Pasaule nākamgad varētu piedzīvot gadsimta boksa cīņu (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/Scanpix/TVNET kolāža

Iespējams, ka 2021. gadā tiks noskaidrots neapstrīdams pasaules čempions boksā smagsvaru kategorijā pirmo reizi pēdējo 20 gadu laikā.  

Kas ir neapstrīdams pasaules čempions boksā?

Līdz šim pēdējo reizi smagsvaru kategorijā par "undisputed" jeb neapstrīdamu pasaules čempionu tika kronēts Lielbritānijas bokseris Lenokss Lūiss, kuram ir arī Kanādas pilsonība.

Lūiss laika posmā no 1999. gada 13. novembra līdz 2000. gada 29. aprīlim bija neapstrīdams pasaules čempions boksā smagsvaru kategorijā ar WBC, WBA un IBF organizāciju jostām.

Savulaik leģendārajam Muhamedam Ali un citiem bokseriem pietika ar WBC un WBA jostām, lai kļūtu par neapstrīdamu pasaules čempionu smagsvaros. Vēlāk kritēriji tika papildināti, Maiks Taisons apvienoja jau trīs jostas - WBC, WBA un IBF.

Savukārt kopš 2007. gada, lai kļūtu par neapstrīdamu pasaules čempionu, smagsvaru bokserim jāizcīna jau četras jostas - WBA, WBC, IBF un WBO tituli, taču nevienam tas pagaidām nav izdevies.

Lai kļūtu par neapstrīdamu pasaules čempionu, boksera īpašumā vienlaicīgi jābūt visām četrām prestižajām jostām. Tuvu tam bija Ukrainas bokseris Vladimirs Kļičko, kurš izcīnīja WBA, WBO, IBF un vēl citas jostas, taču ne WBC titulu.

Vladimira Kļičko vecākais brālis Vitālijs vairākus gadus bija WBC pasaules čempiona jostas īpašnieks. Tā kā brāļi bija apsolījuši savā starpā necīnīties, saruka Vladimira Kļičko izredzes kļūt par neapstrīdamu pasaules čempionu.

Pirmā smagā svara kategorijā (līdz 90,7 kg) neapstrīdama pasaules čempiona titulu 2018. gadā ieguva ukrainis Oleksandrs Usiks, kurš triumfēja pasaules boksa supersērijā un ieguva savā īpašumā WBA, WBC, IBF un WBO jostas.

Usiks sarūpējis vienīgo zaudējumu Latvijas bokserim Mairim Briedim, kurš 2018. gada janvārī Rīgā piekāpās ukrainim supersērijas pusfinālā, cīnoties par WBC un WBO jostām.

Pēc tam Usiks supersērijas finālā pārspēja Krievijas bokseri Muratu Gasijevu, iegūstot arī IBF un WBA jostas un kļūstot par neapstrīdamu pasaules čempionu. Tagad ukrainis karjeru turpina smagsvaros.

Džošua pret Fjūriju - gadsimta cīņa?

Ņemot vērā, ka nu jau 20 gadus pasaule nav pieredzējusi neapstrīdamu pasaules čempionu boksā smagsvaru kategorijā, divu Lielbritānijas bokseru duelis 2021. gadā varētu būt gadsimta cīņa.

Entonijs Džošua patlaban ir pasaules čempions WBA, IBF un WBO versijās, bet Taisonam Fjūrijam ir WBC tituls. Abu britu bokseru pārstāvji ir panākuši mutisku, bet ne oficiālu vienošanos par divu cīņu rīkošanu 2021. gadā.

Tiesa, pirms tam Džošua vēl jāaizvada duelis pret Bulgārijas bokseri Kurbatu Puļevu, bet Fjūrijam paredzēta trešā tikšanās ar bijušo WBC pasaules čempionu amerikāni Deonteju Vailderu. Šīm divām cīņām bija jānotiek šovasar, taču koronavīrusa pandēmijas dēļ dueļi atlikti uz nenoteiktu laiku.

Līdz ar to teorētiski Džošua un/vai Fjūrijs nākamajā cīņā var zaudēt jostas, tādējādi viņu starpā neapstrīdamu pasaules čempionu nenoskaidrotu. Jāņem vērā arī tas, ka ir vairāki obligātie pretendenti uz pasaules čempiona jostām.

Lielbritānijas bokseris Dilans Vaits pretendē uz Fjūrijam piederošo WBC jostu, bet Usiks un Puļevs ir pretendenti attiecīgi uz WBO un IBF tituliem, kas patlaban ir Džošua īpašumā. Šie bokseri varētu likt šķēršļus Džošua un Fjūrija duelim.

"Kurš gan zina, kas notiks ar Deonteju Vailderu, bet mēs ["Matchroom Sport" kompānija] vēlamies, lai Dilans Vaits cīnās par titulu. Domājams, ka viņš cīnīsies pret WBC čempionu Taisonu Fjūriju 2021. gada februārī," portālam ESPN sacīja menedžeris Edijs Herns, kurš pārstāv Džošua, Vaitu un arī Usiku.

"Ir daži šķēršļiem, ar kuriem jātiek galā, bet labās ziņas ir tādas, ka mēs virzāmies uz priekšu," piebilda slavenais promouters, kurš arī neslēpa, ka Saūda Arābija, Ķīna un Lasvegasa (ASV) izrāda interesi par Džošua un Fjūrija cīņas uzņemšanu.

"Tomēr viņi abi ir briti. Tas ir sapņu scenārijs, it sevišķi britu boksa faniem, ka cīņa notiktu Lielbritānijā. Protams, ir jau bijuši un vēl būs daudzi un dažādi piedāvājumi rīkot vienu no visu laiku lielākajām boksa cīņām, turklāt par neapstrīdamu pasaules čempiona titulu smagsvaros," teica Herns.

Jau iepriekš Džošua cīņas ir rīkotas Vemblija stadionā Londonā, pulcējot klātienē aptuveni 90 000 skatītāju. Nav šaubu, ka gribētāju redzēt dueli pret Fjūriju būs krietni vairāk.

Viens no Fjūrija menedžmenta pārstāvjiem Frenks Vorens portālam ESPN apliecināja, ka vienošanās ar Džošua komandu paredz vienādu honorāra sadalījumu pirmajā savstarpējā cīņā.

"Vienmēr būs 50:50 un tad revanšs. Vairāk ne par ko citu neesam vienojušies, līgums nav parakstīts," teica Fjūrija menedžeris Vorens. "Izskatās, ka līdz gada beigām aizvadīsim cīņu pret Vailderu, ja vien kaut kas nemainīsies."

"Šie puiši [Fjūrijs un Džošua] katrs varētu nopelnīt 60 līdz 70 miljonus ASV dolāru par savstarpējo dueli. Un to [summu] varētu dubultot, ja gada laikā notiktu revanšs," uzskata Vorens.

Kurš uzvarēs gadsimta cīņā?

Patlaban 30 gadus vecais Džošua profesionāla boksera karjerā izcīnījis 23 uzvaras (21 nokauts) un piedzīvojis arī vienu zaudējumu - pērn negaidīti atzīstot meksikāņa Endija Ruisa juniora pārākumu.

Džošua pēc tam revanša cīņā uzveica Ruisu, atgūstot savā īpašumā pasaules čempiona jostas. 2017. gadā Lielbritānijas bokseris pārspēja bijušo pasaules čempionu Vladimiru Kļičko.

Arī amatieru boksā Džošua guva panākumus - 2012. gadā viņš triumfēja Londonas olimpiskajās spēlēs.

Šobrīd 31 gadu vecais Fjūrijs profesionāla boksera karjerā ir nepārspēts - 31 uzvara (21 nokauts) un viens neizšķirts. 2018. gadā brits cīnījās neizšķirti ar Deonteju Vailderu, šogad februārī Fjūrijs uzveica amerikāni.

Fjūrijs līdzīgi kā Džošua arī spējis uzveikt bijušo pasaules čempionu Vladimiru Kļičko. Viņam tas izdevās 2015. gadā.

Turpinājumā sekoja Fjūrija nedienas - diskvalifikācija par dopinga lietošanu, depresija, alkohola un citu apreibinošu vielu atkarība.

2018. gadā Fjūrijs atgriezās ringā pēc vairāk nekā divarpus gadu pārtraukuma.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu