Serēnas Viljamsas treneris pauž satraukumu: Tenisam vajag pārmaiņas

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Patriks Muratoglu un Serēna Viljamsa
Patriks Muratoglu un Serēna Viljamsa Foto: Reuters/ScanPix

Pasaulslavenās amerikāņu tenisistes Serēnas Viljamsas treneris Patriks Muratoglu vērsis uzmanību tam, ka daudzi tenisisti koronavīrusa pandēmijas laikā nespēj nopelnīt sev iztiku. 

2019. gadā žurnāls "Forbes" vēstīja, ka Serēna Viljamsa tenisistes karjerā nopelnījusi aptuveni 225 miljonus ASV dolāru. Amerikāniete vairākus gadus bijusi pasaulē visvairāk pelnošā sportiste.

Skaidrs, ka Serēnai Viljamsai par finansiālo situāciju šobrīd nav jāsatraucas, taču viņas treneris vērš uzmanību, ka vairums profesionālo tenisistu nav tik labi nodrošināti.

"Atšķirībā no basketbolistiem vai futbolistiem tenisa spēlētāji nav nodrošināti ar fiksētu atalgojumu uz visu gadu," aģentūra "Reuters" citē Serēnas Viljamsas treneri Patriku Muratoglu.

"Viņi [tenisisti] apmaksā savus ceļošanas izdevumus. Viņi maksā fiksētu algu saviem treneriem. Vienlaikus viņu peļņa ir atkarīga no uzvarēto spēļu skaita turnīros."

Muratoglu ar Viljamsu strādā kopš 2012. gada. Viņš palīdzējis ASV tenisistei izcīnīt 10 no 23 tituliem, kurus titulētā sportiste karjerā ieguvusi "Grand Slam" turnīros.

Grieķu izcelsmes Francijas tenisa speciālists uzsver, ka tikai elites tenisisti koronavīrusa pandēmijas laikā, kad pasaulē turnīri nenotiek, var nesatraukties par finansiālo stabilitāti.

"Man tas dara bažīgu, ka 100. labākais spēlētājs vienā no populārākajiem sporta veidiem pasaulē, kam ir aptuveni miljards fanu, knapi spēj izdzīvot," sacīja Muratoglu.

Tenisa profesionāļu asociācijas (ATP) un Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) turnīri nenotiks līdz pat jūlija vidum.

"Reuters" vēsta, ka 2018. gadā veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka aptuveni tikai 250 līdz 300 tenisisti nopelna pietiekami, lai tēriņi nebūtu lielāki par peļņu.

Gruzijas tenisiste Sofija Šapatava, kura patlaban WTA vienspēļu rangā ieņem 375. vietu, aizsākusi petīciju ar lūgumu Starptautiskajai tenisa federācijai (ITF) atbalstīt zemāka līmeņa spēlētājus.

"Mēs paļaujamies uz tenisa organizācijām, kuru spēkā ir aizsargāt profesionālā tenisa ekonomiju un uzņemties sociālo atbildību," uzskata Viljamsas treneris Muratoglu.

"Mēs vairs nevaram zemāka līmeņa spēlētājus atstāt novārtā. Tas nav pareizi. Tenisam ir jāmainās. Izmantosim šo laiku, lai sāktu diskusiju," piebilda tenisa speciālists.

Aprīļa sākumā BBC vēstīja, ka Lielbritānijas tenisiste Naomi Broudija apsvērusi domu pieteikties darbā lielveikalā, jo šobrīd tenisa turnīri nenotiek un nav iespējams nopelnīt iztiku.

Broudija potītes traumas dēļ nav spēlējusi kopš oktobra, tādējādi viņas gadījumā dīkstāve bijusi vēl ilgāka nekā daudziem citiem tenisistiem, kam pauze ir tikai pusotrs mēnesis.

"Teniss ir individuālais sports. Mēs naudu nopelnām ar uzvarām. Ja nespējam uzvarēt, tad naudu nenopelnām. Tas ir tieši tik vienkārši," sacīja Broudija.

Lielbritānijas tenisiste patlaban WTA rangā ieņem 499. vietu, bet karjeras rekords Broudijai ir 76. pozīcija.

Nesen intervijā "New York Times" bažas neslēpa arī ASV tenisists Džons Isners, kurš patlaban ATP rangā ieņem 21. vietu, bet karjeras rekords ir 8. pozīcija.

Pēc ATP sniegtās informācijas Isneras karjerā tenisa turnīros nopelnījis 19 miljonus ASV dolāru pirms nodokļu nomaksas. 

"Pasaules Top klases spēlētājiem viss būs labi. Man personīgi arī viss būs kārtībā. Tomēr daži burtiski paļaujas uz algas čekiem nedēļu pēc nedēļas," teica Isners.

"Līdz ar to grūtībās nonākušie profesionālie tenisisti ne ar ko neatšķiras no citiem, kuri cieš no dīkstāves citās profesijās," uzskata ASV tenisists.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu