Ja es būtu Hārtlijs, kāds būtu Latvijas izlases sastāvs? (2)

Latvijas izlases hokejisti Foto: Reuters/ScanPix
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Koronavīrusa dēļ šajā pavasarī hokeja drudzis nebūs tāds kā parasti - 2020. gada pasaules čempionāts nenotiks. Tāpēc ļāvām vaļu fantāzijai, iejutāmies galvenā trenera Boba Hārtlija ādā un izveidojām Latvijas izlases sastāvu.

Latvijas izlasei 2020. gada pasaules hokeja čempionātā Cīrihē grupu turnīrā bija paredzēta spēkošanās ar Krieviju, Somiju, ASV, mājinieci Šveici, Norvēģiju, Itāliju un Kazahstānu.

Jānis Matulis kā žurnālists piedalījies 30 pasaules hokeja čempionātos (22 turnīri elites divīzijā)

Tas, ka šogad Latvijas izlasei nav treniņnometnes un nevienas pārbaudes spēles, ir vistīrākais štrunts. Galu galā es ar šiem čaļiem jau esmu bijis trijos pasaules čempionātos un zinu, kas ir kas. Par to, kas notiek "Dinamo", mani regulāri informē Arča. Ja būtu iespējams, no tā zaudētāju bara uz Cīrihi neņemtu nevienu, nu bet Gunčas izteikums par dinamiešiem kā regulāri sitamiem susļikiem ir kronis visam. Kad par to stāstīju Sušinskim, šis ilgi smējās. Jo pat Krievijā, kur par hokejistiem šad tad sarunā tādas lietas, neviens gudrs priekšnieks savus spēlētājus par susļikiem nesauks.

Mana ideālā vārtsargu līnija būtu tāda pati kā Herningā – Elvis, Gudis un Matīss kā trešais, bet... Nu bāzīs jau tie latvju skribenti man degunā Kalniņu. Varētu tos artiķeļu rakstītājus neņemt vērā, bet vai man vajag kasīties. Elvis ir pirmais, tur jautājumu nav - četri miljoni gadā tomēr ir četri miljoni, un labi, ka Kolumbusa netika Stenlijā. Tad man tiek arī Kivla. Divi NHL vārtsargi! Bet Gudis lai šogad paskatās hokeju no malas: Kalniņš ir jāņem.

Aizsargu latviešiem it kā ir daudz, bet tikai piektie un septītie numuri. Labi, es mazliet pārspīlēju - Rubīna klase jau bija pamanāma 2018. gadā. Tas ir pirmā pāra aizsargs. Kopā ar Balinski. Sočam pie Anki esot bijusi baigi negatīvā lietderība, bet es brīnos, ka tajā miskastē kāds vispār pratis nenokrist zem mīnus 15. Kopā ar Soču es likšu Freibergu. Nu nav jau tie čehi akli, ja Brno klubam sagribējies vienu latviešu aizsargu. Cibuļam ir jābūt sastāvā, bet kā es paskaidrošu to, ka ārpusē jāatstāj Galviņš? Abi taču spēlē vienā līgā...

Jaks labi nospēlēja Bratislavā, arī Kulda man noderēs. Ja Zīle atlabis no savainojuma, nebūtu solīdi atstāt viņu ārpus astotnieka. Man jau vairākus gadus Viesturs ausī čukst: "Čukste, Čukste!" Varētu to studentu paņemt uz aklo: ja spēle aizies, es būšu viņa atradējs Latvijas izlasē, ja neaizies - nu ko gan var gribēt no nezināma aizsarga. Bet tas Čukste laikam nemaz netiks uz Cīrihi. Esot baigais censlis un negribot kavēt studijas. Kur Bārtulis? Ja es reiz esmu teicis, ka negribu viņu redzēt Latvijas izlases tuvumā, tad tā arī tas būs. Ja Koziols tik dikti viņu grib, lai ņem uz savu izlasi. Kad būs manā vietā.

Girgensons, Teddy, Ābols, Karsums, Daugaviņš, Indrašis, Balcers, Ķēniņš, Dārziņš - šitos deviņus es ņemtu arī uz aklo. Bet Bļugers cīnās par Stenliju, Zemgus, varbūt apvainojies par manu aizrādījumu Ķelnē, nu kārto līguma lietas Bufalo. Ja nav Tedija un Girgensona, kas tad man spēlēs pa centru? Nezinu, kas tiem latviešiem iestāstījis, ka viņi ir hokeja nācija? Ar četriem centra uzbrucējiem!!! Turklāt viens no viņiem, kā man stāstīja Arča, klubā knapi velkot kājas. Anki jau esot gribējis Džeri atskaitīt, bet aizstāvējis Aigars. Dārzs arī iecirties - bez līguma uz Cīrihi ne un ne! Būs jāparunā ar Aigaru, lai šis uzspiež uz Savu un viņa vasaļiem kā pērn.

Tātad septiņi uzbrucēji man ir. Bez Bukartiem neiztikt, tikai man nav īsti skaidrs, vai runas par Rodžera spēlēšanu Cīrihē ir vecāko brāļu humors vai ultimāts man? Pamēģināšu Robi un Rihardu pa malām Smirnovam, liels talants no Ženēvas. Dzirdēju, ka Rēdlihs Cīrihē gribot likt punktu karjerai izlasē. Vai man žēl? Izlase bez Meijas nav Latvijas izlase! Pamatīgs kaplis!

Žēl, ka Marenis šoreiz nav kaplētājs, varbūt atkal jāņem Ģēģeris, pērn nebija slikts. Dažs te baigi kaifo par Egli. Esmu redzējis miglainus video, bet lai nu būtu. Ņemtu Jevpalovu, bet... nu nav pēc pandēmijas vēl atjaunojušies telefona sakari ar Ameriku. Lai kā četrpadsmitais tad kaplē Pavlovs.

Latvijas izlases sastāvs Jāņa Matuļa versijā

Vārtsargi: Elvis Merzļikins, Matīss Kivlenieks, Jānis Kalniņš

Aizsargi: Kristiāns Rubīns, Uvis Balinskis, Kristaps Sotnieks, Ralfs Freibergs, Oskars Cibuļskis, Artūrs Kulda, Kristaps Zīle, Jānis Jaks.

Uzbrucēji: Rodrigo Ābols, Mārtiņš Karsums, Kaspars Daugaviņš, Miks Indrašis, Rūdolfs Balcers, Ronalds Ķēniņš, Lauris Dārziņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Gints Meija, Miķelis Rēdlihs, Haralds Egle, Deniss Smirnovs, Vitālijs Pavlovs.

Raimonds Ozoliņš, TVNET sporta žurnālists

Esmu nelabojams optimists, tāpēc manā fantāziju pasaulē visi spēlētāji ir pie labas veselības un gatavi "grauzt ledu". Vienīgais traucēklis - Stenlija kausa izcīņa. Šā iemesla dēļ uz Šveici nedodas Bļugers, kurš kopā ar "pingvīniem" cīnās NHL laukumos.

Tikmēr sezonu NHL ir noslēguši vārtsargi Merzļikins un Kivlenieks, jo "zilās žaketes" tomēr beigās nav iekļuvušas "play-off". Arī fārmklubs AHL sezonu ir pabeidzis, jo Kaldera kauss līgas pirmspēdējās vietas īpašniecei nespīdēja. Līdz ar to Latvija uz čempi dodas ar diviem vārtsargiem, kuri šosezon spēlējuši NHL!

Balcera un Girgensona komandas par Stenliju necīnās, taču abiem jāsēžas pie sarunu galda par jaunu līgumu. Tomēr sarunas var notikt arī attālināti, atrodoties Cīrihē, kur savas akcijas varbūt var arī pacelt, piemēram, mačos pret Krieviju, ASV, Somiju un Šveici.

Kalniņš šosezon bija viens no labākajiem KHL vārtsargiem. Viņam jādod Elvim vajadzīgā brīdī atpūta. Kivi laiks vēl pienāks. Ja pirms grupu turnīra pēdējās spēles būs jau zināms - tiekam ceturtdaļfinālā vai ne, varbūt iedos Matīsam uzspēlēt pret Krieviju. Ja nu izdodas spēle kā pirmais mačs NHL, kad Ņujorkā viņš ielaida tikai vienu ripu. Pat ja visas iepriekšējās spēles būs zaudētas, satraukumam nav pamata - no elites neizkritīsim, nākamgad čempis Rīgā!

Bārtulis publiski atvainojies un Koziols viņam piedevis par sānsoli Krievijas virzienā, tomēr Hārtlijs skatās uz Oskaru ar šķību aci, jo redz - treniņi slikti, sapulces par garu... Tomēr kādreizējā NHL aizsarga sniegums pēdējās sezonās bijis nestabils. Labāk jāņem Jaks!

Pērn pasaules čempionātā Jaks guva divus vārtus un nopelnīja lielu uzticības kredītu. Pēc solīdas sezonas NCAA, students ticis pie profiņa līguma ar AHL komandu. Līdzi uz Šveici jāņem vēl viens students - uzbrucējs Egle, kuram arī jau kabatā līgums ar AHL komandu.

Egle šosezon, kas viņam bija ceturtā NCAA čempionātā, aizvadīja 32 spēles un guva 32 punktus (14 vārti + 19 piespēles). Pēdējā sezonā pie studentiem līdzīga statistika bija arī Bļugeram - 41 spēlē 35 punkti (11 vārti + 24 piespēles. Jādod Eglem paostīt čempja gaiss vismaz pret Itāliju vai Kazahstānu.

Pozitīvas gaisotnes uzturēšanai gribētos sastāvā ielikt "pitbulu" Mareni, debitants pērn pasaules čempī rejot ne tikai uzkurināja komandas biedrus, bet iemeta arī divas ripas. Tomēr šosezon KHL viņš spēlēja pārāk maz...

Kaut arī Džeriņam klubu sezona bija neveiksmīga, Andris tika atzīts par Top 3 Latvijas izlases spēlētāju 2016., 2017. un 2018. gada čempionātos. Meija arī ir pārbaudīta vērtība, kopš 2010. gada izlaidis tikai vienu čempi. Džeriņš un Meija šogad dodas uz karjerā 10. pasaules čempionātu!

Deniss Smirnovs un Mārtiņš Dzierkals saņēmuši formas tērpus un sakrāmējuši koferus, ja nu atkārtojas 2015. gada scenārijs, kad Prāgā pirmajā treniņā Renārs Demiters salauza īkšķi un palīgā steidzās Jānis Andersons.

Latvijas izlases sastāvs Raimonda Ozoliņa versijā

Vārtsargi: Elvis Merzļikins, Matīss Kivlenieks, Jānis Kalniņš.

Aizsargi: Kristiāns Rubīns, Uvis Balinskis, Kristaps Sotnieks, Ralfs Freibergs, Oskars Cibuļskis, Artūrs Kulda, Guntis Galviņš, Jānis Jaks.

Uzbrucēji: Zemgus Girgensons, Rodrigo Ābols, Mārtiņš Karsums, Kaspars Daugaviņš, Miks Indrašis, Rūdolfs Balcers, Ronalds Ķēniņš, Lauris Dārziņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Gints Meija, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Haralds Egle.

Mārtiņš Kļavenieks, TVNET sporta žurnālists (klātienē atspoguļojis sešus pasaules čempionātus hokejā)

Gribas domāt, ka čempionāta norises gadījumā visi spēlētāji ir kaujasspējīgi un gatavi iesaistīties izlases darbā. Bobam Hārtlijam ir daudz enerģijas uz treneru soliņa, jo pārsteidzošo agri beidzies Omskas "Avangard" skrējiens pēc Gagarina kausa.

Nometnē ir gandrīz visi potenciāli labākie spēlētāji, izņemot Teodoru Bļugeru, kurš cīnās par Stenlija kausu Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Mārtiņš Karsums aizvada vairākas pārbaudes spēles, kur parāda sevi no labākās puses, bet par sevi liek manīt „vecie draugi” ceļgali, tāpēc savu vietu Mežonis dod jaunākiem uzbrucējiem. Viņš gan uzvalkā ir uz soliņa blakus Hārtlijam, Artim Ābolam, Žakam Klutjē un Edgaram Masaļskim pārbaudes mačos Rīgā.

Vārtsargu līnijā viss bez pārsteigumiem. Palikušie soli no kārotajām NHL izslēgšanas cīņām, ierindā ir Kolumbusas "Blue Jackets" tandēms Elvis Merzļikins un Matīss Edmunds Kivlenieks. Otrā numura vietu gan ieņem Jānis Kalniņš, liekot Matīsam vēl pagaidām pamācīties no pieredzējušākajiem. Smags lēmums jāpieņem treneru korpusam – mājās jāatstāj Kristers Gudļevskis.

Aizsardzībā pamatčetrinieks jau ierasti tāds pats kā iepriekšējos turnīros – Sotnieks, Cibuļskis, Freibergs un Balinskis, bet viņiem sīvu konkurenci veido jaunie Rubīns, Jaks un debitants Čukste. Sastāvā arī pieredzējušais Artūrs Kulda.

Uzbrukumā pulcēts viss šībrīža Latvijas hokeja zieds. Kapteinis ir Kaspars Daugaviņš, kurš ir lieliskā formā, viņam palīdz Lauris Dārziņš un Roberts Bukarts. Uz pirmajām čempionāta spēlēm Stenlija kausa izcīņas dēļ vēl nepaspēj Bļugers, bet viņa vietu centrā ieņem jaunais Deniss Smirnovs, kurš sevi lieliski pierāda līdz Tedija atbraukšanai. Pretiniekus "terorizē" trio Ķēniņš-Ābols-Balcers.

Tādu kā Riharda Mareņa lomu, tikai citādā izpildījumā, uzņemas maz zināmais Haralds Egle, bet pirmā maiņa ir klasika ar Džeriņu centrā, bet Daugaviņu un Dārziņu malās.

Latvijas izlases sastāvs Mārtiņa Kļavenieka versijā

Vārtsargi: Elvis Merzļikins, Jānis Kalniņš, Matīss Edmunds Kivlenieks.

Aizsargi: Uvis Balinskis, Kristaps Sotnieks, Ralfs Freibergs, Oskars Cibuļskis, Artūrs Kulda, Kristiāns Rubīns, Kārlis Čukste, Jānis Jaks.

Uzbrucēji: Kaspars Daugaviņš, Miks Indrašis, Zemgus Girgensons, Rodrigo Ābols, Teodors Bļugers, Rūdolfs Balcers, Ronalds Ķēniņš, Lauris Dārziņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Gints Meija, Andris Džeriņš, Deniss Smirnovs, Haralds Egle.

Foto: Latvijas hokejisti pateicas līdzjutējiem (2019. gada PČ)

Armands Puče, sporta žurnālists, pasaules čempionātus hokejā atspoguļo jau kopš 1993. gada (darbojies arī kā fotogrāfs)

Kāpēc šādi? Prātā olimpiskā kvalifikācija un 2021. gada čempionāts Rīgā.

Merzļikins, Kivlenieks, Bļugers čempionāta laikā spēlētu NHL "play-off".

Armanda Pučes izvēlētais Latvijas izlases sastāvs

Vārtsargi: Jānis Kalniņš, Kristers Gudļevskis, Jānis Voris.

Aizsargu pāri: Artūrs Kulda - Uvis Jānis Balinskis, Guntis Galviņš - Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs - Kristiāns Rubīns, Kristaps Sotnieks - Jānis Jaks.

Uzbrucēju trijnieki: Lauris Dārziņš - Rodrigo Ābols - Rūdolfs Balcers, Roberts Bukarts - Zemgus Girgensons - Rihards Bukarts, Mārtiņš Karsums - Deniss Smirnovs - Kaspars Daugaviņš, Miks Indrašis - Mārtiņš Dzierkals - Ronalds Ķēniņš.

Gints Narogs, "Latvijas Avīze" (kā žurnālists strādājis 20 pasaules čempionātos hokejā, 19 no tiem elites divīzijā)

Ja reiz ļauts pasapņot, tad teju optimālā izlase, izņemot Elvi Merzļikinu un Teodoru Bļugeru, kam šajās maija dienās pienāktos cīnīties Stenlija kausa otrās kārtas noslēdzošajās spēlēs un abiem tikt tālāk! Vārtu līnijā šis čempionāts beidzot būtu Jāņa Kalniņa zīmē, aizsardzībā tradicionālās vērtības, klāt nākot debitantam Kārlim Čukstem. Uzbrukumā kas līdzīgs - pēc gada pārtraukuma atgriezušies Karsums un Džeriņš, klāt nācis tehniskais Smirnovs. Treniņnometnē piedalījās arī Oskars Bārtulis, bet gadi un Boba Hārtlija uzskati prasa savu. Konkurence uz vietu pieteikumā bija kā nekad, šoreiz malā paliekot Mārtiņam Dzierkalam, Vitālijam Pavlovam, Gunāram Skvorcovam un citiem.

Latvijas izlases sastāvs Ginta Naroga versijā

Vārtsargi: Jānis Kalniņš, Kristers Gudļevskis, Ivars Punnenovs.

Aizsargi: Kristaps Sotnieks, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis, Jānis Jaks, Kārlis Čukste, Guntis Galviņš, Edgars Siksna.

Uzbrucēji: Kaspars Daugaviņš (kapteinis), Lauris Dārziņš, Rūdolfs Balcers, Zemgus Girgensons, Miks Indrašis, Gints Meija, Mārtiņš Karsums, Deniss Smirnovs, Rodrigo Ābols, Ronalds Ķēniņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Andris Džeriņš, Oskars Batņa.

Lotārs Zariņš, "Hokeja bloga" izveidotājs (klātienē strādājis pasaules čempionātā Dānijā 2018. gadā)

Nedēļas sākumā Latvijas izlases pirmais vārtsargs Elvis Merzļikins populārajā hokeja podkāstā "Spittin Chiclets" izteicās, ka valstsvienība kādu reizi pasaules čempionātā izcīnīs medaļas. Iespējams, ka tas notiks šogad, jo čempionāts tiks izspēlēts e-sporta vidē. Tomēr reālā pasaule ir dzīvāka nekā virtuālā vide, tāpēc piedāvāju savu Latvijas izlases sastāvu.

Vārtu vīra pirmo posteni dalītu Jānis Kalniņš un Ivars Punnenovs, Ziemeļamerikā esošie vārtsargi tik labi spēlētu, ka komandas turpinātu cīņu par kausiem. Otrais vārtsargs Kristers Gudļevskis, kurš radītu labu konkurenci pirmajiem diviem vārtsargiem.

Aizsardzības un uzbrukuma līnijā nebūtu daudz izmaiņu. Par vietu sastāvā cīnītos vairāki jauni hokejisti, bet būtiski, ka palīdzētu pieredzējuši spēlētāji, kuri Slovākijā dažādu iemeslu dēļ nepiedalījās. Savainotā aizsarga Kristapa Zīles vietā par vietu sastāvā cīnīsies VHL komandas kapteinis Edgars Siksna un absolvents Kārlis Čukste.

Savukārt uzbrukumā nespēlēs traumētais Rihards Marenis, bet Teodors Bļugers turpinās cīnīties izslēgšanas spēlēs ar Pitsburgas "Penguins". Sastāvā atgriezīsies kapteinis Kaspars Daugaviņš un Mārtiņš Karsums. Uzbrukumā pārsteigumus sagādās vairāki jaunie hokejisti. Šveicē sezonu veiksmīgi aizadījušais Deniss Smirnovs, absolvents Haralds Egle un Rīgas "Dinamo" jaunais hokejists Jānis Švanenbergs.

Lotāra Zariņa izveidotais izlases sastāvs

Vārtsargi: Jānis Kalniņš, Ivars Punnenovs, Kristers Gudļevskis.

Aizsargi: Uvis Balinskis, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks, Artūrs Kulda, Kristaps Sotnieks, Edgars Siksna, Kārlis Čukste.

Uzbrucēji: Kaspars Daugaviņš, Mārtiņš Karsums, Haralds Egle, Deniss Smirnovs,Rodrigo Ābols, Rūdolfs Balcers, Rihards Bukarts, Roberts Bukarts, Lauris Dārziņš, Mārtiņš Dzierkals, Emīls Ģēģeris, Miks Indrašis, Ronalds Ķēniņš, Gints Meija.

Foto:  Latvijas hokejisti brīvajā laikā, treniņā un fotosesijā (2019. gada PČ)

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu