Elīna Babkina: Atlanta pārvērtās par spoku pilsētu (1)

Elīna Babkina. Foto: Paula Čurkste/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp

Saspēles vadītāja Elīna Babkina pēdējo pāris gadu laikā organiski kļuvusi par neapšaubāmu Latvijas izlases līderi, kaut allaž bijusi ļoti nozīmīgas lomas spēlētāja valstsvienībā. Pavasara sākumā īstermina līgumu ar Babkinu parakstīja Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) vienība Atlantas "Dream".

Babkina šosezon pārstāvēja Turcijas spēcīgākā čempionāta komandu Adanas ASKI, kuras rindās vidēji ik spēlē izcēlās ar 19,4 punktiem, 7,5 rezultatīvām piespēlēm, vidēji laukumā pavadot 34,8 minūtes.

Aizvadītā gada vasarā viņa Eiropas čempionātā Latvijas izlases rindās vidēji mačā guva 20,8 punktus, izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas un atdeva 4,5 rezultatīvas piespēles.

Savdabīgā Turcija un spoku pilsēta Atlanta

TVNET: Elīna, šis ir unikāls laiks pasaules vēsturē, kā arī ikviena zemeslodes iedzīvotāja dzīvē. Ko tu šobrīd dari ikdienā?

Elīna Babkina: Neko nedaru. Reizi nedēļā aizeju uz veikalu. Atlikušo laiku sēžu mājās. Tusējos uz balkona. Sazvanos ar draudzeni, ar video starpniecību kopā skatāmies filmu, bet nerunājam. Tomēr ir sajūta, ka viņa ir tepat blakus. Nav jau vairs sarunu tematu. Visas dienas tiek pavadītas mājās. Pieceļos, paēdu brokastis, nedaudz paskatos televizoru, tad kādu pusotru stundu patrenējos, tad pusdienas, nedaudz paguļu diendusu un gaidu dienas beigas.

TVNET: Šobrīd atrodies ASV. Vai esi savas Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandas "Dream" mājvietā Atlantā?

E.Babkina: Nē, tagad uzturos Maiami.

Biju aizbraukusi uz Atlantu. Dzīvoju "Marriott" viesnīcā, bet Atlanta vienā brīdī pārvērtās par tādu kā spoku pilsētu. Nebija pieprasījuma, tāpēc viesnīcu slēdza klientiem. Izīrēju mašīnu un aizbraucu uz Maiami.

Tā ir mana mīļākā vieta. Te ir saulains, pārzinu pilsētu, varu pavadīt laiku uz balkona. Nesūdzos, ka jāpaliek iekštelpās. Veselība tomēr ir pirmajā vietā.

TVNET: Vai uz ASV devies no Turcijas?

E.Babkina: Jā, tā sanāca. Izrādās, ka Turcijas līga bija gandrīz vai vienīgā pasaulē, kurā vēl turpināja spēlēt basketbolu profesionāli. Aptuveni pirms nedēļas uzzināju, ka vienas spēles tiesnesim arī atklāta saslimšana ar koronavīrusu. Spēlējām bez skatītājiem, bet maču rādīja televīzijā. Zālē bija tehniskie darbinieki, kameras.

Tāda sajūta, ka neviens par mums nedomāja. Līgas vadība vēl gribēja atlikušās sešas sezonas spēles saspiest un izspēlēt divās nedēļās. Pamazām visas amerikānietes sāka braukt mājās. Bija jātrenējas, bet man bija bail to darīt.

Pirms mums zālē trenējās aptuveni 40 bērnu vienlaikus. Tad bija neliela komandas sapulce "WhatsApp", kurā nolēmām doties mājās. Ar mani sazinājās "Dream" komandas trenere, kas aicināja braukt uz Atlantu. Tā arī izdarīju.

TVNET: Kāds bija lidojums?

E.Babkina: Man bija līdzi roku dezinfekcijas līdzeklis un maska. Šķiet, ka reisā biju vienīgā eiropiete. Pārsvarā amerikāņi lidoja uz mājām. Jocīgi arī tas, ka citas Eiropas lidostas bija ciet, bet no Turcijas joprojām varēja lidot. Lidmašīna bija pilna! Biju šokā. Turcija tad vēl nebija iekļauta "karantīnas zonā", jo viņiem nebija tik daudz saslimušo. Vismaz pēc oficiālajiem datiem. Nezinu, man jau liekas, ka turki neatklāj patiesos skaitļus. 

TVNET: Kā uz koronavīrusa izplatību un ierobežojumiem reaģēja Adanas kluba vadība Turcijā?

E.Babkina: Divas amerikānietes un es uzreiz pateicām, ka mums ir bail trenēties šādos apstākļos. Ierosinājām individuālos treniņus zālē, lai neesam kopā. Komandas prezidents teica, lai nebaidāmies. Turcijā viss esot ļoti droši. Man tas likās dīvaini, jo visā pasaulē tika ieviesti vērienīgi drošības pasākumi, bet Turcijā viss esot droši. Īsti tas neraisīja ticību teiktajam.

TVNET: Kāda ir situācija ar līguma nosacījumu izpildi Turcijas klubā?

E.Babkina: Diskusijas par to joprojām notiek. Situācija vēl nav atrisināta. Cik sapratu, tas arī ir iemesls, kāpēc līga gribēja, lai izspēlējam čempionātu arī šādos apstākļos. Viņiem kopējo budžetu veido daudzu totalizatoru un citu mazo sponsoru dotā nauda. Totalizators par katru aizvadīto spēli maksā klubiem. Uzvari vai zaudē - nav nozīmes. Ja nav spēļu, tad klubiem nav naudas. Turcija ir viena no spēcīgākajām sieviešu basketbola līgām Eiropā. Nezinu, kas notiks ar šo līgu pēc krīzes. Tā jau sieviešu basketbols Eiropā pamazām mirst. Ceru, ka šī krīze to vēl vairāk nesaasinās. Adanas klubā kopumā gan jutos ļoti labi. Kolektīvs izveidojās kā draudzīga ģimene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Workin on the Weekend as Usual ??

A post shared by Elina Babkina (@elina_babkina7) on

 

Lielās pārmaiņas dzīvē mudināja piekrist "Dream" piedāvājumam

TVNET: Parunāsim par WNBA. Līgas mājaslapā joprojām pirmā spēle norādīta "Dream" pret Indiānas "Fever" 15. maijā. Vai šis starta datums joprojām ir spēkā?

E.Babkina: Nē, viss tiek pārcelts. Nezinām gan, uz cik ilgu laiku. Treneri iedeva individuālo treniņplānu. Cik sapratu, tad vismaz līdz jūnija vidum nekas nenotiks. ASV ar katru dienu arvien straujāk aug inficēto skaits, tiek ieviesti visādi drošības pasākumi.

Redzēju, ka komandas biedrenes rīko mājas ballītes. Nodomāju - opā! Vai nemaz nav bail saslimt? Jocīgi, bet katrs jau ir atbildīgs pats par sevi.

TVNET: Oficiāli paziņots, ka "Dream" ar tevi parakstījusi īstermiņa līgumu. Ko tas nozīme?

E.Babkina: Man ir treniņlīgums. Uz pārbaudes laiku. Man ir jauns aģents, kurš man piezvanīja un informēja par interesi no Atlantas. Nevarēju tam noticēt. Man tomēr jau ir 30 gadu. Parasti uz treniņnometnēm uzaicina jaunās un perspektīvās meitenes. Izrādās, ka trenere mani gribēja redzēt sevis vadītajā universitātes komandā jau pirms aptuveni 12 gadiem. Nodomāju, ka nav ko zaudēt. Man šobrīd dzīvē ir lielas pārmaiņas, tāpēc piekritu. Sajutu, ka tā ir pareizā izvēle. Īstā vieta un laiks, kā saka.

TVNET: Parakstīts pašlaik ir pārbaudes laika līgums, bet tavs vārds ir sezonas divpadsmitniekā. Tas par kaut ko liecina.

E.Babkina: Laikam jau... Pašlaik neko negribu teikt. Negribu kaut ko piesaukt. Domāju, ka uzaicināt uz nometni pieredzējušu eiropieti ir nopietns solis.

TVNET: Komandas pamatsastāvā ir desmit ASV basketbolistes, viena Amerikā studējusi spāniete un tu. Tāda īstena viesspēlētāja laikam esi tikai tu?

E.Babkina: Tā sanāk. Atlantā man ir daudz draudzeņu. Tur ir bijušās komandas biedrenes, ar kurām uzturam kontaktu. Žēl gan, ka ir šī piespiedu pauze. Pēc sezonas Turcijā biju labā formā, varēju uz tā viļņa turpināt, bet tagad jāgaida. WNBA sezonas sākums būs interesants, jo mums visām būs jāuzņem forma. Galu galā, būs pagājis ļoti ilgs laiks bez bumbas. Spēļu grafiks noteikti būs ļoti intensīvs. Pagaidām gan nekas vēl nav zināms.

Treneris Gulbis "rubī fišku"

TVNET: Rudenī aizvadījāt pirmās divas Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles ar Latvijas izlasi. Kā šis īslaicīgais valstsvienības spēļu logs ietekmēja uzņemto ritmu klubā?

E.Babkina: Nedomāju, ka tas kaut kā negatīvi ietekmēja. Vienmēr brauciens uz mājām ir emocionāls lādiņš. Protams, pārdzīvojām par zaudējumu Horvātijai pirmajā spēlē. Bija jauna komanda un jauns treneris. Sapratu to, ka pietrūkst laika, lai sagatavotos šīm spēlēm. Piecas dienas nav pietiekams laiks, lai visa komanda sapulcētos, saprastu viena otru, jaunā trenera vīziju un prasības. Īpaši to izjutu, jo esmu saspēles vadītāja. Man šī jaunā izspēles sistēma liekas sasteigta un negodīga.

Uzskatu, ka kvalifikācijai ir rūpīgi un pietiekami ilgi jāgatavojas. Mēs taču neesam kaut kādi "Play Station" spēles tēli, ar kuriem uzreiz var izspēlēt kombinācijas.

TVNET: Vai galvenais treneris Mārtiņš Gulbis aicināja tevi uz individuālām sarunām pirms kvalifikācijas sākuma? Esi tomēr neapšaubāma izlases līdere.

E.Babkina: Protams, bija sarunas. Gan pirms sabraukuma, gan treniņos. Atkārtošos, bet uzskatu, ka vienkārši tam visam bija pārāk maz laika. Visa taktika tomēr mums ir jauna. Mārtiņa taktika kardināli atšķiras no tās, ko esmu iepriekš spēlējusi. 

TVNET: Vai tevi sākumā mazliet nemulsināja tas, ka izlases galvenais treneris ir jaunāks par tevi?

E.Babkina: (Smejas.) Nē, tā nebija. Ja cilvēks pārzina basketbolu, rezultāti runā par viņa kompetenci, tad vecumam nav nozīmes. Man bija ļoti žēl, ka mēs viņa idejas nespējām realizēt laukumā. Mārtiņš tiešām saprot basketbolu. Lai cik tas dīvaini neizklausītos, sieviešu basketbola vidē nav daudz tādu treneru.

Viņam ir plašs basketbola redzējums. Treneris, kas zina, ko grib. Viņš "rubī fišku"! Es domāju, ka mums bija grūtāk pielāgoties viņam, nevis viņam mums.

TVNET: Elīna, kā tu domā - kad mūsu visu dzīves atkal varētu atgriezties ierastajās sliedēs?

E.Babkina: Nezinu, bet es ļoti vēlos vienkārši iziet ārpus dzīvokļa. Pastaigāties. Skatoties uz notiekošo ASV un Turcijā, baidos no tā, kas notiks ar sieviešu klubu basketbolu. Turcijā bija ļoti spēcīga līga, bet šajā valstī notiekošais ļoti atkarīgs arī no ASV dolāra kursa. Man bija piedāvājumi palikt Turcijā, bet izvēlējos vēl pagaidīt, nekam vēl nepiekrītot. Basketbols man ir ārkārtīgi mīļš. Ar to nodarbojos jau kopš bērnības. Īstenībā, tā ir vienīgā lieta, ko tā pa īstam māku darīt. Sēžot mājās, esmu apguvusi vēl vienu prasmi - gatavot ēst. Skatos kulinārijas šovus un šiverējos.

TVNET: Kas ir tavs firmas ēdiens?

E.Babkina: Man sanāk ļoti garšīgi tako! Viena amerikāniete man iemācīja tos pagatavot. Tie ir tāda "bomba"! Gatavoju arī zivi, makaronus ar brokoļiem un sēņu mērci. Pārsvarā taisu sātīgus ēdienus.

TVNET: Paldies, Elīna, ka atvēlēji laiku sarunai ar TVNET. Pēdējais jautājums: vai domā, ka šosezon vēl izdosies uzspēlēt basketbolu profesionāli?

E.Babkina: Pat nezinu. Basketbola pasaule ir pilnībā apstājusies. Es, protams, ceru, ka tas izdosies. Arī savu nākamo darbavietu izvēlēšos pēc viena galvenā kritērija - kur būs droša vide.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu