Rodrigo Ābols kā Šveices armijas nazītis Amerikas hokeja dzirnavās

Rodrigo Ābols Foto: www.springfieldthunderbirds.com
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas hokeja izlases centra uzbrucējam Rodrigo Ābolam aizvadītā sezona bija atgriešanās Ziemeļamerikā, bet debija turienes pieaugušo hokeja apcirkņos. Emocijas un paša sniegums esot bijis kā atrakciju parka karuselī, bet kopumā uzbrucējs ir gandarīts par paveikto. TVNET uzreiz pēc atgriešanās Latvijā aicināja Rodrigo uz sarunu.

24 gadus vecais Ābols pagājušajā pavasarī negaidīti noslēdza divu gadu līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Floridas "Panthers" sistēmu. Jau tad bija skaidrs, ka ceļš pretī savam sapnim uzbrucējam būs jāsāk Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubā Springfīldas "Thunderbirds".

Līdz pat 2019. gada Ziemassvētkiem Ābols AHL spēlēja ļoti maz, pat četras spēles aizvadīja vēl līmeni zemāk - ECHL līgā. Tiesa, sezonas otrā puse latvietim padevās ļoti laba. Visu gan izjauca koronavīrusa pandēmija pasaulē.

TVNET: Rodrigo, abi ar sievu tikai trešdien atgriezāties Latvijā no ASV. Kāds bija šis ceļš?

Rodrigo Ābols: Kad NHL paziņoja, ka atļauj spēlētājiem doties mājās, šķita nereāli mums tikt uz Latviju, jo robežas jau bija ciet. Jāsaka paldies visiem, kas rīko repatriācijas reisus. Pagāja laiks, kamēr atradām biļetes atbilstošā reisā, bet viss izvērtās veiksmīgi. Grūtākais bija nokļūt līdz Londonai, jo no turienes lidoja repatriācijas reisa lidmašīna. Bija neierasti lidostās redzēt aptuveni trīs reizes mazāk cilvēku nekā ierasts. Gandrīz visi bija maskās.

TVNET: Jums arī bija pandēmijas "sākuma komplekts" - roku dezinfekcijas līdzeklis un maskas?

R.Ābols: Par to rūpējas sieva. Dezinfekcijas līdzeklis bija, bet maskas Springfīldā bija izpirktas. Repatriācijas reisa lidmašīnā visiem izdalīja maskas, kas obligāti bija jāvelk.

TVNET: Situācija visā pasaulē saistībā ar koronavīrusa ierobežošanas pasākumiem attīstījās ļoti strauji. Kad tu saprati, ka viss ir ļoti nopietni?

R.Ābols: Sākumā likās, ka tas ir kaut kur tālu Ķīnā. Nedaudz vēlāk jau visas pasaules iedzīvotāji ir iebunkurējušies savās mājās. Filmas cienīga aina.

Atceros, ka pagrieziena punkts bija viena ceturtdiena, kad treneris pateica, ka mums ir aizliegts trenēties hallē. Visus aizsūtīja mājās.

Mēs ar sievu vēl tajā dienā aizbraucām uz veikalu, bet tad viss vēl bija mierīgi. Kad nākamreiz bijām veikalā, plaukti jau bija patukšoti.

TVNET: Sacīji, ka neļāva atrasties un ledus un trenēties hallē. Vai svaru zāle bija pieejama?

R.Ābols: Nē, uzreiz viss bija ciet. Kad NHL pateica, ka spēlētāji var doties uz mājām, tad pa vienam laida hallē pēc mantām. Dzīvojām Springfīldas centrā, bet tur panikas nebija. Tiesa, centrā dzīvo maz cilvēku. Visi koncentrējas mikrorajonos, kur labāka dzīves vide. Man šķiet, ka ASV visi drošības pasākumi tika ieviesti nedaudz par vēlu. Mūsu štatā tad jau bija 600 saslimšanas gadījumi. Tad aizvēra veikalus, tikai atstāja pieeju pārtikai, aptiekām, benzīntankiem.

TVNET: Par koronavīrusu jau tā runā daudz un visu veidu ziņās. Parunāsim par hokeju. Kāda bija tava pirmā sezona AHL?

R.Ābols: Kā pa kalniem.

Nenoveļu visu uz treneri, ka viņš vainīgs vai nedeva spēlēt pietiekami daudz. Pašam uz sevi spogulī arī jāpaskatās. Varbūt pirmssezonā sev nepareizi izvēlējos sagatavošanās posmā darāmo.

Fiziskajos testos Floridā diezgan atpaliku no citiem. Arī spēlēju tikai reizi divās nedēļās. Formu var iegūt arī spēlējot, bet man šādas iespējas sākotnēji nebija. Labi pastrādājām ar fiziskās sagatavotības treneri Springfīldā. Bija grūti. Pēc Ziemassvētkiem pat nekas īpaši nemainījās. Iedeva man iespēju pāris mačos, kuros sevi pierādīju. Ar to nopelnīju sev uzticību. 

TVNET: Sezonas vidū izskanēja neoficiāla informācija, ka tavs iepriekšējais darba devējs "Orebro" esot zvanījis, aicinot mest mieru Amerikas sapnim un atgriezties Zviedrijā. Vai tā bija?

R.Ābols: Jā, tā bija. Ne tikai viņi to teica. Arī pats par to domāju. Galvenais manā vecumā ir spēlēt. Sēžot uz soliņa, labāks nepalikšu. Tāpēc arī bija domas par atgriešanos. Floridas kluba vadība nevēlējās, lai braucu prom. Pats arī vēl vēlējos nopelnīt iespēju spēlēt AHL, lai saprastu - varu vai nevaru.

TVNET: Kopumā tev AHL tomēr solīds sniegums, laba statistika, pozitīva lietderība. Ja padotos labs sezonas ievads, viss būtu brīnišķīgi.

R.Ābols: Tāpēc žēl, ka sākās koronavīrusa pandēmija. Vēl bija 15 spēles palikušas regulārajā sezonā. Cīnījāmies par vietu izslēgšanas cīņās. Būtu varējis vēl ko labu izdarīt. Šosezon man arī bija jāpierod pie pavisam citas lomas, nekā tas bija iepriekš "Orebro" un Latvijas izlasē. Zviedrijā un izlasē regulāri spēlēju vairākumā, biju pirmo divu maiņu spēlētājs. "Panthers" vadība man uzreiz pateica: ja vēlos izsaukumu uz NHL, tad mana loma ir trešās vai ceturtās maiņas spēlētājs, kurš cīnās mazākumā. Sezonas beigās jau AHL ieguvu pārliecību par to, ka to varu darīt kvalitatīvi. Arī treneris uzticējās.

Jāmāk adaptēties situācijai, nevis aizbraukt uz turieni ar domām, ka esmu superzvaigzne, man jāgūst 30 vārti vairākumā. Jābūt kā Šveices armijas nazītim - daudzfunkcionālam.

Nevar paļauties, ka katru spēli NHL būsi uz ledus 20 minūtes, spēlēsi tikai vairākumā. Jau sezonas beigās savus uzdevumus pildīju ar godu, ļoti labām sajūtām. Tas ļāva būt atraisītākam ar ripu, punkti nāca vieglāk. No 23 sezonas rezultativitātes punktiem gan tikai vienu nopelnīju vairākumā.

TVNET: Tas nozīmē, ka "Panthers" ir ļoti strikts un detalizēts plāns katram spēlētājam. Citiem latviešiem bieži bijis tā, ka AHL ļauj spēlēt vairākumā, gūt daudz punktu, bet NHL jau sākotnēji neredz augstāk par trešo maiņu. 

R.Ābols: Tiem, kuri draftēti ar augstu numuru pirmajā vai otrajā kārtā, varbūt arī sākumā ir jāparāda, vai var būt līdera lomā. Man viss pirmajā gadā bija jāizcīna, jānopelna. Tā varbūt arī tiku pārbaudīts, cik esmu psiholoģiski noturīgs, ko gatavs upurēt. Uzskatu, ka ir daudz labāk, ja jau AHL pierodi pie tās lomas, ko varētu pildīt NHL.

TVNET: Sezonas sākumā uz īsu brīdi nonāci arī par "hokeja Sibīriju" dēvētajā Austrumkrasta hokeja līgā jeb ECHL. Kāda ir profesionālā līmeņa atšķirība AHL un ECHL komandā?

R.Ābols: Man paveicās, ka tā bija tikai nedēļa. Ilgāk tur negribētu palikt. Jau sākotnēji vadība pateica, ka grib mani uz nedēļu nosūtīt lejā, lai parādu sevi pirmajās maiņās kā līderi. Uzreiz arī nopirka biļeti atpakaļceļam. Ir dzirdēts par gadījumiem, kad nepērk biļetes atpakaļceļam. Tad ir jāuztraucas. Par profesionālo līmeni komandā - nav visaugstākais līmenis, bet viss ir labi. Ir ekipējuma menedžeris, kurš sakārto formu pirms spēlēm, drusku citādāki treniņi. Nekādu pretenziju gan man nebija.

TVNET: Vai sākumā nemulsināja zilā vārtu konstrukcija, ko izmanto ECHL?

R.Ābols: Pirmajā treniņā bija mazliet dīvaini. Spēles laikā jau uz stabiņiem neskatos. Skatos starp tiem, jo tur mēģinu trāpīt (smejas).

TVNET: Šis pavasaris ir citāds, jo nenotiks pasaules čempionāts hokejā. Nebūs ierasto izlases treniņu, spēļu, emociju. Varbūt tā ir laba izdevība dot ķermenim pienācīgu atpūtu?

R.Ābols: Tas ir dīvaini. Amerikā gan sezona vēl nav beigusies, tā ir tikai apturēta. Teorētiski mums jāatsāk spēlēt maijā, bet domāju, ka tas nenotiks. Tas nozīmē, ka būs vairāk laika atpūsties, sagatavot ķermeni jaunajai sezonai. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paldies visiem par atbalstu ?? ? : @edijsfotolv

A post shared by Rodrigo Ābols (@abolsjr) on

TVNET: Ko tu dari karantīnas laikā mājās?

R.Ābols: Pagaidām rit tikai pirmā diena (saruna notika ceturtdien - aut.). Programma vēl nav izveidota. Sieva priecīga, suns atkal mūs redz pēc gandrīz gada pauzes. Jāatgādina viņam, kā izskatāmies. Protams, "Netflix" filmu un seriālu vērošana ir veids, kā aizpildīt laiku. Neko jaunu jau neesmu izdomājis.

TVNET: Kāds bija jūsu abu mājupceļš no Rīgas lidostas? Ir dzirdēts, ka vecāki brauc pretī bērniem ar diviem auto, viens no tiem ir pilns ar pārtiku. Tad atstāj atslēgas aizdedzē un dodas prom, pamājot no droša attāluma.

R.Ābols: Mēs maskās sēdējām taksometrā. Vecāki mūs ar sievu "iespundēja" savās mājas, bet paši aizbrauca uz vasarnīcu Engurē. Paldies viņiem par to. Pavadīsim te savas 14 karantīnas dienas, bet tad visi atkal varēsim satikties.

TVNET: Galvenais tagad laikam ir, lai šo divu nedēļu laikā jūs ar sievu viens otram neapnīkat, dzīvojot izolācijā.

R.Ābols: Mēs jau Springfīldā aizvadījām labu treniņu. Visam būtu jābūt kārtībā (smejas).

View this post on Instagram

You’re a wizard, Harry #halloween

A post shared by Rodrigo Ābols (@abolsjr) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu