"Fox" kanāla darbinieki iesaistīti Pasaules kausa futbolā kukuļošanas skandālā

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Par kukuļošanu, banku apkrāpšanu un naudas atmazgāšanu, kas saistīta ar Pasaules kausa (PK) futbolā raidtiesību piešķiršanu, ASV prokurori pirmdien apsūdzējuši vairākus "Fox" televīzijas kanāla darbiniekus.

Kriminālās darbības, kuras veica bijušie "Fox" kanāla darbinieki Ernans Lopess un Karloss Martiness, bija saistītas ar 2018. un 2022.gada Pasaules kausa futbolā raidtiesībām. Tāpat starp apsūdzētajiem ir Spānijas medija "Imagina" bijušais darbinieks Džerards Romijs.

Visi trīs tiek apsūdzēti kukuļdošanā vairāku miljonu apmērā, kas vēlāk nonāca Dienvidamerikas Futbola konfederācijas (CONMEBOL) un Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) amatpersonu rīcībā.

Bijušie "Fox" un "Imagina" darbinieki ar kukuļiem mēģinājuši iegūt raidtiesības vietējām, "Copa America" un 2018., kā arī 2022.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm. Šī ir daļa no 2015.gadā uzsāktās lietas, kurā par līdzīgiem nodarījumiem tika apsūdzēts Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) bijušais prezidents Zeps Blaters.

Tāpat pirmdien atklātie lietas materiāli norāda, ka godprātīga rīcība nav bijusi arī 2010.gadā Cīrihē, kad FIFA amatpersonas balsoja par Pasaules kausa rīkotājvalstīm. Togad tiesības rīkot Pasaules kausu tika piešķirtas Krievijai (2018.gada PK) un Katarai (2022.gada PK).

Lietas materiālos redzams, ka bijušais FIFA biedrs no Brazīlijas Rikardu Tešeira un paragvajietis Nikolass Leoss, saņēmuši kukuli par Krievijai un Katarai labvēlīgu balsojumu. Abi tolaik bija FIFA komitejas biedri, kuras kompetencē arī bija lemt, kurai valstij piešķirt tiesības rīkot Pasaules kausu.

Tāpat Trinidadas un Tobago amatpersonai Džekam Varneram, balsojot par labu Krievijai, tika samaksāti pieci miljoni ASV dolāru (4,6 miljoni eiro), bet vēl miljons ASV dolāru (aptuveni 922 000 eiro) tika apsolīts gvatemalietim Rafaelam Salguero.

Slaguero, kurš jau 2016.gadā bija iesaistīts vairākos kukuļošanas skandālos, jau atzinis savu vainu un ir izslēgts no FIFA biedru loka, savukārt Varners cenšas izbēgt no izsūtīšanas uz ASV, kur pret viņu ir uzsākta izmeklēšana.

"Kukuļošana starptautiskajā futbola arēnā jau tiek piedzīvota izsenis - vairāk nekā desmit gadu," pirmdien presei teica ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) direktora asistents Viljamss Svīnijs juniors. "Vairāku gadu garumā apsūdzētie un viņu sabiedrotie kukuļoja starptautiskā futbola organizācijas, nodarot sportam lielu kaitējumu. Šīs personas ne tikai maksāja kukuļus, bet arī atmazgāja naudu un veidoja nelikumīgas shēmas."

"Šīs personas savās shēmās izmantoja "čaulu kompānijas", neīstus konsultāciju līgumus un citas nelikumīgas metodes, lai veiktu nepieciešamos maksājumus amatpersonām. Visas šīs darbības tika veiktas tā, lai pakalpojumi izskatītos leģitīmi."

Kopš 2015.gada, kad plašāku sabiedrību pāršalca FIFA kukuļošanas skandāls, ASV valdība jau 45 personas atzinušas par aizdomās turētajiem. Tāpat nelikumīgās darbībās tiek apsūdzētas vairākas sporta kompānijas, kas saņēmušas aptuveni 200 miljonus ASV dolāru (aptuveni 184 miljoni eiro).

No 45 apsūdzētājiem pieci jau ir miruši, 22 atzinuši savu vainu, bet tikai sešiem piespriests reāls cietumsods.

Vairums no apsūdzētajiem uzturas savās valstīs un cīnās par to, lai netiktu izdoti ASV.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu