve, kas, atceļot sacensības, ir paralizēta. TVNET vaicāja Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretāram Edgaram Pukinskam, kādu iespaidu koronavīruss atstājis uz LFF.

LFF, tāpat kā lielākā daļa citu organizāciju, Latvijai esot ārkārtas stāvoklī, savu darbu organizē attālināti. 

"Ņemot vērā, ka ir aizliegti visi publiskie pasākumi, tostarp treniņi utt., esam pārorientējušies un vairāk strādājam uz atskaitēm, pie plāniem, stratēģijām, ko no mums prasa FIFA un UEFA. Pārvērtējam visu savu darbības lauku un mēģinām to optimizēt," sarunā ar TVNET pastāstīja Pukinsks. "Tāpat plānojam visus pasākumus, kuriem teorētiski vajadzētu būt, sākot no jūlija. Ņemot vērā, ka lielākā daļa sacensību ir apturētas, izstrādājam vairākus scenārijus kalendāriem, sacensību izspēlei. Nosacīti optimistiskais, pesimistiskais un vidējais scenārijs."

Pagaidām uz nenoteiktu laiku Latvijā apturētas visas sacensības, tostarp "Optibet" virslīgas čempionāts, kura sākums bija paredzēts 13. martā.

"Savu darbu organizējam attālināti. Klātienē mums ir divas lietas - finanšu audits un valdes sēdes, uz kurām mēģinām sanākt kopā un pārrunāt visus būtiskos jautājumus," par pašreizējo LFF darbu, stāsta organizācijas ģenerālsekretārs. 

Koronavīrusa Covid-19 pandēmija būtiski iespaidojusi arī Latvijas futbola klubu darbību.

"Cenšamies apzināt situāciju klubos un kā šī situācija tos ir ietekmējusi. Ievācam informāciju no klubiem, arī nodrošinām ar informāciju, lai tie zinātu, kas notiek, kādi lēmumi tiek pieņemti un kādas ir viņu iespējas saņemt atbalstu," sacīja Pukinsks. "Gatavojam arī materiālus ministrijām, ka sportam kā nozarei atbalsts ir svarīgs. Rūpējamies par LFF biedriem."

Kā nopietnākos izaicinājumus futbola klubu līmenī Pukinsks šajā laikā min klubiem saglabāt dzīvotspēju. 

"Lielākā daļa klubu, kas Latvijā eksistē, balstās uz vecāku iemaksām par treniņu nodarbībām vai biedru naudām. Kamēr kaut kādā veidā netiek organizēti procesi, ir problēmas ar dalības maksu saņemšanu, kas raisa problēmas treneriem nodrošināt atlīdzību. Perspektīvā tam visam atjaunojoties, būs jautājumi par kadriem, bāzēm un pašiem dalībniekiem. Tā man šķiet liela problēma Latvijas sportā kopumā, it sevišķi bērniem, jauniešiem, amatieriem," teica Pukinsks.

Savukārt LFF ir jāpārplāno visi iepriekš paredzētie pasākumi, kuri Covid-19 dēļ tika atcelti.

"Visi Latvijas un starptautiska mēroga pasākumi šobrīd ir zem jautājuma zīmes. Jāskatās, kur un kādā veidā šos pasākumus pārlikt. Un vai vispār būs iespējams organizēt. Tāpat arī visi tie pasākumi, kuriem bija rezervācijas. Būs jārisina finansiālie jautājumi ar pakalpojumu sniedzējiem, ko šobrīd ir grūti izdarīt, jo tie ir lielā neziņā, kas būs ar viņiem pašiem, vai turpinās eksistēt..."

Ar sponsoriem šobrīd LFF ir dialogs. Ar tiem sponsoriem, ar kuriem martā noslēdzās līgumsaistības, tās pagarinātas pagaidām netiks. Līdz brīdim, kamēr pasaulē ir liela neskaidrība. Līdzko situācija būs stabila, sponsori būs ieinteresēti sadarbības turpināšanā. 

Daudzas organizācijas, uzņēmumi Covid-19 pandēmijas dēļ spiesti atlaist darbiniekus. LFF to pagaidām negrasās darīt, bet pastāv iespēja, ka daļai darbinieku būs jādodas atvaļinājumā. 

"Atlaišanas mums nav plānotas, jo uz šo situāciju jāskatās ilgtermiņā. Atlaižot darbiniekus, pēc normālas ikdienas atjaunojošanās tas var radīt lielas problēmas pašai organizācijai," norādīja LFF amatpersona. "Ir vairākas jomas, kurās vajadzīgas specifiskas zināšanas, prasmes."

LFF gatavojas kongresam, kam jānotiek 24. aprīlī. Varbūt kongress tiks noturēts tiešsaistē, tomēr Pukinsks atklāja, ka šāda iespēja ir ļoti maza un visdrīzāk tas tiks pārcelts uz būtiski vēlāku laiku. Taču par to vēl diskutēs. 

Nākamajā LFF kongresā paredzētas organizācijas prezidenta vēlēšanas. Trešdien TVNET kļuva zināms, ka vēlēšanās kandidēs Latvijas Telpu futbola asociācijas (LTFA) prezidents Vadims Ļašenko, kurš iesniedza visus nepieciešamos dokumentus, lai kandidētu uz LFF vadītāja amatu. Ļašenko uz LFF vadītāja krēslu kandidēja arī 2018. gada aprīlī, kad vēlēšanās uzvarēja Kaspars Gorkšs.

Šīs nedēļas beigās būs zināmi visi LFF prezidenta amata kandidāti. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu