Aģents kliedē baumu plīvuru: kāpēc izlasē nebija Šmita, Mālmaņa un Rozīša?

CopyDraugiem X Whatsapp
Rolands Šmits
Rolands Šmits Foto: Edijs Pālens/LETA

Daudz negāciju nākušas pār Latvijas vīriešu basketbola izlases vadības galvām pēc tam, kad tika zaudēts abās pirmajās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs. Izlasē nebija neviena ULEB Eirolīgas kluba basketbolista, kaut Rolands Šmits tieši šo spēļu laikā esot bijis Latvijā. Kāpēc "Barcelona" uzbrucējs nepalīdzēja izlasei, atklātā sarunā TVNET pastāstīja viņa aģents Mārtiņš Bērziņš.

Latvijas vīriešu basketbola izlase kvalifikācijā vispirms Rīgā ar 61:62 piekāpās Bosnijai un Hercegovinai, bet pēc divām dienām izbraukumā otrajā papildlaikā zaudēja Bulgārijas valstsvienībai ar rezultātu 104:110.

Neilgi pēc šiem zaudējumiem no amata atkāpās vīru izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs, kurš kopā ar izlases galveno treneri Robertu Štelmaheru un viņa palīgiem komplektēja valstsvienības sastāvu.

Abos mačos izlases divpadsmitniekā nebija neviena Eirolīgas basketbolista, bet "Barcelona" uzbrucējs Rolands Šmits esot šajā laikā bijis Latvijā.

Štālbergs pēc mača Bulgārijā sarunā ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) sacīja, ka Šmitam esot bijuši "personīgi iemesli".

"Rolanda sakarā bija dažādas spekulācijas. Viņš pats vienmēr gribējis spēlēt izlasē, bijis pirmrindnieks. Kad tika iesniegts paplašinātais valstsvienības kandidātu saraksts, Rolands spēlēja "Barcelona" pamatpieciniekā. Tobrīd nebija nekādu iespēju viņam palīdzēt izlasei. Juridiski klubs viņam nevar aizliegt braukt uz izlasi, bet ir citas detaļas. Visiem bija skaidrs, ka viņš nepalīdzēs valstsvienībai," sacīja Bērziņš.

Dažādas spekulācijas gan raisīja tas, ka Šmits konkrētā izlašu loga laikā tomēr atradās Latvijā, bet nebija izlases nometnē. Komandas ģenerālmenedžeris Štālbergs līdz šim tikai paudis, ka basketbolistam bija "attaisnojoši ģimenes apstākļi".

Bērziņš apstiprināja Štālberga teikto - spēlētājs Latvijā ieradies ģimenes dēļ.

"Rolands bija Latvijā uz vectēva bērēm. Tas ir tikai normāli un saprotami, ka spēlētājs šādā situācijā atbrauc uz mājām. Spekulācijas un komentāri no malas ir vienmēr, bet tāda bija patiesā situācija. Viņš vēl savas labākās spēles izlasē nav aizvadījis, tāpēc viņam ir ļoti augsta motivācija. Laiks rādīs."

Aģents basketbola tirgū pārstāv arī Rinaldu Mālmani no Spānijas ACB līgas kluba Mursijas UCAM un Dāvi Rozīti no valsts otrās spēcīgākās līgas (vēl pērn spēlēja ACB) komandas "Gipuzkoa", kas bāzējas Sansebastjanā.

Bērziņš esot bijis pārsteigts, ka pat paplašinātajā izlases kandidātu sarakstā nav ticis iekļauts ne Mālmanis, ne Rozītis.

"Komunikācijas ar izlases vadību viņu sakarā nebija vispār. No vienas puses saprotu, ka trenerim un ģenerālmenedžerim ir savs redzējums par komandas modeli. Viņi atbild par rezultātu. Tomēr Rinalds spēlē ACB līgas komandas sistēmā, esot šajā līmenī jau vairākus gadus. Tas nav tāds viendienīša stāsts. Mālmanis ACB spēlēja maz, tāpēc šāds lēmums vēl ir saprotams, jo nav vēlmes riskēt ar spēlētāju ne tajā labākajā spēļu formā," sarunā ar TVNET stāstīja aģents.

"Par Dāvi Rozīti - īsti nesaprotu lēmumu neiekļaut viņu pat paplašinātajā kandidātu sarakstā. Viņš spēlē ilggadējā ACB komandā Sansebastjanā, otrās līgas vienā no līdervienībām.

Varbūt Rozītis īsti neiederējās Štelmahera spēles zīmējumā. Dāvis izlašu logā bija Latvijā, par to runājām. Arī viņš pats sacīja, ka labprāt palīdzētu komandai ar savām spējām.

Tas jau nav stāsts tikai par maniem klientiem. Tas pats Toms Leimanis Spānijas otrajā līgā. Viņš bija komandas pamatpiecinieka saspēles vadītājs. Es gan nevēlos kritizēt izlases vadību, jo katram ir sava vīzija. Ja rezultāts būs, tad neviens neko nevarēs pārmest. Ja nebūs - tad par to būs jāatbild."

Latvijas vīriešu basketbola izlases ģenerālmenedžera vieta joprojām ir brīva. Nākamās divas spēles Latvijas komandai būs 26.novembrī izbraukumā pret Grieķiju un 29.novembrī Bosnijā un Hercegovinā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu