Edgars Šneps: LBS nevar izpildīt visas saistības pret atbalstītājiem (1)

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Šneps
Edgars Šneps Foto: LETA

Pasaule jaunā koronavīrusa Covid-19 pandēmijas dēļ saskaras ar nopietniem izaicinājumiem. Izņēmums nav pašmāju sporta dzīve, kas, atceļot sacensības, ir paralizēta. TVNET vaicāja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretāram Edgaram Šnepam, kādu iespaidu koronavīruss atstājis uz LBS.

"Ir apturēta visa līmeņa sacensību norise Latvijā, FIBA tikko atcēlusi vasarā paredzētos Eiropas jaunatnes čempionātus. Nav reāla pamata prognozēm, ka situācija tuvākajā laikā normalizēsies un basketbola dzīve atgriezīsies ierastajās sliedēs. Tas nozīmē, ka visa Latvijas basketbola sabiedrība saskārusies ar iepriekš nepieredzētiem izaicinājumiem un LBS jāstrādā divos virzienos," TVNET norādīja Šneps. "Pirmkārt, sadarbībā ar mūsu biedriem jāapzina kopīgās problēmas un jāmeklē risinājumus, tajā skaitā, pārstāvot basketbola intereses, sporta organizācijās (LKSSA, LOK, LSFP) un valsts institūcijās. Otrkārt, jāorganizē administrācijas darbs ārkārtējos apstākļos, lai pēc iespējas nezaudētu iestrādes, uzturētu saikni ar līdzjutējiem, basketbolistiem, mūsu partneriem un pēc iespējas labāk būtu gatavi atjaunot pilnvērtīgu darbību pēc ārkārtējās situācijas beigām."

TVNET: Kādi ir LBS nopietnākie izaicinājumi šajā ārkārtas situācijas laikā?

Edgars Šneps: Maksimāli lietderīgi pielāgoties darbam ārkārtējos apstākļos. Gan tehniski – apgūstot prasmi efektīvi strādāt attālināti. Gan pēc būtības – cenšoties lietderīgi izmantot laiku, lai inventarizētu paveikto un meklētu labākos risinājumus nākotnei.

Ārkārtējā situācija būtiski ietekmējusi arī LBS budžeta stāvokli. Nevaram izpildīt visas saistības pret atbalstītājiem, nav iespēja rīkot spēles, kas dotu iespēju nopelnīt. Optimizējam izdevumus, meklējam nestandarta risinājumus, lai basketbola līdzjutējiem un atbalstītājiem piedāvātu apstākļiem piemērotu basketbola saturu – iespējas attālināti trenēties, sacensties dažādos izaicinājumos, prāta spēli, arī e-basketbolu.

Nevēlamies spert asus soļus un atlaist darbiniekus, jo svarīgi ir saglabāt rīcībspēju gan ārkārtējās situācijas laikā, gan brīdī, kad atsāksim pilnvērtīgu darbu. LBS biroja darbinieki ir akceptējuši algas samazinājumu ārkārtējās situācijas laikā vidēji par 25%. Turpmākie lēmumi būs atkarīgi no tā, cik ilgi turpināsies ārkārtējā situācija.

TVNET: Latvijas futbola klubi vērsušies pēc palīdzības Latvijas Futbola federācijā. Vai arī pie LBS griezušies pēc palīdzības basketbola klubi?

E.Š.: Ar klubiem notiek regulāra komunikācija par dažādu satura radīšanu atbilstoši ārkārtas situācijai, tomēr jāsaprot, ka LBS, atšķirībā no, piemēram, Latvijas Futbola federācijas, nesaņem Starptautiskās basketbola federācijas dotācijas un budžeta iespējas nedod iespēju finansiāli palīdzēt klubiem. Ja šādas iespējas izdosies radīt, labprāt klubiem palīdzēsim. Esam gatavi nepieciešamības gadījumā iesaistīties sarunās ar pašvaldībām, lai palīdzētu basketbolam nosargāt pozīcijas katrā reģionā.

TVNET: Pats iepriekš izteicāties, ka ilgtermiņā vairs neredzat sevi LBS ģenerālsekretāra amatā. Cik ilgi vēl plānojat palikt organizācijā kā ģenerālsekretārs?

E.Š.: Jā, minēju, ka 3-4 mēnešu laikā pēc prezidenta ievēlēšanas vajadzētu jaunu ģenerālsekretāru. Pirms ārkārtas situācijas iestāšanās paspēju jau FIBA ģenerālsekretāram šo apņemšanos klātienē izstāstīt un vienojāmies, ka maija otrajā pusē plānotā FIBA Europe ģenerālā asambleja jāizmanto, lai Eiropas basketbola sabiedrību iepazīstinātu ar LBS jauno prezidentu un jauno ģenerālsekretāru. Aizvakar FIBA Europe ģenerālā asambleja tika pārcelta uz oktobri, savukārt pēdējās nedēļās, darbojoties ārkārtas režīmā, LBS valdei bijušas citas prioritātes. Jebkurā gadījumā, jautājums no dienas kārtības nav noņemts.

--------------------------

LBS Padome marta beigās apstiprināja organizācijas budžetu un tajā pašā laikā uzdeva sagatavot krīzes budžetu.

Padome apstiprināja valdes iesniegto budžeta projektu laika posmam līdz 2020. gada 30. septembrim, un uzdeva LBS administrācijai sagatavot krīzes budžetu, ņemot vērā valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas iespējamo ietekmi uz LBS darbību un dažādu basketbola programmu īstenošanu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu