TVNET aptaujā Jāni Lūsi atzīst par Latvijas visu laiku labāko sportistu (15)

CopyDraugiem X Whatsapp

TVNET aptaujā šķēpmetējs Jānis Lūsis atzīts par Latvijas visu laiku labāko sportistu.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
16 sportisti nominācijā "Latvijas visu laiku labākais sportists"
16 sportisti nominācijā "Latvijas visu laiku labākais sportists" Foto: TVNET

TVNET sporta redakcija izvirzīja aptaujai 16 sportistus nominācijā "Latvijas visu laiku labākais sportists". Astotdaļfinālaceturtdaļfinālapusfināla un arī fināla balsojumā triumfēja Lūsis, kurš aprīlī devās mūžībā 80 gadu vecumā.

Titulētais vieglatlēts astotdaļfinālā uzveica basketbolistu Jāni Krūmiņu, iegūstot 88% aptaujas dalībnieku atbalstu. Ceturtdaļfinālā uzvara pret futbolistu Māri Verpakovski bija vēl pārliecinošāka - iegūts 91% balsu.

Pusfināla cīņa pret skeletonistu Martinu Dukuru bija sīvāka - balsojumā šķēpmešanas leģenda ieguva 60% atbalstu. Savukārt fināla duelī pret hokejistu Sandi Ozoliņu tika saņemti 64% balsu.

Jānis Lūsis attēlots lidostā "Rīga" uz vieglatlētikas triumfa sienas
Jānis Lūsis attēlots lidostā "Rīga" uz vieglatlētikas triumfa sienas Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lūsis ir izcīnījis pilnu medaļu komplektu olimpiskajās spēlēs - zelts 1968. gadā Mehiko, sudrabs 1972. gadā Minhenē un bronza 1964. gadā Tokijā. Četrreiz viņš kļuva par Eiropas čempionu un divreiz laboja pasaules rekordu.

1987. gadā Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) atzina Lūsi par visu laiku izcilāko šķēpa metēju pasaulē. 2014. gadā viņš kļuva par pirmo Latvijas vieglatlētu, kas uzņemts IAAF Slavas zālē.

TVNET sazinājās ar Jāņa Lūša dēlu Voldemāru, kurš pats savulaik augstā līmenī nodarbojās ar šķēpmešanu. Vaicājām, kas bija tēva panākumu atslēga?

"Viņš bija ļoti mērķtiecīgs un neatlaidīgs, ar spēcīgu raksturu. Pašatdeve vienmēr bija uz 100%. Ja viņš bija nospraudis mērķi, nekas to nevarēja mainīt. Tika ieguldīts milzīgs darbs," sacīja Voldemārs Lūsis.

Dēls atminas, ka tēvs sākumā nemaz neesot gribējis studēt Sporta akadēmijā, bet gan Lauksaimniecības universitātē.

"Viņu sakacināja, ka viņš nevarēšot kļūt par sportistu. Savas spītības dēļ, gribēdams gūt panākumus un pierādīt pretējo, viņš iesniedza dokumentus fizkultūras institūtā," teica Voldemārs.

"Redz, kā beigās sanāca. Viņš pierādīja to, ka spēj kļūt par vienu no valsts un visas pasaules labākajiem sportistiem."

Jānis Lūsis gan nekad neesot piespiedis Voldemāru nodarboties ar šķēpmešanu, tā bijusi vienīgi dēla paša izvēle.

"Viņš man vienmēr ļāva izvēlēties iet savu ceļu. Dabīgi jeb nepiespiesti arī izvēlējos pievērsties šķēpmešanai," atceras patlaban 45 gadus vecais Voldemārs Lūsis.

Šķēpmešanā vairāk panākumi tiek gūti ar talantu vai smagu darbu?

"Neapšaubāmi talants arī ir vajadzīgs. Tēvam noteikti bija dotības. Ja cilvēkam fizioloģiski nav kaut vai tāda elementāra lieta kā koordinācija, nu nevar kļūt par pasaules labāko šķēpmetēju," uzskata Jāņa Lūša dēls.

"Noteikt daba bija devusi dotības. Tēvam paveicās, ka viņš atrada sevi sportā, kur viņš varēja izpausties. Bet tikai ar talantu nekur tālu netiksi. Tomēr pamatā ir ieguldītais darbs, pašatdeve un attieksme pret to ko dari." 

Video: Ģenerāļa stūrmaņi: Jānis Lūsis (1. daļa)

P.S. Atlasīt nominantus nebija viegli, jo daudzi panākumiem bagāti atlēti palika ārpus šī Top 16 saraksta, kaut arī viņi pelnījuši vietu tajā atrasties.
 
Latvijas dāmām ir tik daudz starptautiska mēroga sporta panākumu, ka viņas ir pelnījušas nomināciju, kas ir nošķirta no kungiem.
Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu