Dopinga lietošanā apsūdzētais maratona skrējējs Vandžiru noliedzis savu vainu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Daniels Kinjua Vandžiru
Daniels Kinjua Vandžiru Foto: Reuters/ScanPix

Par neatļauto vielu lietošanu pieķertais Kenijas maratona skrējējs Daniels Kinjua Vandžiru noliedzis savu vainu nelikumīgā rīcībā, trešdien vēsta ziņu aģentūra REUTERS.

Bijušais Londonas maratona uzvarētājs Kenijas skrējējs Vandžiru ir atstādināts no sacensībām pēc pārkāpumiem viņa bioloģiskajā pasē, otrdien paziņoja Vieglatlētikas integritātes vienība (AIU).

Sportista dalība sacensībās tika apturēta par "aizliegtas vielas/metodes izmantošanu".

Pats sportists dienu vēlāk šīs apsūdzības noliedzis. Viņu pārstāvošā menedžmenta kompānija "Volare Sports" pauda, ka AIU šādu spriedumu pieņēmusi pēc pataloģiskām izmaiņām hematoloģijas profilā, kas novērotas sportista bioloģiskās pases datos.

Antidopinga noteikumi paredz, ka sportists sacensībās drīkst piedalīties vien pēc savas lietas izskatīšanas beigām.

"Esmu "tīrs". Jau šobrīd jūtu, ka mani vērtē par grēkāzi, kurš lietojis dopingu. Taču es nekad neesmu to lietojis," sarunā ar "Volare Sports" teica garo distanču skrējējs. "Iestājos par "tīru" sportu. Visi manis iepriekš sasniegtie rezultāti ir smaga darba rezultāts."

"Šobrīd izskatām šo lietu, jo skaidrs, ka es dopingu neesmu lietojis. Ticu, ka viss ar laiku atrisināsies."

Tikmēr sportistu pārstāvošā aģentūra norādīja, ka Vandžiru ķermenī neatļautu vielu klātbūtne nav atļauta. "Šīs apsūdzības ir balstītas uz pieņēmumiem. Darām visu, kas mūsu spēkos, lai "aizraktos" līdz šīs lietas saknei," teikts "Volare Sports" paziņojumā.

27 gadus vecais Vandžiru 2017.gadā uzvarēja prestižajā Londonas maratonā un bija piektais 2018.gada Ņujorkas maratonā. 2016.gadā Vandžiru bija pirmais Amsterdamas maratonā.

Kenijas sportisti jau izsenis zināmi, kā vieni no vadošajiem garo un vidējo distanču skrējējiem, tomēr pēdējos piecos gados par dopinga lietošanu diskvalifikāciju saņēmuši aptuveni 60 sportisti. Šī iemesla dēļ Kenijas valdība decembrī paziņoja, ka tā nākotnē izskata iespēju dopinga lietošanu atzīt par krimināli sodāmu rīcību.

Pagājušajā gadā par dopinga lietošanu no Kenijas sportistiem diskvalifikāciju saņēma Asbels Kiprops (1500 metru skrējējs), Siruss Ruto, Abrahams Kiptums un Vincents Kipsegeči-Jators (visi - vidējās distances).

Tāpat par savas atrašanās vietas nenorādīšanu un nodoto analīžu bojāšanu, pagaidu diskvalifikāciju janvārī saņēmis Vilsons Kipsangs, kurš Londonas Olimpiādē izcīnīja bronzu maratonā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu