Veselības ministrija neredz jēgu virslīgas futbolistu vienreizējai testēšanai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders
Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders Foto: Zane Bitere/LETA

Visu futbola virslīgas dalībnieku testēšanai vienu reizi pirms turnīra sākuma nebūtu lielas jēgas, sarunā ar Latvijas Radio norādīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Latvijas Futbola federācija (LFF) otrdien vērsās Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) un Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), aicinot atļaut sākt Latvijas čempionātu un atsākt citas sacensības šajā sporta veidā ne vēlāk kā līdz 15.jūnijam.

Lai nodrošinātu drošu sacensību norisi, LFF apņemas sadarbībā ar SPKC izstrādāt sanitāro protokolu, kas paredzētu konkrētas prasības un normas, kuras būs obligāti jāizpilda jebkuram sacensību dalībniekam. LFF apņemtos nodrošināt šo normu ievērošanas uzraudzību.

Tāpat LFF pauž gatavību, ja tas no pārraugošajiem dienestiem tiks atzīts par nepieciešamu soli, nodrošināt visu virslīgas čempionāta dalībnieku - spēlētāju, treneru, personāla, tiesnešu un citu personu - vienreizēju testēšanu uz Covid-19 pirms čempionāta sākuma.

"Vienā dienā veikts tests ar negatīvu rezultātu negarantē to, ka pēc pāris dienām šis cilvēks nesaslims. Speciālistu skatījumā tas nebūtu mērķtiecīgi. Kā vienreizējam pasākumam jēga tam būtu maza. Protams, var būt diskusijas, vai būtu nepieciešams testēt tos spēlētājus, kuri iebraukuši no ārzemēm, bet tas būtu individuāli risināms jautājums," teica Šneiders.

LFF piedāvātā iespēja nodrošināt futbolistu testēšanu ir līdzīga praksei, ko pielietoja Igaunijā, kur vakar sākās futbola čempionāts. No 350 Igaunijā veiktajiem testiem visi bija negatīvi. Testēto personu vidū bija līgas spēlētāji, treneri, kā arī 28 tiesneši un desmit vadītāji.

IZM un SPKC ir iesniegti LFF sagatavotie sanitārā protokola pamatprincipi un pamatojums, kāpēc sacensībās būtu jāatļauj vismaz 100 cilvēku dalība. Šīs personas ir tieši iesaistītas spēlē un tās organizācijā - gan spēlētāji un tiesneši, gan personāls, apsardze, televīzija, datu pārraides speciālisti un citas personas. Uz katru spēli tiek piedāvāts nodrošināt akreditēto personu sarakstu.

Sanitārajā protokolā LFF piedāvā noteikt, ka drošības pasākumi spēļu laikā tiek organizēti pēc stingras akreditācijas un stadiona zonēšanas sistēmas, pirms došanās uz spēli un tās norises vietā visiem dalībniekiem tiek mērīta ķermeņa temperatūra, tiek atcelts pirmsspēles rokasspiediena process un nenotiek spēlētāju pulcēšanās tuneļa zonā.

Savukārt visas organizatoriskās sapulces un masu mediju aktivitātes tiktu veiktas ārpus telpām, ievērojot divu metru distanci. Pirms sacensību sākuma dalībniekiem tiktu organizēts drošības pasākumu seminārs.

Vēlāk LFF aicina atļaut arī starptautiskās sacensības bez skatītājiem un masu pasākumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu