Covid-19 pandēmijas ietekme uz Latvijas Peldēšanas federācijas budžetu ir vismaz 100 000 eiro

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: unsplash.com

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas un noteikto Covid-19 izplatības ierobežojumu dēļ Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) 2020.gada ieņēmumi varētu sarukt par 30% jeb vairāk nekā 100 000 eiro, trešdien paziņoja LPF.

Ilgtermiņā vēl lielāki zaudējumi peldēšanas sportam un sabiedrībai kopumā varētu rasties ilgstošā aizliegumā atjaunot peldbaseinu darbu vismaz daļējā apmērā, teikts ziņojumā federācijas tīmekļa vietnē.

LPF uzsver, ka šī sezona peldēšanas sportā ir beigusies - ir atceltas vai pārceltas gan nozīmīgākās starptautiskās sacensības, tai skaitā olimpiskās spēles Tokijā, kontinenta pieaugušo un junioru čempionāti, kā arī visas LPF plānotās aktivitātes.

Pirmajās 60 "dīkstāves" dienās ir atcelts Latvijas U-19 čempionāts, atklātais Latvijas jauniešu un junioru čempionāts, Latvijas čempionāts vecmeistariem un Latvijas čempionāts ūdenspolo, tāpat vairāki Rīgā ieplānotie Starptautiskās Peldēšanas federācijas (FINA) tiesnešu kursi un treneru semināri, gan arī citas lokāla mēroga aktivitātes.

LPF prognozē, ka nekādas vērā ņemamas aktivitātes nebūs iespējamas ne vien maijā un jūnijā, bet arī vasarā un jaunās sezonas pirmajos mēnešos.

"Pat ja Ministru kabinets pieņems lēmumu būtiski mīkstināt pulcēšanās ierobežojumus, visticamāk peldēšanas sacensības, kādas mēs esam pieraduši redzēt, tiem nespēs "kvalificēties". Līdz ar to ir jārēķinās, ka tieši šajā ieņēmumu pozīcijā LPF būs vislielākie finansiālie zaudējumi - līdz pat 70% no iepriekš plānotā. Tāpat būtisku robu 2020.gada budžetā radīs neīstenotie izglītības pasākumi un citi projekti, kas tiek rīkoti sadarbībā ar starptautisko federāciju un citām organizācijām, un veido vērā ņemamu ieņēmumu daļu," teikts LPF paziņojumā.

Zaudējumus peldēšanas sportam radīs ilgstošs liegums atjaunot peldbaseinu darbību, uzskata LPF. "Jaunajiem sportistiem dīkstāvē pavadītais laiks tiek neatgriezeniski zaudēts. Peldēšanas sportā sportistam ir jāpeld. Jāpeld, jāpeld un vēlreiz - jāpeld," saka LPF prezidents Aivars Platonovs.

Latvijā profesionālās ievirzes izglītības iestādēs ar peldēšanu nodarbojas 2050 jaunieši. Vairāk ir tikai vieglatlētikā un vadošajos komandu sporta veidos (futbols, basketbols, volejbols). LPF biedru organizācijās, kas īsteno peldēšanas apmācību, ir iesaistīti vairāk kā 7600 dalībnieku, tai skaitā ap 6700 jauniešu vecumā līdz 18 gadiem. Viņi visi jau divus mēnešus ir bez adekvātām treniņu iespējām. Un, jo ilgāk viņiem nebūs iespēju atgriezties baseinā, jo būtiskāk tiks ietekmēta viņu fiziskā veselība un sportiskā sagatavotība. Zaudēs gan nosacītie fizkultūrieši, gan mērķtiecīgi un ambiciozi sportisti.

LPF aicina Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru, Izglītības un zinātnes ministriju un citas atbildīgās institūcijas kopīgi strādāt pie prasību un normatīvu definēšanas, kas, mazinot papildu inficēšanās riskus, ļautu atjaunot peldbaseinu darbību iespējami drīzā laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu